Tre ud af fire danskere vil spise mere grønt: Her er 6 tips til smagfulde vegetarretter
Flere og flere danskere skruer ned for kødet og op for grøntsagerne. Det viser en ny undersøgelse om danskernes madvaner, som Karolines Køkken står bag. Ifølge undersøgelsen spiser hver tredje dansker aftensmad uden kød to eller flere gange ugentligt, mens tre ud af fire ønsker at spise mere grønt. Det skyldes blandt andet ændringer i den danske madkultur, lyder det fra Tove Færch, leder af Karolines Køkken, der her giver tips til smagfulde, grønne retter.
Langt de fleste af danskernes favoritretter som boller i karry og lasagne indeholder kød. Men mange af os er alligevel begyndt at skære ned for kødforbruget og op for grøntsagerne, viser en ny befolkningsundersøgelsen fra Karolines Køkken. Hver tredje dansker spiser vegetarisk aftensmad mindst to gange om ugen, og hele syv ud af ti vil gerne spise flere grøntsager. Det skyldes blandt andet inspiration fra andre lande, mener Tove Færch.
”Der er hele tiden bevægelse i vores madkultur, som ændrer sig i takt med, at samfundet udvikler sig. En af de største tendenser, vi har set de seneste år, er, at mange danskere skruer ned for kødet og op for det grønne. Det gør vi blandt andet fordi, vi er blevet bedre til at udforske mad fra andre kulturer, hvor kødet ikke spiller en lige så stor rolle, som i de traditionelle, dansker retter. Et godt eksempel er en indisk ret som daal, der er fyldt med linser og masser af krydderier,” siger Tove Færch, der har været leder af Karolines Køkken de sidste 26 år.
Det betyder dog ikke, at danskerne har droppet kødet.
”Selvom vores madkultur ændrer sig, er det noget, der går langsomt. Langt de fleste danskere spiser fortsat kød, og det er kun omkring fire procent af befolkningen, der har valgt helt kødet fra. Vi ser snarere en tendens, hvor danskerne har kødfrie dage et par gange om ugen, og at de supplerer kødet med mere grønt. Det kan fx være en frikadellefars, hvor revet squash og gulerod erstatter noget af kødet,” forklarer Tove Færch.
Hver anden dansker har prøvet at tilberede en af sine favoritretter uden kød
Ifølge Tove Færch er danskerne altså blevet bedre til at udforske nye, grønne retter. Og det kan også ses i befolkningsundersøgelsen. Her svarer 45 procent af danskerne, at de har prøvet at tilberede en af deres hverdagsfavoritter uden kød. Og det er en rigtig god og overskuelig måde at få mere grønt ind i en travl hverdag, mener Tove Færch.
”Vi ved, at mange danskere har kort tid til at få aftensmaden på bordet i hverdagen. Derfor skal madlavningen gerne ske hurtigt og på rutinen. Det betyder, at vi ofte kommer til at spise de samme retter igen og igen. En genvej til mere grønt i hverdagsmaden er at fokusere på, hvordan du kan skrue op for grøntsagerne i dine hverdagsretter i stedet for at begynde at tænke i helt nye vegetarretter,” siger Tove Færch og fortsætter:
”Det behøver ikke at være besværligt at tilføre mere grønt til hverdagsfavoritterne. Står der fx pasta med ’kødsovs’ på madplanen, kan du blot at erstatte oksekødet, eller noget af det, med belugalinser, svampe eller blendede rodfrugter. Lige nu er det også oplagt at lade grillede grøntsager dominere en lækker sommermenu,” anbefaler Tove Færch.
Sådan giver du smag til dine grønne retter
For 15 procent af danskerne er det dog fortsat svært at få maden til at smage af nok uden brug af kød, og 15 procent svarer i Karolines Køkkens undersøgelse, at de mangler inspiration til opskrifter uden kød. Her får du derfor Tove Færchs bedste tips til, hvordan du kan gøre dine hverdagsretter grønnere – uden at miste den velkendte fylde og smag, vi kender fra kødet.
- Steg sprøde svampe: Svampe er en af de ingredienser, som kan give den umami-smag, vi kender fra kødet. De kan både steges og anvendes i en vidunderlig svampesovs. For eksempel på et stykke ristet brød og som tilbehør til grillede grøntsager eller nye kartofler, som er et hit til sommermenuen.
