Huspriser har overrasket og ændret dystre prognoser for 2020
Af: Simon Møbjerg Sørensen
Journalist på Boligsiden
Huspriserne har ikke udviklet sig, som vi på Boligsiden og øvrige eksperter forudså, da corona kom til Danmark og lukkede landet ned i marts. Men hvad kan vi nu forvente os af resten af året?
”Det er nok sidste måned i et stykke tid, at tallene er så overvældende. For corona kommer også til at sætte dagsordenen på boligmarkedet i de kommende måneder.”
Sådan sagde Boligsidens kommunikationsdirektør Birgit Daetz i en pressemeddelelse, da Boligsiden i marts præsenterede flotte handelstal for februar måned.
Egentlig fik hun ret. For corona har sat dagsordenen på boligmarkedet lige siden, men det er bare gået langt bedre end hun og alle landets øvrige eksperter forudså dengang. I starten af april udkom Det Økonomiske Råd tilmed med en prognose, hvor de forudså faldende huspriser i 2020 i størrelsesordenen 8,2 til 11,1 procent.
Forudsigelserne er dog siden blevet gjort til skamme, og tirsdag i denne uge udgav Boligsiden handelstal for maj måned, der viser, at der ikke i nogen anden måned siden 2011 er solgt så mange huse.
”Vi er blevet overraskede mange gange af udviklingen på boligmarkedet de seneste måneder. Det er ikke gået så skævt, som både vi og andre eksperter forudså i marts og april. Senest har vi da også set Det Økonomiske Råd nedjustere forventningerne til faldet i huspriserne kraftigt,” siger Birgit Daetz.
Justeringen fra Det Økonomiske Råd kom den 16. juni, hvor de nedjusterede prognosen til et fald i huspriserne på 1,8 procent. Nationalbanken har fulgt trop med en forventning om et fald på 2,3 procent, mens regeringen indtil videre ikke har ændret forventningen om et prisfald på 4,2 procent, som finansmister Nicolai Wammen offentliggjorde på et pressemøde den 26. maj.
Foreløbig status på 2020
Tager vi et kig på, hvordan det er gået med huspriserne indtil videre i år, viser de seneste tal fra Boligsidens Markedsindeks for maj måned, at der fortsat er positiv prisændring i forhold til for et år siden. Således er priserne i maj 1,2 procent højere end i maj sidste år. Sammenligner vi med udviklingen fra januar til maj, er der tale om et lille fald på 0,4 procent.
”Huspriserne stiger typisk i foråret, og det er ikke sket i 2020. Det er effekten af corona og den afventen, der var på boligmarkedet lige efter nedlukningen af Danmark. Samlet set er der mere eller mindre tale om status quo i forhold til, hvor året startede. Og det tror jeg egentlig, at vi kan være rigtig godt tilfredse med, når vi tager den alvorlige situation og vores forventninger i betragtning,” siger Birgit Daetz.
Hvordan priserne udvikler sig de kommende måneder er stadig svært at spå om. Vi ved fra tidligere, at de typisk stiger hele efteråret og derefter dykker lidt frem til det følgende forår. De mange hushandler og det aktuelt meget lave udbud kan pege i retning af, at det også vil blive tilfældet i år, mens usikkerheden omkring corona og udløbet af hjælpepakkerne omvendt kan skabe flere arbejdsløse og deraf færre bolighandler og faldende eller stagnerende priser.
”Vi kan godt skele til den måde, markedet normalt udvikler sig på, men vi kan ikke forvente, at det også bliver sådan i år. Vi ved fra en undersøgelse, vi har lavet tidligere på måneden, at stigende ledighed generelt betyder et lavere antal bolighandler. Derfor skal vi holde særligt øje med, hvordan arbejdsløsheden udvikler sig, når hjælpepakkerne forsvinder,” siger Birgit Daetz og slår fast:
”Når det er sagt, er det også vigtigt at understrege, at vi naturligvis tror langt mere på Det Økonomiske Råds opdaterede prognose end den tidligere prognose. Det gør de fleste nok nu, hvor vi ved, at det er gået langt bedre end frygtet. Vi håber, at det fortsætter sådan.”
Forskellige prognoser for udviklingen i huspriser i 2020 og 2021:
2020 | 2021 | |
---|---|---|
Nationalbanken – Juni | -2,3 % | 2,0 % |
De Økonomisk Råd – Juni | -1,8 % | 3,1 % |
Regeringen – Maj | -4,2 % | 0,5 % |
Kilde: Boligsiden