Lørdag 30. april skal der sættes fokus på de nære naturværdier, når Danmarks Naturfredningsforening (DN) indbyder til borger-naturmøde i Hjallerup.
Tranerne trompeterer fra Store Vildmoses vidder, så det kan høres vidt omkring, mens pilebukken, der er en sjælden billeart med vildmosen som sit eneste levested i Danmark, holder lav profil. I et forårsvarmt vandhul kvækker løgfrøen sit svage kvæk. Og oven over alting svæver kongeørnen med kommunens bedste overblik.
Det skorter ikke på naturværdier i Brønderslev Kommune, og nu vil Danmarks Naturfredningsforening (DN) holde et borgermøde for at sætte værdierne i det fri på dagsordenen.
Lørdag 30. april på Kulturhuset i Hjallerup inviterer DN til en eftermiddag med information, snak og debat om naturen lige udenfor.
”Med store naturområder som Store Vildmose, Nørre Ådalen, Jyske Ås og Kattegatkysten ved Asaa og Gerå har borgerne i Brønderslev Kommunen rige muligheder for at få oplevelser med mangfoldig natur. Vi vil gerne høre borgernes mening om deres nære natur. Har de den natur, de gerne vil have. Gør vi nok for at passe på den? Der er mange udfordringer og opgaver, som vi håber befolkningen vil tage del i”, siger Kristian Ørsted Pedersen fra Danmarks Naturfredningsforening.
I løbet af eftermiddagen vil biolog Gorm Pilgaard Jørgensen give et bud på, hvor den gode natur findes i Brønderslev Kommune.
”Mange enge og moser i Brønderslev Kommune huser store naturværdier særligt i de store sammenhængende naturområder som Store Vildmose, Jyske Ås, i ådalene og langs kysten ud mod Kattegat. Men de små naturområder i agerlandet er under voldsomt pres. Trods beskyttelse af både national lovgivning og EU- lovgivning forsvinder der fortsat mindre naturområder. Her ligger en kæmpeopgave med at forebygge naturforringelser og få vendt udviklingen, så mere natur bliver genskabt”, siger Gorm Pilgaard Jørgensen.
Biologen nævner en buket af naturklenodier, som Brønderslev Kommune huser. Bestanden af løgfrøer er formentlig Danmarks største, mens den sjældne
dagsommerfugl hedepletvingen har en god bestand i Store Vildmose, ligesom flere andre arter af dagsommerfugle, der er gået meget tilbage i Danmark, flyver over Vildmoselandet, i Sømosen og over Melholt Rimmer.
I moserne i Jyske Ås vokser sjældne orkideer, gøgeurter, og en række plantearter med kun få voksesteder i Danmark.
Og så er der kongeørnen, hvis danske bestand blot tæller en håndfuld ynglepar. Et af dem lever i Store Vildmose, og meget apropos kan ørnene ofte opleves svæve og jage over Ørnefenner i Vildmosen.
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening