Mange nordjyske minkavlere er truet på levebrødet, da skindpriserne siden 2015/16 har været lave. Men det lykkes dog stadigvæk LandboNord at finde løsninger for minkkunderne.
Virksomhedsrådgiver i LandboNord, Kennet Rønfeldt, holder i øjeblikket et skarpt øje på verdensmarkedet for minkskind.
Troværdige budgetter
På Facebooksiden LN MinkRådgivning kommer Kennet Rønfeldt løbende med opdateringer fra de seneste auktioner, som har så stor betydning for landsdelens avlere. Resultaterne bliver regnet ind i de tilrettede budgetter, så de senest udsendte altid hviler på så realistiske data som muligt.
- På det grundlag er det lykkedes os at sikre flere af vores kunder enten via fortsat drift eller også en fornuftig vej ud af erhvervet. Men det er ikke tallene alene, som gør det. Det er i høj grad også en vilje fra minkavlerne selv at hænge i med knofedt og opfølgende møder med en rådgiver, så planen kan blive overholdt, og den enkelte bedrift kan nå i mål. På det grundlag oplever jeg også velvillighed fra bankerne, siger Kennet Rønfeldt.
Skindpris har nået sit lavpunkt
På baggrund af de seneste skindauktioner, først med 66% skindsalg på Nafa, 75% i Finland, og nu senest 100% hos Kopenhagen Fur, ser Kennet Rønfelt en klar tendens i efterspørgslen på minkskind.
- Vi vurderer, at skindprisen har nået sit lavpunkt. Det giver grund til en forsigtig optimisme, som sikrer, at vi kan finde løsninger for vores minkkunder. Den netop afsluttede auktion hos Kopenhagen Fur giver tro og håb om, at kurven er vendt og avleren nu kan se fremad. Der er et stykke vej endnu til positiv drift, men jeg er optimist for resten af året og at den budgetterede pris i vores budgetter på 225 kr. er realistisk, siger Kennet Rønfeldt og fortsætter – Umiddelbart er det på et spinkelt grundlag, men med de afsætningstal, samt en gennemsnitlig pris på 216 kr. vi lige har set, så tænker jeg, at næste auktion hos Kopenhagen Fur til maj, som minimum vil holde niveau – rigtig gerne med pil lidt op på prisen.
Kilde: Peter Küster Nielsen, LandboNord