Over 75.000 nysgerrige danskere brugte en del af søndagen på at besøge en gård eller landbrugsvirksomhed. For første gang kunne man komme indenfor på mejerierne Naturmælk og Øllingegård, og her blev der hurtigt udsolgt.
Hvad sker der med mælken, når den kommer ind på et mejeri? Det blev omkring 600 børn og voksne klogere på, da de to økologiske mejerier Naturmælk i Sønderjylland og Øllingegaard i Nordsjælland inviterede indenfor til Åbent Landbrug i går søndag.
”Gæsterne var meget interesserede i at se de forskellige led i produktionen på rundvisninger ledet af vores mejerister. Vi er glade for, at de ville tage på arbejde på en søndag og fortælle om deres arbejde,” siger Nelly Riggelsen, salgs- og marketingchef for de to mejerier.
I år skulle gæsterne booke gratis billetter på forhånd, uanset hvilket sted de ville besøge, og de 400 pladser hos Naturmælk blev ligesom de 200 billetter til Øllingegaard hurtigt afsat.
”Op mod halvdelen af gæsterne var børn. Det var dejligt og vigtigt at kunne vise mejeriet frem for de kommende forbrugere,” siger direktør Leif Friis Jørgensen, der var rundviser hos på Øllingegaard.
Det var første gang, at mejerierne deltog i Åbent Landbrug, og står det til Nelly Riggelsen, er man klar igen næste år. Også selvom det krævede en ekstra indsats at skulle forberede et besøg af flere hundrede gæster og klæde dem på med futter, kitler og hårnet og gøre rent bagefter.
”Det var det hele værd. Vi er glade for at kunne danne fælles fodslag med landmændene og fortælle om processen med at forarbejde mælk. Det er en god måde at komme i kontakt med forbrugere på,” siger hun.
Børnene ville ikke med hjem
I alt besøgte over 75.000 danskere de 79 landbrug og virksomheder, der deltog i Åbent Landbrug. Blandt de 36 mælkeproducenter, der havde åbnet stalddørene, var Ole og Annette Lind, som driver Lystbjerggaard ved Nørre Snede. Her har de 330 malkekøer og 330 kalve, og på et år leverer de 4 mio. kg mælk til Arla. Parret har været med i Åbent Landbrug to gange før, og søndagens 1.280 gæster var ifølge Ole Lind et ’normalt niveau’.
”Det er gået rigtig fint. Vi kunne faktisk ikke ønske det bedre – vi havde tørvejr hele dagen, og folk var glade og hyggede sig,” fortæller Ole Lind og tilføjer:
”På vej hjemad var der én, der rullede vinduet ned i bilen og sagde, at det havde været årets bedste ’feriedag’ for familien.”
Især om formiddagen var der mange børnefamilier, og flere forældre havde problemer med at få børnene med hjem, fortæller Ole Lind:
”Der var flere ting, som trak i dem: Ture i en rigtig traktor, halmlegeplads, korncontainer, bane med pedaltraktorer, labyrint af halmballer. De voksne var især interesseret i at se og opleve køerne og høre om, hvordan malkerobotterne virker.”Gedeost overraskede positivt
På Nørgaard ved Videbæk bliver der også produceret mælk, men her kommer den fra 250 af gårdens i alt 400 økologiske geder. Mælken leveres til Tebstrup Gedeosteri. Her var familien Christensen for første gang værter ved Åbent Landbrug og kunne i løbet af dagen byde velkommen til næsten 1.100 gæster.
”Det var lidt overvældende, men det gik rigtig fint,” konstaterer Tobias Christensen.
Blandt gæsterne var formanden for Landbrug & Fødevarer Søren Søndergaard, men ellers prægedes dagen også her af børnefamilier.
Næsten 1.100 gæster besøgte familien Christensen og deres 400 geder.”Folk spurgte meget ind til gederne, hvordan vi malker dem og den strøelse, de går i, og mange var glade for at se, at gederne har det godt,” fortæller Tobias Christensen.
Der var især travlt ved boderne, hvor gæsterne kunne få smagsprøver på både mælk, ost og kød fra geder.
”Mange havde på forhånd den indstilling, at man ikke kan spise ost lavet på gedemælk og gedekød, men det ændrede de syn på, da de smagte produkterne.””Vi er meget tilfredse med arrangementet, og vi har fået mange positive kommentarer på Facebook, så vi åbner gerne stalddørene igen næste år,” siger Tobias Christensen.
Kilde: Mejeriforeningen