Sådan holder du grøn jul – uden at spare på hyggen
Vi bruger 45 procent mere strøm på en decemberdag end en julidag, og elforbruget topper juleaften. Men ved at følge nogle enkle råd kan du minimere elregningen og klimaaftrykket.
Julen varer længe. Og ender altid med at koste en frygtelig masse penge. Men sådan behøver det ikke være.
Du kan nemlig sagtens holde jul med alt, hvad dertil hører, uden at det koster dig en hel masse ekstra. Det handler i bund og grund om at bruge alle de gode energispareråd, du sikkert kender i forvejen, og lægge et julefilter ned over dem.
Det handler blandt andet om, at du vælger de rigtige pærer til dine julelyskæder. Om at du forbereder dit køleskab, din fryser og din emhætte på julemiddag-overload. Og om at du koger, steger, braiserer og bruner på den helt rigtige måde.
Faktisk kan det blive en julefamiliesport at spare på energien.
Her kommer en række helt enkle råd til, hvordan du kan undgå, at elregningen stikker af i december, så du samtidig skåner klimaet. Og det er vel at mærke, uden at du behøver spare på hyggen.
Lys i december
- Skrot den ældgamle lyskæde og køb en julekæde med LED-pærer til dit juletræ. I dag er nærmest alt julelys LED.
- Gå efter julelys med indbygget timer eller brug et tænd-sluk-ur. Så er det nemt at have lysene tændt i de timer, du har glæde af dem – for eksempel fra 16-23.
- Hav kun lys tændt i de rum, du rent faktisk bruger, og skift alle pærer til LED-pærer.
Generelle energispareråd til juletiden
- Tag andestegen op i god tid og tø den op i køleskabet. På den måde skal dit køleskab bruge mindre energi til at køle.
- Brug kogepladerne frem for ovnen, når du steger fiskefileterne til julefrokosten med Onkel Torben.
- Udnyt for- og eftervarmen i ovnen og steg leverpostejen og flæskestegen på samme tid.
- Lad risengrøden simre færdig i sengen eller i en varmekasse, eller lav risengrøden i mikroovnen.
- Skru ned for varmen, hvis I forlader boligen for at fejre jul et andet sted.
- Skru ned for varmen juleaften, når I er mange mennesker, og det bliver hedt i stuen.
- Sluk for lys, tv, computere, spillekonsoller, radio med videre, når de ikke er i brug.
Få flere tips til at spare penge og CO2 i vores guide til gode energivaner.
Husmodertricks til når du skal lave mad
Der er en række husmodertricks, som kan hjælpe dig med at begrænse energiforbruget, når du tilbereder julemaden.
- Brug mindre vand. Kartofler, grøntsager og æg kan du koge i langt mindre vand, end de fleste plejer. Du kan spare 30 procent strøm ved at koge kartofler med lidt vand i stedet for den traditionelle metode, hvor kartoflerne er helt dækkede.
- Kog vand i elkedel. En elkedel koger hurtigere og bruger kun halvt så meget strøm, som hvis du koger vand på en kogeplade. Har du induktion, er besparelsen mindre. Husk kun at koge den nødvendige mængde vand, og sørg for at afkalke den inden jul. Du kommer til at bruge den mange gange i julen.
- Husk låget. Du sparer op til 50 procent på energiforbruget ved at lægge låg på, når du koger de hvide kartofler til sovsen.
- Rist brød på en brødrister i stedet for i ovnen, så bruger du 90 procent mindre strøm.
- Brug mikroovnen i stedet for ovnen, når du skal opvarme og tilberede mindre portioner mad. Så kan du spare op imod 70 procent af elforbruget.
- Brug den rigtige størrelse gryde. Hvis en gryde er for lille til kogepladen, bruger du cirka 25 procent mere strøm på det højeste trin (gælder ikke induktion).
- Fyld op og skru ned. Fyld opvaskemaskinen helt op, så den ikke behøver køre så tit. Det sparer både energi, vand og opvaskemiddel. Brug et kort program, eller et økoprogram, der vasker ved lavere temperatur. Hvis opvasken kan klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 procent mindre strøm end opvask ved 65 °C.
- Du behøver ikke skylle servicet af, inden du stiller det i opvaskemaskinen. Langt de fleste maskiner kan sagtens vaske rent, selvom du kun skraber maden af tallerknerne. Luk lågen helt – så tørrer madresterne ikke ind.
Forbered dine hvidevarer og brug dem rigtigt
Du kan spare gode penge i julen ved at forberede og bruge din emhætte, dit køleskab og din fryser korrekt. For som du ved, så kommer de på overload, når du skal lave en julemiddag. Her er de bedste råd:
- Rens fedtfilteret på emhætten inden jul. Når filtret er snavset, skal emhætten køre på et højere trin for at opnå samme virkning, og det øger både elforbrug og støj.
- Støv af. Sørg så vidt muligt for, at der ikke er for meget støv på kondensatoren på bagsiden af køleskab og fryser. Tjek det, inden du fylder køleskabet op med julemad. For hvis der er støv på kondensatoren, kan den ikke komme af med varmen, og det gør køleskabet/fryseren mindre effektivt. Kummefrysere skal kunne afgive varme hele vejen rundt og bør derfor ikke indbygges.
- Hold 3-5 °C i køleskabet og -18 °C i fryseren. Den anbefalede temperatur i køleskabet er 3-5 °C og i fryseren -18 °C. Hvis du hæver temperaturen, forkorter du holdbarheden af dine madvarer. Hvis du sænker den, bruger du unødigt meget strøm.
- Hvis du ikke allerede har gjort det, er det en god ide op til jul at placere din fryser i et køligt rum. Du kan spare 10 procent af elforbruget, hvis du stiller fryseren i et rum, hvor der er 16 °C frem for et rum med 20 °C. Det kan for eksempel være en kølig kælder. Vær opmærksom på, at ikke alle køleskabe og frysere fungerer under 18 °C – spørg forhandleren, inden du køber.
- Vid, om det er julestegen, rødkålen eller mælken du skal finde, inden du åbner køleskabet. Du bør nemlig sørge for at hold køleskab og fryser åbne i kortest mulig tid.
- Tjek tætningslisten og skift den, hvis den er slidt. Hvis den ikke slutter tæt, stiger elforbruget. Nogle tætningslister kan ikke skiftes, da de er limet eller klemt fast.
- Lad madvarer køle lidt af, inden du sætter dem i køleskabet eller fryseren.
- Afrim din fryser, inden du køber din frosne andesteg og lægger den i fryseren . Et generelt råd er, at du skal afrime, hvis der er mere end fem millimeter rim, da rimen får elforbruget til at stige. No-frost-frysere afrimer sig selv med jævne mellemrum, men det koster ekstra energi.
Denne artikel er skrevet af Energistyrelsens rådgivningstjeneste SparEnergi.dk.