Der er hjælp at hente for de arbejdsgivere, som enten selv lider af – eller har ansatte med en langvarig eller kronisk sygdom. Socialkonsulent i LandboNord, Mette Neist, anbefaler alle selvstændige at vurdere, om en aftale med kommunen kan være noget for dem.
Rigtig mange går hver dag på arbejde med smerter eller andre følger efter et sygdomsforløb. Det kan ofte resultere i fravær i en længere periode. Socialkonsulent i LandboNord, Mette Neist, anbefaler de arbejdsgivere, som har problematikken inde på livet, til at overveje individuelle aftaler med kommunen, så udgifter i forbindelse med sygefraværet kan refunderes fra første fraværsdag.
- Mange små og mellemstore virksomheder er afhængige af stabile medarbejdere, og det kan derfor afholde mange selvstændige fra at ansætte folk, som af den ene eller anden grund døjer med en langvarig eller kronisk sygdom. Men det behøver ikke at være sådan. Får man en individuel aftale med sin kommune, refunderes sygefraværet fra første fraværsdag, siger Mette Neist.
Vær på forkant med sygdomsforløbet
Aftalen kan laves individuelt for alle på arbejdspladsen. Både den selvstændige selv og medarbejderne, og den løber typisk over en periode på to år. Der er også mulighed for at få en aftale, hvis man skal indlægges, gå til ambulant behandling eller have nødvendig genoptræning. Alt det kræver er, at sygdommen eller genoptræningen medfører et sygefravær på mindst 10 dage om året.
- Jeg oplever, at det er en rigtig god idé at være på forkant med de sygdomsforløb, som man ved kan risikere at komme til at spille en rolle på arbejdspladsen, siger Mette Neist.
Der er to muligheder for at få en aftale i disse situationer:
- Enten hvis det på ansættelsestidspunktet er planlagt, at du skal indlægges eller i ambulant behandling.
- Eller hvis arbejdsgiveren inden for de seneste 12 måneder har udbetalt sygedagpenge eller løn i mindst 21 kalenderdage for den sygdom, som nu kræver, at medarbejderen skal indlægges eller i behandling.
- Indlæggelse eller behandling på andre typer af behandlingsinstitutioner end sygehuse er også omfattet, ligesom efterbehandling, kontrolundersøgelser og rekreation er det. Hvis der er tale om en rekreationsperiode, skal en læge eller et sygehus almindelig vis attestere, at den er nødvendig, siger Mette Neist.
Efterbehandling/genoptræning kan eks. foregå hos fysioterapeut.
FAKTABOKS:
Sygdommene, der kan berettige til en sådan aftale, er eksempelvis:
- Smerter i albue, fod, hænder nakke, skulder, arme eller ryg
- Diskusprolaps
- Gigtlidelse
- Kræftsygdom
- Hjerte- og karsygdom
- Blodprop eller blødning i hjernen
- Diabetes
- Migræne
- Astma og KOL
- Fertilitetsbehandling
Listen er ikke udtømmende.
I forbindelse med emnet har Mette Neist lavet følgende video: https://youtu.be/UFtK4X8JYEg