Børnene går forrest, når Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling løber af stablen i uge 12. I år er det med rekordstor opbakning fra landets skoler og dagtilbud, og alene i Brønderslev Kommune skal 1.370 børn ud at samle affald i naturen.
Der er lagt op til den helt store forårsrengøring, når tusindvis af danskere inden længe rykker ud i naturen med affaldssække og gribetænger. Affaldsindsamlingen venter lige om hjørnet, og i år er det med rekordstor opbakning fra landets skoler og dagtilbud.
I hverdagene 20. til 24. marts skal 188.000 børn fra skoler og dagtilbud i hele landet ud at samle affald. Alene i Brønderslev Kommune deltager 1.370 børn.
Se, hvor mange der er tilmeldt i hver af de øvrige kommuner.
Det er skoleledere, lærere, pædagoger og dagplejere, der har tilmeldt deres elever og børn til årets indsamling – og i år slår de rekorden fra sidste år, hvor der på landsplan var tilmeldt 164.000 børn.
– Vi oplever en særligt stor interesse for Affaldsindsamlingen i år, og det er virkelig fantastisk, at så mange børn skal med ud at samle affald, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmark Naturfredningsforening, og fortsætter:
– Det kommer ikke kun til at gøre en helt konkret og synlig forskel for naturen, når så mange børn giver en hånd med. Affaldsindsamlingen er også en meget håndgribelig måde og en god anledning til at lære børnene, hvor vigtigt det er at passe godt på naturen og miljøet.
Som led i Affaldsindsamlingen får skolerne og dagtilbuddene adgang til digitale undervisningsmaterialer, der blandt andet skal gøre børnene klogere på affald, affaldsforebyggelse og ikke mindst sammenhængen mellem affald og klima.
Offentlige indsamlinger hele ugen
Det er ikke kun de yngste generationer, der deltager i årets affaldsindsamling. I løbet af ugen deltager også en lang række foreninger, virksomheder og ikke mindst private borgere, der har arrangeret deres egne lokale indsamlinger.
I weekenden 25.-26. marts kulminerer affaldsugen med hundredvis af offentlige affaldsindsamlinger i hele landet. Her forventer Danmarks Naturfredningsforening, at op mod 35.000 vil tage del i den landsdækkende skraldejagt.
På www.affaldsindsamlingen.dk kan man finde en oversigt over indsamlingerne. Her kan man også oprette sit helt eget arrangement.
Hylder skolernes affaldshelte
Når skoleeleverne har været i marken i løbet af hverdagene, er der ikke kun spænding om, hvor meget affald de har samlet.
Merrild, der er officiel partner på Affaldsindsamlingen, ønsker at hylde skolerne og de ihærdige elever, som alle er sande affaldshelte. Derfor sætter Merrild for fjerde år i træk et gavekort på 25.000 kr. på højkant i skolekonkurrencen ”Merrilds Grønne Pris 2023”, som går til skolen med årets grønne projekt.
Sidste år gik prisen til Køge Lille Skole.
FAKTA: Hvad er Affaldsindsamlingen?
- Affaldsindsamlingen er Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling af affald og har været afholdt siden 2006.
- I år finder Affaldsindsamlingen sted i uge 12 (20.-26. marts)
- I løbet af hverdagene deltager 188.000 børn fra skoler og dagtilbud landet over, mens den store affaldsuge kulminerer i weekenden med lokale arrangementer i hele landet.
- Efter indsamlingen registrerer indsamlerne deres affald hos Danmarks Naturfredningsforening, der herefter laver en opgørelse over, hvor meget der er blevet fundet. I år sætter indsamlingen fokus på engangsemballage – derfor bliver deltagerne bedt om at angive, hvor meget de har fundet af denne type affald.
- I 2022 deltog op mod 204.000 voksne og børn i indsamlingen, og på blot en enkelt uge samlede de mere end 97 ton affald og intet mindre end 350.000 stykker engangsemballage – heriblandt 25.000 engangskopper og 54.000 øl- og sodavandsdåser.
- På www.affaldsindsamlingen.dk kan man finde offentlige indsamlinger i hele landet. Oversigten bliver løbende opdateret. Her kan man også oprette sin egen indsamling.
- Affaldsindsamlingen er støttet af NIO, Merrild, New Loop, Rudolph Care, DKTV, GoBoat, Sol og Strand, Maxi Zoo og Northern Hunting.
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening