Det vil Sundhedsstyrelsen gerne gøre noget ved med en ny kampagne med information om fødselsdepression – målet er mere åbenhed om emnet, og at flere søger og får den hjælp, de har brug for.
For mange er det at vente sig og få børn forbundet om glæde og lykkefølelse. Nogle forældre udvikler dog en depressiv tilstand i perioden fra under graviditet, til barnet er blevet et år. Denne tilstand kaldes en fødselsdepression og rammer både mænd og kvinder.
”Er man ved at udvikle, eller har man en fødselsdepression, er det vigtigt at søge hjælp. For en ubehandlet fødselsdepression kan have store konsekvenser for den, som rammes af depressionen, og familien omkring personen. Med den rette hjælp i tide er der gode muligheder for at komme sig og få det godt igen,” siger sektionsleder Kira Kimby.
I Danmark udvikler ca. 11 % mødre og ca. 7-8 % fædre en fødselsdepression.
”Vi ved, at vi kan forebygge fødselsdepression. Men alligevel får mange ikke den hjælp, de kunne have gavn af, og mange kan have svært ved at søge hjælp. Det vil vi gerne forsøge at gøre noget ved”, siger Kira Kimby.
Sundhedsstyrelsen lancerer derfor en kampagne for at skærpe opmærksomheden om fødselsdepression, både hos forældre og sundhedspersonale. Der er i den forbindelse udviklet forskellige materialer til borgere og fagfolk, der skal øge viden om fødselsdepression og bidrage til at nedbryde fordomme og skabe større åbenhed i samfundet.
Læs mere om fødselsdepression og find kampagnematerialer her
Tegn på fødselsdepression
Det er forskelligt fra person til person, hvordan fødselsdepression viser sig. Nedenfor er forskellige eksempler på tanker, følelser og adfærd, som kan vise sig, når man har en fødselsdepression:
- Nedtrykthed eller angst
- Manglende energi
- Problemer med at sove, spise og koncentrere sig
- Følelse af skyld og skam
- Stor bekymring for, om man kan slå til i rollen som forælder
- Kort lunte, vredesudbrud og trækker sig fra familien
- Lyst til at stikke af eller begrave sig i arbejde, computerspil eller byture med vennerne