Flere og flere nordjyder skifter byen ud med hus, hæk og have. Mange kender dog ikke de regler, som husejere bør være opmærksomme på, der tilmed kan sikre nabofreden. Få den lokale fagmands gode råd.
Nordjyderne fravælger i stigende grad bylivet til fordel for villavejens fortrinligheder. Antallet af borgere, der flytter fra Aalborg Kommune til Brønderslev Kommune, er steget med 50 procent fra 2009 til 2018. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Hos landinspektørfirmaet LE34 i Dronninglund mærkes tendensen især tydeligt i forårsmånederne, hvor ønsket om tilbygninger, ny carport eller etablering af hegn kan være kimen til en grum og ofte langvarig nabostrid.
I forårsmånederne modtager LE34 på Stationsvej ifølge afdelingsleder Knud Klausen mere end dobbelt så mange henvendelser fra privatkunder som i vintermånederne. Kunderne søger typisk rådgivning i forbindelse med tilbygninger, og mange skal have sat skellet, før et nyt hegn skal placeres eller en hæk plantes.
Han oplever, at der især er mange førstegangskøbere, som hidtil har boet til leje i byen, der har glæde af rådgivning om matrikulære forhold. For at undgå at blive en del af årstidens mange nabostridigheder i villakvartererne anbefaler den lokale landinspektør en række råd, der kan hjælpe til fred og fordragelighed frem for fejde og fjendskab.
Undersøg skellet
Hvis du skal bygge til, er det vigtigt at vide, hvor skellet går, og der skal som grundregel være to en halv meter fra en tilbygning til skellet mod naboen. Skal du plante en ny hæk eller opsætte et hegn, er skellet ligeledes essentielt, og er naboer uenige om placeringen, kan en landinspektør lave en skelafsætning med udgangspunkt i opmåling, gamle matrikelkort og luftfotos. Også ejernes oplysninger og overvejelser omkring hævd tages i betragtning, for faktisk kan man – under særlige forudsætninger – vinde ejendomsret over noget af naboens grund, hvis man blandt andet har brugt området i mindst 20 år. Da der er flere kriterier, der skal være opfyldt for at gøre hævd gældende, opfordrer Knud Klausen boligejere til at tage en rådgiver med på råd.
Undersøg servitutterne
Servitutter, der viser, hvad andre har ret til at bestemme på din ejendom, findes i tingbogsattesten, der normalt følger med et huskøb. Her kan du blandt andet se, hvis der ligger en ledning i jorden, som kan sætte en stopper for den tilbygning, du havde drømt om. Der findes også bebyggelsesregulerende servitutter, der for eksempel kan sætte en begrænsning på, hvor højt der må bygges, og i nogle tilfælde om der overhovedet må bygges.
Snak med naboen
Uanset om du vil opsætte, ændre eller fjerne et hegn, eller du ønsker en ny carport i eller langs skellet, er det en god idé at inddrage naboen tidligt i forløbet. Snak om, hvilke ønsker og muligheder der giver mening for begge parter, og undgå at starte udesæsonen med nabostrid på tværs af skel.
Landinspektørfirmaet LE34 på Stationsvej i Dronninglund arbejder for bygherrerådgivere, byggebranchen, forsyningsselskaber, landbruget, private og den offentlige sektor i ind- og udland. Med 370 medarbejdere i hele Danmark er LE34 hver dag med til at vise vejen for byggeri-, anlægs- og infrastrukturprojekter. www.le34.dk. Ovenstående anbefalinger skal alene anses som generelle råd og kan ikke erstatte individuel rådgivning. Ved specifikke uoverensstemmelser eller spørgsmål kan det være en god idé at kontakte en praktiserende landinspektør.