Selvom risikoen for at blive udsat for indbrud har været faldende set over en årrække, så har Nordjyllands Politi fortsat fokus på området – og politikredsen vil gerne opfordre til, at man som borger beskytter sig.
For indbrud har nemlig en tendens til at komme i bølger, fx via omrejsende kriminelle, der i kort tid er aktive et område, advarer vicepolitiinspektør fra Nordjyllands Politi, Niels Kronborg.
”Det er, sagt på godt nordjysk, bare rigtig træls at komme tilbage fra en god ferie og så konstatere, at ens hjem har været udsat for et indbrud,” lyder det fra vicepolititiinspektøren, der følgelig opfordrer til, at man lige giver sin bolig et sidste tjek, inden man damper af på sin velfortjente sommerferie.
De gode, lavpraktiske råd er eksempelvis at få huset til at se beboet ud: Man kan lade lys og radio tænde og slukke automatisk via tænd- og-sluk ur, ligesom det også er godt at låse sit skur og rydde haven for redskaber. Og husk i øvrigt at låse døre og vinduer samt sørge for, at værdier ikke umiddelbart kan ses udefra.
”Og så er godt naboskab et solidt værn mod indbrud, så kig efter naboens, når de er på ferie – og aftal med dem, at de ser efter jeres, når I tager afsted.”
Ring 114 med observationer
Vicepolitiinspektør Niels Kronborg oplyser, at politiets patruljetjeneste er ekstra opmærksomme på indbrud hen over sommerferie-perioden, når de patruljerer i det nordjyske, ligesom efterforskere er klar til at forfølge de spor, som indbrud eller observationer kaster af sig.
”Jeg vil dog også gerne opfordre nordjyderne til, at de straks henvender sig til os på telefon 114, hvis man som borger ser noget, der ’stikker ud’ i ens lokalområde,” siger Niels Kronborg.
Vicepolitiinspektøren pointerer, at politiet nok skal sortere i henvendelserne og vurdere deres politifaglige værdi:
”Så ring endelig til os. Hvis du er i tvivl, om en observation har værdi, så bare ring,” lyder opfordringen fra Niels Kronborg.
Her er flere gode råd mod indbrud:
- Hils på andre i nabolaget og ønsk dem en god dag – også dem du ikke kender. Det bedste værn mod indbrud er mennesker. Tyven vil hverken ses eller genkendes, og et simpelt ”hej” kan være nok.
- Monter lamper med bevægelsessensor uden for ved dit hus, så lyset tænder, når en tyv nærmer sig.
- Få huset til at se beboet ud, når du ikke er hjemme. Tænd lys i et par værelser. Lad lyset og radioen tænde og slukke ved hjælp af et tænd-og-sluk-ur. Du skal ikke lade lyset være tændt konstant – det afslører, at du ikke er hjemme.
- Overvej at klippe hækken, så tyven ikke kan arbejde i skjul i din have.
- Lås døre og vinduer forsvarligt.
- Sørg for at værdifulde ting ikke kan ses ude fra.
- Hjælp naboen. Hold øje med naboens hus og parkér din bil i deres indkørsel, hvis ikke de er hjemme. Du kan også smide affald i deres skraldespand og tømme deres postkasse, hvis de er udenbys.
- Lås skuret og ryd op i haven, så der ikke ligger redskaber fremme. Nogle indbrudstyve medbringer ikke værktøj, men finder det på gerningsstedet.
- Tilmeld dig Nabohjælp på nabohjælp.dk. Nabohjælp forebygger op til hvert fjerde indbrud, og det tager kun 5 minutter at tilmelde sig.
- Ring 114, hvis du ser personer eller biler med mistænkelig adfærd i dit nabolag.
Nordjyllands Politi ønsker alle en god og indbrudsfri sommerferie.