ysere forårsdage sætter gang i kattens løbetid, og det kan føre til et stigende antal herreløse katte. Hos Dyrenes Beskyttelse frygter man, at de mange katte igen i år ender på danske internater, som sidste år var overfyldt med kæledyr og i særdeleshed katte. Derfor er der behov for, at flere steriliserer eller kastrerer deres kat, hvis man ikke ønsker at få killinger, lyder opfordringen fra både organisationen og chefdyrlæge hos AniCura.
Katten er et af danskernes foretrukne kæledyr og lever ifølge en undersøgelse foretaget af Dyrenes Beskyttelse i næsten hver femte husstand i Danmark. I den kommende tid starter kæledyrets løbetid som følge af de lyse forårsdage, og derfor skal man som ejer være særdeles opmærksom i øjeblikket. Katte i løbetid vil nemlig ændre adfærd og tiltrække hankatte, hvilket både kan genere mennesker og på sigt medføre et stigende antal herreløse katte, lyder det fra en af landets største grupper af dyrehospitaler AniCura.
Kattes løbetid er styret af lyset, der sætter gang i kæledyrets cyklus, og derfor er der lige nu rigtigt mange katte i løbetid som følge af den lyse forårstid. De kommer typisk i løbetid med cirka tre ugers mellemrum helt indtil oktober og kan få op til tre kuld i løbet af en sæson. Det kan altså hurtigt medføre rigtig mange kattekillinger, som er en udfordring for både ejere og danske dyreinternater, siger chefdyrlæge hos AniCura Dyrehospitaler, Hanne Friis, og uddyber:
Den store udfordring er, at vi i forvejen har rigtig mange katte i Danmark, som enten mangler et hjem eller lever vildt. Hvis antallet af herreløse katte stiger yderligere, kan det derfor presse dyreinternaterne og kan samtidig være til gene for mennesker, da hunkatte i løbetid ofte larmer rigtig meget og tiltrækker hankatte, som risikerer at komme i slåskamp. Det bedste, man kan gøre, hvis man ikke ønsker at få killinger, er derfor at sterilisere eller kastrere sin kat hurtigst muligt.
Ifølge Hanne Friis øger slagsmål og parring risikoen for spredning af smitsomme og potentielt dødelige sygdomme såsom forskellige virusinfektioner. Hvis man derfor ønsker at sterilisere eller kastrere sin kat eller har mistanke om, at kæledyret er sygdomsramt, anbefaler hun, at man kontakter sin dyrlæge med det samme.
Dyreinternater kan blive hårdt presset Hos Dyrenes Beskyttelse ser man nu ind i en tid, hvor dyreinternaterne løbende fyldes op med flere og flere kæledyr. Særligt forventer organisationen, at den aktuelle løbetidssæson for katte medfører, at der fødes særdeles mange kattekillinger i de kommende måneder, hvilket kan føre til overfyldte internater på sigt. Sidste år fik over 6.000 katte et nyt hjem via organisationens ti internater, hvilket var rekordmange, og samme billede kan meget vel tegne sig igen i år.
Vi kigger ind i nogle måneder, hvor vi løbende vil tage imod flere og flere killinger i takt med, at de kommer til verden i løbet af foråret. Typisk bliver kattene indleveret til os, når de er nyfødte og op til 12 uger gamle, og det betyder, at der formentlig vil komme et stort pres på vores internater omkring sommer i forhold til at kunne tage nye kæledyr ind, siger internatchef i Dyrenes Beskyttelse, Karina Fisker.
Dyreinternaterne tager særligt imod efterladte katte, som blandt andet dumpes i papkasser på rastepladser og i naturområder, hvorefter fagpersonalet sørger for, at kæledyrene bliver steriliseret og mærket samt får et sundhedstjek. Hos Dyrenes Beskyttelse frygter man, at de mange efterladte og herreløse katte igen i år kan blive et problem for både internater og katteejere, som ønsker at aflevere deres kat:
Sidste efterår var flere af vores internater fyldt med katte, hvilket betød, at vi i en periode desværre ikke kunne tage imod katte fra ejere, som ikke længere ønskede at have kat. Det, frygter vi, kan blive tilfældet igen i år, og det er på ingen måde optimalt og særligt ikke for kattene, der fortjener at få et trygt hjem. Derfor opfordrer vi kraftigt katteejere til at sterilisere deres kat, hvis ikke man ønsker at få killinger, ligesom vi håber, at endnu flere danskere vil adoptere en kat fra et af vores internater, siger Karina Fisker.
Det anslås, at der i Danmark lever omkring 100.000 herreløse katte.
Sådan ved du, om din kat er i løbetid I modsætning til hunde bløder hunkatte ikke, når de er i løbetid, som oftest varer i fem dage. Den bedste måde at afgøre, om en kat er i løbetid, er derfor ved at se på dens adfærd:
- Katten vil typisk være mere kælen og kontaktsøgende
- Katten løfter ofte halen og vender bagdelen til
- Katten udtrykker væsentligt flere og høje lyde end normalt
Kilde: www.anicura.dk