Hver fjerde i Region Nordjylland berørt af stress: Få styr på det psykiske immunforsvar
Kender du forskellen på stress og travlhed? Stresscoach Birgitte Maj Aagaard hjælper de stressramte med at finde hoved og hale i kroppens signaler, så de kan sætte ind i tide.
Når danskerne vender tilbage til arbejdet efter sommerferien, fører det ifølge undersøgelser og antallet af henvendelser til sundhedsforsikringer til et højere stressniveau. Følger aalborgenserne tendensen i Region Nordjylland, oplever 23,7 procent, der er 16 år eller ældre, et højt stressniveau. Det viser Sundhedsstyrelsens seneste nationale sundhedsprofil.
Stress er en direkte trussel mod helbredet, men vi glemmer ofte at overveje, om der er tale om en afgrænset periode med travlhed eller generel mangel på prioritering. Det udtaler Birgitte Maj Aagaard, der er certificeret stresscoach, i sundhedsmagasinet Naturli.
– Når stress får lov at udvikle sig til decideret sygdom, handler det især om vanens magt. Det er forholdsvis let at vænne sig til gradvise forandringer i humør, energi og fysisk helbred, og derfor er det vigtigt at standse op og gøre status, inden det er for sent, siger Birgitte Maj Aagaard.
Hun fortæller her, hvilke tegn du skal være opmærksom på, og hvad du konkret kan gøre for at undgå stress.
– Travlhed er, når du har meget på programmet, men det især knytter sig til én bestemt opgave, ét projekt eller ét arrangement. Du føler dig træt og urolig, og hvis du er afhængig af andres hjælp eller støtte i forhold til opgaven, kan du blive irriteret og lidt kontant i tonen, fordi du er så fokuseret på at nå i mål. Dit fokus skal være at planlægge dine opgaver i detaljer. Det vigtige er at følge en plan, så du kan se, hvordan tingene skrider frem, og ved, hvad næste trin er. På den måde får du styr på tankerne.
– Manglende prioritering kan gøre travlheden til en fast del af dit liv. Du har mange forventninger til dit liv og dig selv, og du oplever måske med jævne mellemrum tankemylder, hjertebanken, forvirring, hovedpine og spændinger forskellige steder i kroppen. Din krop forsøger at fortælle dig noget. Du skal til at vælge noget fra, sætte barren ned og uddelegere i det omfang, det overhovedet er muligt. Det er afgørende, at du tager dine opgaver op til overvejelse. Du er nødt til at gå på kompromis, og er du perfektionist af natur eller har behov for en høj grad af kontrol og rutine for at trives, kan du let ende med at blive stresset.
– Stress er, når du har overskredet grænsen for, hvad du kan klare. Du føler dig syg og fuldstændig udmattet. Uanset hvor meget du planlægger og prioriterer, er du overvældet af både fysiske og psykiske symptomer som eksempelvis svedeture, hjertebanken, fordøjelsesproblemer, søvnforstyrrelser og glemsomhed. I modsætning til følelsen af at have travlt, er stress en sygdomstilstand. Symptomerne vil være konstante og præge dig, uanset hvad du foretager dig. Det er invaliderende! Det er vigtigt, at du stopper op straks, sygemelder dig og glemmer alt om, at du ”bare lige skal have nogle ugers ferie”. Det handler om, at du skal passe på dig selv, fordi stress simpelthen ikke er det værd.
Kilde: Forlaget Mediegruppen