Turisme- og oplevelseserhvervet har været særligt hårdt ramt af COVID-19, og til trods for en genåbning af restauranterhvervet er der stadig lang vej til en omsætning, der ligner før-krise niveauet. Nye tal viser omfanget af den omsætning, erhvervet står til at miste fra udenlandske gæster.
16,8 mia. i turismeomsætning i 2018 og 8,2 mio. overnatninger i 2019 præsterede Region Nordjylland. Det viser nye tal fra Visit Denmark og Danmarks Statistik.
En stor del af denne omsætning og overnatninger kom fra udlændinge, men disse gæster er der ikke udsigt til med de nuværende lukkede grænser, og det rammer erhvervet hårdt, fortæller HORESTA.
”I Region Nordjylland var det næsten halvdelen af alle turismeovernatninger, der i 2019 blev foretaget af udlændinge. Efterspørgslen på virksomhedernes ydelser i erhvervet er således blevet godt halveret som en konsekvens af krisen, og vi danskere kan desværre ikke dække dette hul alene. Mange arbejdspladser i regionen afhænger af turisme, og virksomhederne risikerer at måtte dreje nøglen om som følge af epidemien,” fortæller chef for turisme og oplevelsesøkonomi i HORESTA, Annette Hyldebrandt.
En udenlandsk hotelgæst på ferie i Danmark har et døgnforbrug på 2.500 kr., viser tallene fra Visit Denmark, hvilket er væsentlig højere end en dansk overnattende, der bruger 1.600 kr. pr. dag.
HORESTA understreger vigtigheden af, at regeringens hjælpepakker forlænges, og at der sættes ind med branchespecifik hjælp. HORESTA har blandt andet foreslået en sænkelse af momsen for erhvervets virksomheder, som man har set i Norge og Tyskland. Et andet forslag fra organisationen omhandler et oplevelsesfradrag, som vi kender det fra håndværkerfradraget, til hotelbesøg og restaurantture, som vil bidrage til at støtte erhvervets virksomheder.
”Vi er nødt til at stimulere efterspørgslen fra danskerne, hvis vi skal sikre beskæftigelsen for de 130.000 medarbejdere, der var i hotel- og restauranterhvervet inden krisen. Desuden har virksomhederne behov for, at man ser på mulighederne for justere på rammevilkårene. Med udsigt til lavere omsætning og indtjening vil mange måtte dreje nøglen om, hvis man fra politisk side ikke vælger at forlænge hjælpepakkerne til efter den 8. juli,” lyder det afslutningsvis fra Annette Hyldebrandt.
Læs hele VisitDenmarks analyse: ”Turismens økonomiske betydning 2018” her.
Kilde: Horesta