Status på beskæftigelsesområdet som følge af Covid-19
Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalgets har til møde i denne uge er gået tæt på hvordan Covid-19 har påvirket ledigheden i kommunen.
Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget orienteres om en status på beskæftigelsesområdet i lyset af situationen med Covid-19, hvor beskæftigelsesindsatsen har været delvist suspenderet fra midten af marts til slutningen af maj.
I Nordjylland har der fra den 9. marts 2020 til den 24. maj 2020 været en stigning på 31 % tilmeldte ledige, og i Brønderslev Kommune har der været en stigning på 32 %. De regionale analyser viser også, at samtlige kommuner i Nordjylland har oplevet en stigning i antallet af tilmeldte ledige fra den 9. marts 2020 og frem.
Siden den 12. marts har Fagforvaltningen for Beskæftigelse fulgt med i udviklingen på udvalgte ydelsesområder i antallet af personer:
- På dagpengeområdet har der været en stigning på 243 tilmeldte. Sammenlignes maj 2019 med maj 2020 har der været en stigning på 70-80 % flere dagpengemodtagere
- På ledighedsydelse har der været en stigning på 15 personer siden nedlukningen
- På kontanthjælpsområdet har der været en stigning på 22 kontanthjælpsmodtagere
- På uddannelseshjælp har der været en stigning på 34 ydelsesmodtagere.
- På sygedagpengeområdet har der været et stigende sagstal i Brønderslev Kommune, men sagstallene er faldende i den sidste periode. Området er kendetegnet ved at svinge dag-til-dag. Under suspenderingen har det ikke været muligt at overgå til et jobafklaringsforløb fra sygedagpenge.
De seneste ledighedstal for april 2020 viser, at der i Brønderslev Kommune var en ledighed på 5,6 % af arbejdsstyrken, hvilket er en højere ledighedsprocent sammenlignet med april de forgangne år og ledigheden har senest nået samme niveau i april 2013. For lønmodtagerbeskæftigelsen viser de seneste tal, at beskæftigelsen i Brønderslev Kommune faldt med 290 fuldtidspersoner fra marts 2019 til marts 2020.
Regeringen indgik en trepartsaftale med arbejdsmarkedets parter om lønkompensation i marts, hvor virksomheder kan få delvis refusion for lønudgifter for fyringstruede medarbejdere. I Brønderslev Kommune var 612 lønmodtagere pr. 11. maj 2020 lønkompenseret, hvilket svarer til 5,7 % af den private lønmodtagerbeskæftigelse. Ved udfasningen af ordningen om lønkompensation ligger der potentielt en gruppe af personer blandt de lønkompenserede, der kan blive ledige.
I slutningen af maj indgik Regeringen endnu en trepartsaftale med arbejdsmarkedets parter med initiativer til at holde hånden under lærlinge og elever på erhvervsuddannelserne og give en økonomisk hjælp til virksomhederne. For offentlige arbejdsgivere er der i trepartsaftalen målrettet initiativer til at styrke rekrutteringen af elever til de offentlige velfærdsuddannelser med dækning af SOSU-elevers løn under ferie for 10 mio. kr., midler til at øge rekrutteringen af nyledige og brancheskiftere for 10 mio. kr. og en ramme på 30 mio. kr. til flere initiativer rettet mod det offentlige arbejdsmarked. I aftalen indføres også et bonusbeløb for indgåelse af uddannelsesaftaler med elever efter 1. maj 2020 for 120 mio. kr. til det offentlige arbejdsmarked.
Fagforvaltningen for Beskæftigelse foreslår, at Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.