Skat: I september måned 2018 var skatteminister Karsten Lauritzen på gårdbesøg på landbruget Klovborg ved Brønderslev. Her hørte ministeren blandt andet lidt om skattemæssige udfordringer i landbruget. I forbindelse med besøget opstillede LandboNord otte punkter, som kunne forbedres.
I alt præsenterede LandboNord ministeren for følgende otte punkter med forslag til skattemæssige ændringer:
- Udskudt beskatning ved sælgerfinansiering
- Udvidelse af genanbringelsesreglerne på landbrugsejendomme
- Bedre regler for medarbejdersuccession
- Virksomhedsordningen – ophævelse af regler, der forhindrer indkomstudjævning
- Præcisering af reglerne om arbejdsudleje
- Nedsættelse af sagsbehandlingstiden i forbindelse med skattesager
- Ny vurderingslov og ejendomsskat
- Indførelse af loft over tinglysningsafgift
Økonomikonsulent og skatteekspert i LandboNord, Poul Erik Poulsen, giver her en status på forslagene (april 2019)
Udskudt beskatning ved sælgerfinansiering er godt på vej.
I finansloven for 2019 er afsat 70 mio. kr til en model for at udskyde ejendomsavanceskatten, ved etablering af et sælgerpantebrev.
Der er i øjeblikket et lovforslag i høring om denne model. Man foreslår at den del af ejendomsavancen (max 10% af afståelsessum) der kan rummes i kontantværdien af dette sælgerpantebrev, beskattes ligeligt over de næste 10 år.
LandboNord havde foreslået at udvide genanbringelsesreglerne til også at omfatte bortforpagtede landbrugsejendomme. Her anfører skatteministeriet at det ikke er muligt at lade reglerne omfatte udlejede landbrugsejendomme, uden også at medtage udlejede boligejendomme. Der er p.t. ikke politisk vilje til at give skattefordele til boligspekulanter, så der vil fortsat være et krav om egen drift af landbrugsejendomme hvor genanbringelsesreglerne ønskes anvendt.
En lempelse af kravene i reglerne for medarbejdersuccession blev ikke afvist af skatteministeren. Det nuværende timekrav, svarende til 3 års ansættelse, kan dog ikke fjernes. Dette ville medmedføre at køber altid kunne succedere i sælgers skat, ved blot at lade sig proforma ansætte hos sælger i en kort periode. Man overvejer derfor i øjeblikket andre måder hvorpå disse regler kan lempes.
I øjeblikket kan man ikke bruge reglerne til indkomst udjævning (opsparing) i en virksomhedsordning, hvis indskudskontoen er negativ ved året start. Har man således en indkomst på 2 mio. kr, vil det medføre fuld beskatning med topskat, hvis man f.eks. har en negativ indskudskonto på 100.000 kr.
LandboNord havde foreslået at man i stedet ser på indskudskontoen ved årets udgang. Herved ville hovedparten af ovenstående 2 mio. kr. kunne nøjes med en acontobeskatning på 22%. På dette punkt er der p.t. ikke nogen forbedringer på vej.
Det betyder at hvis man afslutter et skatteår med en negativ indskudskonto, skal man være helt sikker på at der ikke bliver en meget høj skattepligtig indkomst året efter.
Reglerne for arbejdsudleje kan være unødigt hårde og medføre en risiko hos de landmænd der gør deres bedste for at overholde reglerne.
Der har været et langt forløb med stramning og lempelse af reglerne under den tidligere S-regering, så p.t. er der ikke politisk vilje til at lempe reglerne igen.
Nedsættelse af sagsbehandlingstiden i Landsskatteretten. Folketinget har med retssikkerhedspakke 4, flyttet alle sager med virksomhedsordning til Skatteankestyrelsen. Det vil give hurtigere behandlingstid for disse sager og også lidt hurtigere for sagerne i Landsskatteretten, da der bliver lidt færre sager.
Ny vurderingslov og ejendomsskat. Vi havde foreslået en regelændring, så mindre ejendomme ikke brandbeskattes.
En ejendoms jordtilliggende ud over 2 ha, der anvendes i en landbrugsvirksomhed til naturareal eller lignende, skal værdiansættes og beskattes efter modellen for en landbrugsejendom.
P.t. er skatteministeriets fokus på den kommende vurdering af ejerboliger. Det kommende vurderingssystem er jo allerede udskudt flere gange, så der ingen regelændringer på vej på dette område.
Loft over tinglysningsafgiften. Ministeren var positiv overfor de nye tanker med at loft over tinglysningsafgiften i den enkelte handel.
Desværre blev tinglysningsafgiften hverken afskaffet eller nedsat ved det seneste forlig om boligskatten, så her ændres ikke noget foreløbigt.
Kilde: Peter Küster Nielsen – LandboNord