Siden foråret 2022 er køberne lykkedes med at forhandle sig til større og større nedslag på deres nye bolig, men ny analyse indikerer, at den udvikling nu er vendt eller i hvert fald stabiliseret. Ifølge cheføkonom er årsagen, at priserne er faldet samtidig med, at den økonomiske udvikling har været bedre end forventet.
Ikke siden 2014 har det været muligt at presse prisen så meget på sin kommende villa som ved indgangen til 2023. For ejerlejligheder skal vi helt tilbage til 2012. Årsagen er, at nedslagene på boligmarkedet bragede op i perioden fra foråret 2022 til udgangen af året.
Men nu viser en analyse fra Spar Nord, der har bearbejdet de nyeste tal fra Boligsiden, at udviklingen på tværs af boligtyper er vendt i de første to måneder af 2023.
Nedslagene på ejerlejligheder steg i perioden fra marts 2022 til december 2022 fra 1,9 procent til hele 5,1 procent, men i både januar og februar blev nedslagene mindre og ramte senest 4,8 procent. Samtidig fladede udviklingen for nedslag på villaer og rækkehuse ud med en marginal stigning fra 5,6 procent til 5,7 i januar for derefter falde til 5,5 procent i februar.
– Accelerationen i nedslagenes størrelse i løbet 2022 skete parallelt med årets massive rentestigninger, der blandt andet betød, at de lange realkreditrenter steg fra to procent i starten af året til fem procent ved udgangen af året. Jeg tror, at en stor del af årsagen til, at nedslagene er blevet mindre i starten af 2023, skal findes i, at priserne er begyndt at falde, og at de dermed nærmer sig et mere realistisk niveau i forhold til det nye højere renteniveau. Derudover faldt den lange rente fra fem til fire procent i årets begyndelse, hvilket også kan have bidraget til de lavere nedslag, siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm og fortsætter:
– Samtidig er udbuddet også faldet, og dermed står sælger i en lidt bedre position og begynder måske så småt at vejre morgenluft. Især hvis der stadig er købere i markedet, og det er ikke usandsynligt med tanke på, at økonomien og dermed også familiernes økonomi ikke har udviklet sig i tråd med de værste forventninger fra sommeren 2022. Inflationen har selvfølgeligt taget en god luns af købekraften, men en fortsat tårnhøj beskæftigelse, faldende energipriser og udsigt til relativt kraftigt stigende lønninger er med til at holde hånden under danskernes økonomi.
For fritidsboliger voksede nedslagene i perioden fra foråret til december 2022 fra 3,2 procent til 6,6 procent. I februar var det faldet til 6,2 procent.
For tidligt at sige at nedslag har toppet
Ifølge Jens Nyholm er det endnu for tidligt at konkludere, at vi ser ind i en periode, hvor der bliver mindre afstand mellem udbudspris og den realiserede handelspris. Det kommer an på renteudvikling og udvikling i arbejdsløshed, mener han:
– Efter at være faldet i årets begyndelse er de lange realkreditrenter nu tilbage på fem procent, og fortætter renterne med at stige, og vi ovenikøbet ser en begyndende stigning i arbejdsløsheden, vil vi formentlig igen kigge ind i en periode med stigende nedslag, indtil udbudspriserne er faldet til et niveau, der matcher de underliggende økonomiske og finansielle forhold, siger Jens Nyholm.
Om analysen:
Boligsiden opgør både gennemsnitlig salgspris og gennemsnitligt nedslag i kroner per kvadratmeter i deres markedsindeks, der udkommer én gang om måneden. Denne undersøgelse udregner nedslagets størrelse i procent ved først at lægge salgspris og nedslag sammen og derefter udregne nedslagets størrelse i procent.
Kilde: Spar Nord