Hvis du er i risiko for et alvorligt sygdomsforløb med covid-19, kan tabletbehandling være effektiv og mindske risikoen for at blive alvorligt syg og indlagt på et hospital.
Ældre over 80 år og personer med risikofaktorer – for eksempel alvorlig lungesygdom, kræft eller svær overvægt, er i særlig risiko for et alvorligt forløb med covid-19 – især hvis man enten ikke er vaccineret eller er vaccineret for mere end seks måneder siden. Det er kun personer, som er i øget risiko for et alvorligt forløb, som kan have gavn af tabletbehandling, når de får covid-19. Behandlingen skal gives inden for fem dage efter, at man er begyndt at få symptomer.
Kontakt din læge, hvis du er smittet og i risikogruppe
Tabletbehandlingen skal bruges, hvis man bliver smittet med coronavirus og får symptomer som for eksempel feber, tør hoste og/eller hovedpine eller andre symptomer på covid-19. Hvis man har sådanne symptomer på luftvejsinfektion og en positiv test for covid-19, bør man ringe til sin læge
Det er vigtigt at ringe til sin læge hurtigst muligt og ikke vente på, at symptomerne bliver værre, før man ringer, fordi tabletbehandling skal startes senest fem dage efter, at man har fået symptomer på covid-19.
Lægen vurderer ud fra alder, sygdomshistorie og vaccinationsstatus, om man er i målgruppen for behandlingen. Lægen vurderer også, om der er noget af den medicin, man tager fast, som er problematisk i forhold til behandlingen.
”Er du i særlig øget risiko for covid-19, vil du kunne have gavn af tabletbehandlingen, hvis du bliver smittet med coronavirus. Tabletbehandlingen er effektiv og kan give et mildere sygdomsforløb og nedsætte risikoen for, at du bliver så syg, at du skal indlægges. Men du skal være hurtig for at få effekt af behandlingen, for du skal begynde at tage tabletterne senest fem dage efter, at du mærker de første symptomer”, siger sektionsleder og overlæge Kirstine Moll Harboe.
Tabletbehandlingen bliver ordineret over telefonen, og man behøver ikke at forlade hjemmet for at tage til lægen eller på hospitalet for at blive undersøgt.
Ha’ en selvtest liggende i skuffen
Inden man ringer til sin læge, skal man testes for at se, om det er covid-19, man fejler. Det kan derfor være en god idé at have en antigenselvtest liggende derhjemme. Det er Sundhedsstyrelsens anbefaling, at man får en covid-test i de situationer, hvor det kan have betydning for, at man kan få en hurtig behandling mod covid-19.
”Hvis du er i øget risiko for at få et alvorligt forløb, anbefaler vi, at du har en selvtest liggende derhjemme. Så kan du hurtigt få svar på, om du er smittet med coronavirus. Hvis testen er positiv, eller mistanken om covid er meget stor, for eksempel hvis resten af familien har covid-19, så ring til din læge ”, siger Kirstine Moll Harboe og tilføjer ”Så kan din læge vurdere, om du er i målgruppen for at få tabletbehandlingen.”
Man behøver ikke at blive testet, hvis man ikke er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19 – heller ikke, selv om man har symptomer. Sundhedsstyrelsen anbefaler i stedet, at man følger de generelle smitteforebyggende råd og bliver hjemme, hvis man er syg.
Tidlig behandling mod covid-19
Opfylder du alle tre kriterier nedenfor, er du muligvis i gruppen for at få en tidlig behandling med medicin, der kan nedsætte risikoen for et alvorligt forløb med covid-19.
Positiv test for covid-19
Det kan være en positiv PCR-test, hurtigtest eller selvtest.
Symptomer på covid-19
Du skal have væsentlige symptomer på covid-19, og de må maksimalt have varet 5 dage, før du er i målgruppen for behandling.
Typiske symptomer på covid-19
I øget risiko for alvorligt forløb med covid-19 i en af følgende grupper:
a. Du er 80 år eller ældre og er vaccineret for mere end 6 måneder siden.
b. Du er 80 år eller ældre og har en eller flere kroniske sygdomme eller tilstande⁎, uanset din vaccinationsstatus.
c. Du er 65-79 år og uvaccineret.
d. Du er 65-79 år, har en eller flere kroniske sygdomme eller tilstande⁎ og er vaccineret for mere end 6 måneder siden.
e. Du er 50-64 år, har en eller flere kroniske sygdomme eller tilstande⁎ og er uvaccineret
f. Du er gravid og er i øget risiko, for eksempel pga. kroniske sygdomme, og er ikke vaccineret. Det er din egen læge, som vurderer, om du er i øget risiko.
⁎Kroniske sygdomme eller tilstande kan for eksempel være: kronisk nyresvigt, svær lungesygdom, alvorlig kronisk leversygdom, alvorlig hjertesygdom, kræft, dårligt reguleret sukkersyge, er overvægtig, alvorlig neurologisk sygdom, svær psykisk sygdom, nedsat immunforsvar. Der kan være forskel i kriterierne for de forskellige typer af behandlinger.
Tal med din læge om, hvad der gælder for dig.
Kilde: Sundhedsstyrelsen