Foråret tiltrækker mange danskere til naturen, hvor der netop nu er højsæson for snegle. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da de slimede væsner kan udgøre en risiko for, at hunden bliver smittet med den farlige parasit hjertelungeorm, lyder det fra AniCura, der er en af landets største grupper af dyrehospitaler.
Foråret har for alvor meldt sin ankomst, og det betyder stigende temperaturer, blomstrende natur og højsæson for snegle. I takt med at naturen springer ud, stiger aktiviteten hos snegle, og det skal særligt hundeejere være opmærksomme på, da snegle kan smitte hunde med den farlige parasit hjertelungeorm.
Sådan lyder opfordringen fra en af landets største grupper af dyrehospitaler, AniCura, som hvert år oplever flere alvorlige tilfælde af hjertelungeorm:
Det er en smitsom sygdom, der kan forstyrre kroppens evne til at størkne blodet normalt, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for hundens krop og organer. Vi oplever, at mange hundeejere kun har begrænset kendskab til hjertelungeorm og derfor ikke er opmærksomme i foråret, hvor smitten starter, forklarer Nathalie Kiessling, der er dyrlæge på Frederiksværk Dyrehospital med speciale i kardiologi
Når hunden bliver smittet, går der typisk mellem fire og seks måneder før, at hunden viser symptomer på sygdommen. Smitten sker typisk, når nysgerrige hunde spiser eller slikker på en inficeret snegl. Herefter spreder parasitten sig gennem hundens afføring til områdets snegle, hvilket således udgør en risiko for andre hunde.
Flere risikoområder i Danmark
Generelt har der været en stigning i udbredelsen af hjertelungeorm i Danmark de seneste år, og smitterisikoen er ekstra stor flere steder i landet. Det gælder især i København og Nordsjælland, hvor mange hunde er samlet på mindre plads samtidig med, at der i disse områder er ekstra gode leveforhold for sneglene.
Særligt i højrisikoområderne vil vi anbefale hundeejere at få foretaget afføringsprøver op til to gange om året, da det er en hurtig og nem måde at stille diagnosen. Det er rigtig vigtigt, at parasitten bliver opdaget tidligt, da ormene kan give varige mén og i værste tilfælde resultere i, at hunden bliver så syg, at den ikke overlever. Derfor bør hundeejere være opmærksomme på de hyppigste symptomer som hoste, træthed, blødninger fra sår og maveproblemer, der alle kan være tegn på hjertelungeorm, fortæller Nathalie Kiessling.
Ikke altid symptomer
Til trods for at langt de fleste hunde udviser nogle af de klassiske symptomer på hjertelungeorm, kan det være vanskeligt at opdage sygdommen, da symptomerne i perioder kan variere og være mindre fremtrædende – ligesom der også findes sygdomsforløb, hvor hunden ingen symptomer udviser. Hos
AniCura har man oplevet flere tilfælde af hjertelungeorm uden symptomer, der tilfældigt er blevet fundet i forbindelse med årlige sundhedsundersøgelser.
Vi oplever jævnligt, at smittede hunde udviser ingen eller atypiske symptomer. Disse tilfælde kan desværre være medvirkende til, at smitten når at sprede sig til resten af området, uden at hundeejeren selv er bevidst om det. Derfor er forbyggende undersøgelser utrolig vigtige, hvilket især gør sig gældende for hvalpe, da unge hunde har tendens til oftere at undersøge ting i naturen med munden, slutter Nathalie Kiessling.
Kilde: AniCura