Koldkrigsforedrag:
Warszawapagtens planer for Danmark
Hvad var der sket med Danmark, hvis Den Kolde Krig var brudt ud?
Selvom spændingerne mellem øst og vest til tider var mere end anspændt, så brød Den Kolde Krig heldigvis aldrig ud som en regulær krig med soldater, kampvogne og bomber. Men hvordan ville det egentlig være gået Kongeriget Danmark, hvis Den Kolde Krig havde udviklet sig til krig?

Torsdag 10. september 2020 kan man på Hotel Comwell Rebil Bakker i Skørping høre koldkrigshistoriker og leder af Koldkrigsmuseum Langelandsfort, Peer Henrik Hansen, fortæller om Warszawapagtens planer for Danmark under Den Kolde Krig. Privatfoto
Det kan være svært at svare på, men torsdag 10. september gør en af Danmarks førende koldkrigshistorikere, Peer Henrik Hansen, alligevel et forsøg. Vi ved, at Danmark på grund af vores geografiske placering var af stor betydning for østblokken og medlemmerne af Warszawapagten, og at det danske område med stor sandsynlighed ville blive inddraget i en ny krig på et ret tidligt tidspunkt.
Men det store spørgsmål er hvordan og hvor tidligt.

Foredraget tager udgangspunkt i de militære krigsplaner, som et igangværende forskningsprojekt om Danmark og Polen under Den Kolde Krig har været med til at afdække. Der lå nemlig helt konkrete planer ned til mindste detalje om, hvad der skulle ske med Danmark. Det har godt 30 år efter Den Kolde Krigs afslutning vist sig, at det netop var Polens ansvar at forberede og planlægge Warszawapagtens angreb og besættelse af Danmark – hvis Den Kolde Krig havde udviklet sig og var blevet varm.
Foredragsholder Peer Henrik Hansen er til daglig leder af Koldkrigsmuseum Langelandsfort, og han er en af Danmarks førende koldkrigseksperter. Han har blandt andet været med til at afdække landgangsplaner udarbejdet af den polske hær i midten af 1980’erne, som i detaljer fortæller, hvor og hvordan en invasion af Danmark skulle foregå. Planer, der også involverede brug af atomvåben.
En del af foredragsrække
Foredraget med Peer Henrik Hansen indgår i en række af foredrag, som Nordjyllands Historiske Museum arrangerer op til åbningen af REGAN Vest – Danskernes Koldkrigs Museum til efteråret 2021. Tidligere har blandt andet Generalløjtnant Kjeld Hillingsø og tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen holdt koldkrigsforedrag med relation til REGAN Vest.
Koldkrigsanlægget REGAN Vest blev opført i Rold Skov i årene 1963-1968, og det fungerede frem til 2003, hvor trusselsbilledet og forudsætningerne havde ændret sig så meget, at det blev lagt i dvaledrift. I tilfælde af, at Den Kolde Krig blev varm, var REGAN Vest tiltænkt som ophold for regering, centrale embedsmænd og repræsentanter for kongehuset. Det var det danske demokratis sidste bastion, og faldt REGAN Vest, faldt Danmark.

En voksende trussel fik regeringen til i al hemmelighed at bygge koldkrigsanlægget REGAN Vest ved Rold Skov. Her skulle regering, embedsmænd og udvalgte medlemmer af kongehuset søge tilflugt i tilfælde af, at Den Kolde Krig havde udviklet sig til en regulær krig. Foto: Nordjyllands Historiske Museum
Tid og sted:
Torsdag 10. september 2020 kl. 19-21
Comwell Rebild Bakker, Rebildvej 36, 9520 Skørping
Billetpris
125 kr. inkl. gebyr.
Inkl. kaffe og kage.
Billetter sælges online via nordmus.dk
Kilde: Nordjyllands Historiske Museum