Oplev arkæologen, når genstande udgraves
Vinterferien står i arkæologiens tegn på Lindholm Høje Museet
Ved landsbyen Vaarst sydøst for Aalborg har arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum udgravet dele af en jernaldergravplads af hidtil uset omfang og karakter i det jyske. Den stammer fra en særdeles urolig periode i danmarkshistorien, og den vidner om, at her lå et markant magtcentrum i årene 200-550 e.Kr. Fra 18. februar udstilles de flotteste fund fra gravpladsen på Lindholm Høje Museet, og publikum kan desuden opleve arkæologer udgrave jordblokke fra gravpladsen i museets udstilling.
I vinterferien, nærmere bestemt tirsdag 18. til fredag 21. februar, bringes udgravningen af den store jernaldergravplads ved Vaarst helt tæt på museumsgæsterne på Lindholm Høje Museet. Her vil en konservator fra Bevaringscenter Nord og arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum udgrave jordblokke, som de har hjemtaget fra de rigeste grave fra gravpladsen.
Og forventningerne til at finde flotte genstande er store. Ved hjælp af røntgenbilleder ved man, at der ligger genstande i jordblokkende klar til at blive gravet frem, men præcis hvad – og i hvilken stand – det ved man ikke. På nogle af røntgenbillederne kan man tydelig se, hvilke genstande nogle af jordblokkene indeholder, mens det er anderledes vanskeligt at se i andre af jordblokkene. De fleste rummer metalgenstande såsom knive og smykker af forskellig art, men der vil uden tvivl også dukke helt uventede ting op.
Publikum kan derfor følge selve udgravningsprocessen på allertætteste hold og få samme ahaoplevelser, som arkæologer får, når nye genstande dukker frem af mulden. Man kan opleve arkæologerne udgrave jordblokkene i tidsrummet kl. 11.00-15.30.
I forbindelse med arkæologernes udgravning af jordblokkene, så kan børn gætte med på, hvad der mon bliver fundet. Hele ugen kan de nemlig deltage i en tegnekonkurrence, hvor de skal tegne, hvad de tror, arkæologerne finder.
Publikum kan også møde medlemmer af Nordjysk Detektorforening i vinterferien. I forbindelse med museets undersøgelser af området ved Vaarst, har foreningens medlemmer hjulpet med at afsøge området, og takket være dem, er mange genstande dukket op af mulden. De tilstedeværende medlemmer vil fortælle om metaldetektering som hobby.
Ny udstilling med genstande fra Vaarst
Historien om den store jernaldergravplads ved Vaarst begyndte tilbage i sommeren 2018, hvor den lokale metaldetektorentusiast Anders Bryder indleverede et stort antal genstande, som han havde fundet med sin metaldetektor. Efterfølgende afslørede arkæologiske undersøgelser, at området rent faktisk gemte på resterne af landsdelens største gravplads fra overgangen fra ældre til yngre jernalder. I alt er der dukket flere hundrede grave op, der alle stamemr fra ca. år 200-550 e.Kr..
Samtidig med at arkæologerne i vinterferien graver nye fund frem fra gravpladsen ved Vaarst i overværelse af museets gæster, så kan man også se nogle af de mange fund, der allerede er gjort. Tirsdag 18. februar åbnes nemlig også en mindre udstilling med fund fra Vaarst.
Blandt de udstillede genstande kan man blandt andet se det fantastisk velbevarede Snartemo-glas, som blev fundet i en af gravene, flere flotte smykker, romerske sølvmønter og andre metalgenstande fundet under metaldetektering af markoverfladen.
Især det fantastisk velbevarede Snartemo-glas imponerer arkæologerne. Det er importeret fra Centraleuropa eller Sortehavsregion og stemmer fra ca. 400 e.Kr. Glasset blev desuden for nyligt kåret som ”Årets fund 2019” af brugerne på museets facebookside.
Ved udstillingen præsenteres også resultaterne af de indledende undersøgelser foretaget på stedet i sensommeren og efteråret 2019.
Til arkæologernes overraskelse og store begejstring afdækkede undersøgelserne nemlig ikke kun et stort antal grave, men også spor efter flere forskellige religiøse aktiviteter foretaget i tilknytning til gravpladsen. Religiøse ritualer, der øjensynligt omfattede både ofringer af dyr og af romerske sølvmønter samt omfattende genopgravninger i samtiden af et stort antal grave.
Kilde: Nordjyllands Historiske Museum
Artikelfoto: Gravpladsen ved Vaarst_Lindholm Høje Museet vinterferie 2020 Arkæologerne har hjemtaget store jordblokke fra gravpladsen ved Vaarst, og 18.-21. februar kan gæsterne på Lindholm Høje Muset se med, når blokkene udgraves. Foto: Nordjyllands Historiske Museum