Mere end hvert sjette barn tisser i bukserne ved skolestart og indtil nu har man ikke kunnet finde meget litteratur, som i børnehøjde kan hjælpe forældre, lærere, pædagoger, læger og andet sundhedspersonale med at italesætte problematikken, og de løsninger, der findes. Derfor har Christina Frost, der selv er lærer og mor til børn med daginkontinens, i sparring med Børneafdelingen på Aalborg Universitetshospital skrevet bogen ”Drengen og drilleblæren”, der giver børn og voksne et udgangspunkt for at tale om det at komme til at tisse i bukserne − uden at gøre det skamfuldt for børnene.
Hvordan fik du ideen til at skrive Drengen og drilleblæren?
Helt personligt oplevede vi at havde et barn, som havde problemer med daginkontinens. Vi søgte forgæves efter noget materiale, som vi kunne bruge i snakken med vores barn. Gennem kontakt med bl.a. børneafdelingen i Aalborg, blev vi opmærksomme på, at flere faggrupper manglede materiale i børnehøjde at henvise til.
Hvordan påvirker (ubehandlet) daginkontinens et barns hverdag?
Der er en masse praktik forbundet med at have et barn med ubehandlet dagsinkontinens. Det kan være i form af en masse ekstra tøj og tøjvask, men det sværeste er helt sikkert den skam, som det for nogle børn kan være forbundet med. Det kan være meget synligt, hvis man har inkontinens og det kan sætte barnet i en sårbar situation.
Hvad har overrasket dig mest i forbindelse med arbejdet med bogen?
Det har helt klart været omfanget. Undersøgelser viser at det er mellem 12-17 % af børn, som starter i 0. klasse, der i et eller andet omfang kæmper med inkontinens. Derudover har det været, det tabu som opleves, ikke bare blandt børn, men også hos forældre. Jeg har hørt flere forældre føle sig skamfulde, magtesløse og usikker på, hvor og hvordan de bedst kunne hjælpe deres barn. Til sidst har det været den manglende viden om tiltag, råd og vejledning.
Hvad håber du på at ”Drengen og drilleblæren” kan gøre for andre?
Formålet med ”Drengen og drilleblæren” er at tage byrden omkring problematikken væk fra barnets skuldre, så det ikke bliver barnet som bliver problemet, men at det bliver en fælles opgave mellem barnet, og de voksne omkring barnet. Mit håb er at barnet kan spejle sig i personer i bogen, og at den sidst men ikke mindst er med til at formidle anbefalet faglige tiltag, som kan være med til at forebygge og mindske risikoen for vandladningsuheld.
Drengen og drilleblæren kan købes i alle landets boghandlere.
Kilde: Skriveforlaget