INGER DUEHOLM – HUN HAR MED SIN INDSATS FOR PROJEKTET ”INGSTRUP BOGBY” FOR ALVOR SAT DEN LILLE BY PÅ LANDKORTET!
Af Flemming Jansen
Ingstrup er andet og mere end en lille landsby som så mange andre. Den er faktisk noget særligt. At det er tilfældet skyldes ikke mindst byens mange ildsjæle. En af dem er Inger Dueholm – måske bedst kendt i offentligheden som en mangeårig respekteret og populær forstander for Ingstrup Efterskole. Det var et job, hun overtog og videreførte efter sin ægtefælle, Mogens Dueholm, der i dag driver egen håndværkervirksomhed.

Projekt Ingstrup Bogby blev født for 6-7 år siden
Det projekt, der først og fremmest står Inger Dueholm på, er Ingstrup Bogby. For Inger Dueholm, som det engagerede menneske, hun er, og forsynet med et hjerte, der altid har banket for den by og det område, hvor hun har drevet skole, gjorde det ondt at se, hvordan Ingstrup som mange sammenlignelige landsbysamfund truede med at sygne hen. Det skulle der gøres noget aktivt for at undgå, og det satte Inger Dueholm sig så i spidsen for (!). – Startskuddet var en avisomtale gående ud på, at Brønderslev skulle være Nordjyllands bogby. – Nej, lød det i Ingers hjerte. Det skal være Ingstrup! Sammen med en byfælle tog hun til et inspirationsmøde i Aalborg, og snart var arbejdet med at få stablet projektet Ingstrup Bogby i fuld gang.

Projektet tog form – og Ingstrup Bogbrugs blev et samlingssted for byen
Allerede i efteråret 2013 vandt Ingstrup konkurrencen om at blive Nordjyllands Bogby, og i januar 2014 blev foreningen Ingstrup Bogby stiftet med Inger Dueholm som arbejdende formand og idémager. Målet var egentlig at få etableret et værested for byens borgere, og alt det med bøgerne startede med en opmagasinering i en lokal ladebygning. Senere kom i alt 16 stk. bogvogne placeret rundt omkring i byen til, og fra påske og frem til efterårsferien samledes der penge ind til køb af den nedlagte brugsforening i byen, ligesom den første bogfestival blev afholdt med stor opbakning i august/september 2014. Til disse årlige bogfestivaller inviteres primært lokale forfattere suppleret med udefra kommende til at komme og fortælle om deres værker og tankerne og idéerne bag dem i et direkte møde med det læsende publikum. I øvrigt gik indsamlingen til køb af Brugsen sideløbende med arbejdet med at arrangere bogfestival særdeles godt. 1,5 mio. blev fremskaffet i form af frivillige midler samt støtte fra diverse sponsorer, og Ingstrup Bogbrugs kunne dermed blive en realitet. Bøgerne og projektet havde fået deres egne fysiske rammer på en central plads midt i byens hovedgade.
Bogsalget giver pænt overskud, som bruges til kulturelle arrangementer
I erkendelse af, at stedet samtidig kunne fungere som det samlingssted for borgenre, som byen havde manglet, besluttede Jammerbugt Kommune at yde et årligt tilskud på kr. 25.000,- til hjælp til dækning af diverse driftsudgifter som lys, varme og diverse vedligeholdelse. Og Ingstrup Bogbrugs ligger i dag faktisk lokaler til rådighed til alle almene aktiviteter i Ingstrup. Og kerneaktiviteten er naturligvis fremdeles indsamling af bøger og istandsættelse af dem, inden de udstilles til salg til priser fra kr. 5- op til kr. 30,- for et eksemplar. Alene sidste år blev der solgt brugte bøger for ikke mindre end kr. 70.000,-, oplyser Inger Dueholm. Med gratis varelager og gratis frivillig arbejdskraft er vejen brolagt til et klækkeligt overskud, som hun udtrykker det. – Og pengene – ja, de bruges til kulturelle arrangementer. To om foråret og to om efteråret – samt til vedligehold af bygningen, som bestemt også fremtræder i fin stand.

Ingstrup lever og har det godt – det samme gælder ildsjælene bag
Ingstrup Bogby og Ingstrup Bogbrugs er med andre ord andet og mere end bøger, men det er bøgerne, der gør, at vi kan give brændstof til den motor, der gør byen kørende og levende i almen forstand, lyder det fra Inger Dueholm. Og det er intet problem at finde frivillige, fortsætter hun – det gælder lige fra rengøring til alle mulige andre opgaver, der skal løses, for at det hele kører, som det skal. Fol føler, det er et godt koncept. De elsker at komme i Bogbrugsen, og det er det, der gør det værd at bruge tid, kræfter og energi på sagen, konkluderer hun. At arbejde med et sådant projekt er både dejligt og givende på alle måder. Det er vigtigt at have noget at være sammen om i et lille samfund, og det har man virkelig fået i Ingstrup, der er en landsby, som lever og har det godt.
Endnu et utraditionelt initiativ, som har gjort Ingstrup til noget særligt, er, at mange husejere har fulgt opfordringen til at hænge et skilt op på deres hus med deres yndlingscitat eller anden form for tekst eller budskab. Det gør, at man faktisk, når man går en tur i byen, samtidig kan læse på husene, som tilsammen bliver til en hel bog. Så også på den måde er Ingstrup Nordjyllands bogby!
Ildsjæle gør en positiv forskel
Inger Dueholm og hendes stab af frivillige kolleger er et levende eksempel på, at ildsjæle gør en positiv forskel!!
…