- Eksperimentér med bælgfrugter: Bælgfrugter giver masser af fylde i retten, og så mætter de godt. De kan bruges i fars, når du laver vegetardeller, eller i mellemøstlige retter som daal og hummus. Kikærter smager også fantastisk, når de bliver bagt i ovnen med krydderier.
- Grill dig til mere smag: At stege eller grille dine grøntsager er en god tommelfingerregel, hvis du ønsker at få aromaen frem i råvarerne. Et hit herhjemme er at grille forskellige grøntsager enten på grillen eller på panden, og så rive en god ost over.
- Dyp i dressinger: Hvis du synes, din ret mangler smag, kan du altid eksperimentere med forskellige hjemmelavede dressinger. Kom for eksempel nogle skefulde skyr eller cremefraiche op i en skål og tilsæt fx citronskal, chili, kapers eller krydderurter efter eget valg.
- Frem med osten: Ost er alletiders smagsforstærker til en lang række retter, og så er ost en god proteinkilde. Uanset om man griller et stykke halloumi til burgeren, bruger mozzarella eller salatost i tomatsalaten eller tilsætter hytteost til pastaretten, vil det give en god smagsoplevelse.
- Krydderier, krydderier, krydderier: Afprøv og eksperimenter med krydderier fra hele verden for at tilføre mere smag til dine retter. Prøv fx det indiske krydderi garam masala i din næste gryderet.
Fakta om undersøgelsen:
Befolkningsundersøgelsen baserer sig på Analysen baserer sig på cirka 2.000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions Danmarks panel i perioden 7. februar – 28 februar 2020. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse.
Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn: Jeg vil gerne spise flere grøntsager
- 34 pct. er enige
- 39 pct. er delvist enige
- 11 pct. er delvist uenige
- 8 pct. er uenige
- 7 pct. ved ikke
Hvor mange gange spiser du kødfrit aftensmad på en alm. uge:
- 22 pct. spiser aftensmad uden kød 1 gang om ugen
- 15 pct. spiser aftensmad uden kød 2 gange om ugen
- 8 pct. spiser aftensmad uden kød 3 gange om ugen
- 4 pct. spiser aftensmad uden kød 4 gange om ugen
- 1 pct. spiser aftensmad uden kød 5 gange om ugen
- 1 pct. spiser aftensmad uden kød 6 gange om ugen
- 3 pct. spiser aftensmad uden kød 7 gange om ugen
- 46 pct. spiser aftensmad uden kød 0 gange om ugen
Hvad afholder dig fra at spise mere vegetarisk (mad uden kød)?
- 45 pct. har ikke lyst til at spise mindre kød
- 21 pct. siger, det er en vane at bruge kød
- 17 pct. siger, at der er andre i husstanden, der gerne vil have kød
- 17 pct. fortæller, at alternativerne ikke er gode nok
- 15 pct. mangler inspiration til opskrifter uden kød
- 15 pct. synes ikke, at mad uden kød smager godt
- 12 pct. synes, det er svært at sammensætte et måltid uden kød
- 6 pct. synes, det er besværligt at lave mad uden kød
- 8 pct. svarer andet
- 11 pct. ved ikke, hvad der afholder dem fra at spise mere vegetarisk
Har du prøvet at tilberede kødfrie udgaver af de retter, du laver med jævne mellemrum?
Respondenterne har kun fået vist de svarmuligheder, de tidligere har angivet, at de laver med jævne mellemrum.
- Suppe (fx tomatsuppe eller kartoffelsuppe): 21 pct.
- Salat: 17 pct.
- Wok-ret: 12 pct.
- Pizza: 12 pct.
- Rugbrød med pålæg: 12 pct.
- Tærte: 11 pct.
- Lasagne: 10 pct.
- Pasta med kødsovs: 10 pct.
- Tortillas/madpandekager: 9 pct.
- Gryderet (fx gullasch, enebærgryde eller mørbradgryde): 6 pct.
- Burgere: 6 pct.
- Frikadeller: 4 pct.
- Chili con carne: 4 pct.
- Fisk (fx fiskefilet, laks, fiskefrikadeller): 3 pct.
- Stegt kylling (pande eller ovn) med kartofler/grøntsager: 2 pct.
- Hakkebøf med brun sauce og kartofler: 2 pct.
- Boller i karry: 1 pct.
- Krebinetter/karbonader: 1 pct.
- Koteletter i fad: 1 pct.
- Stegt flæsk med persillesauce: 0 pct.
- Ingen af ovenstående: 51 pct.
- Ved ikke: 4 pct.
Kilde: Arla Foods