Sundhedsstyrelsen udmeldte d. 31. juli anbefalinger om brug af mundbind ved trængsel i den kollektive trafik, og har i dag fulgt op med gode råd til brug af stofmundbind. Samtidigt gælder det de næste 14 dage, at man på alle tidspunkter i den kollektive trafik i Århus Kommune skal bruge mundbind. Der er dog nogle grupper, der ikke kan eller skal bruge mundbind, og som derfor er undtaget fra vores anbefalinger om brug af mundbind i det offentlige rum.
07 AUG 2020
Udgangspunktet er, at mundbind kun skal bruges af personer, der selv kan tage det af og på, derfor er f.eks. børn og personer med mental svækkelse undtaget. Samtidig skal mundbindet kunne sidde tæt til ansigtet, og det gør, at f.eks. børn eller nogle personer med forandringer ved ansigt og ører kan være undtaget, fordi et standardmundbind ikke passer til dem. Endelig er det vigtigt, at bæreren af mundbind ikke får voldsomme gener eller ubehag ved at bruge det.
Derfor gælder følgende undtagelser fra vores anbefalinger fra at bruge mundbind i det offentlige rum, som f.eks. i den kollektive trafik:
- Børn op til 12 år behøver ikke bære mundbind
- Personer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke selv kan fjerne mundbindet, skal ikke bære mundbind.
- Mundbind skal fjernes, hvis bæreren får svære gener og ubehag, som f.eks. vejrtrækningsbesvær, kvælningsfornemmelser m.v.
- Mundbind kan fjernes, hvis man har brug for at spise eller drikke, indtage medicin, ved samtale med personer der mundaflæser osv.
- Mundbind kan fjernes, hvis politiet skal foretage identifikation