Med støtte fra lokal business angel har Annette Kvist Bjerre netop åbnet Cafe ROD i Strømgade. Fokus er på økologi, dyrevelfærd samt god mad & service. Håbet er, at stedet vil være med til at genskabe stemning i Hjørrings gamle latinerkvarter.
På Hjørrings nyåbnede Cafe ROD smager guleroden og radisen som i gamle dage. Et lokalt landbrug leverer grøntsager og svin – selvfølgelig fuldt økologisk. Familiefotos i gamle rammer af værtindens slægtninge pynter i samme bevidsthed samtidig på væggen: ”For vi skylder vores rødder alt,” betoner værtinden Annette Kvist Bjerre i Hjørrings nye kvalitetscafe på Strømgade 4A med en stemning af dagligstue. Som korresponderende kontrast på den anden væg finder man i øvrigt en street art-malet skov af Frida Stiil Vium. Stedet, der er omindrettet i den gamle Parma Pizzaria, har plads til 40-45 gæster – enten de nu bare vil ha’ en kop god mokka og et stykke lækkert eget bagværk eller et fuldt måltid. Der er foreløbig åbent alle ugens 7 dage.
”Fremtiden – hvis mennesker vil have en – kræver langt mere ansvarlighed i vores omgang med Jordens ressourcer. Her vil jeg med ROD gerne gå forrest og vise, at det sagtens både gøres med god samvittighed og fokus på både høj kvalitet, nærhed og omsorg for såvel kunden som f.eks. dyrevelfærd,” forklarer Anette, der i fem år har tumlet med projektet i sit hoved. Diskret jazz og blues i baggrunden lokker da også gæsten til at falde ned i et mere bæredygtigt gear.
Troldhassel og krystallysekroner
Annette Kvist Bjerre er uddannet cater og bl.a. tidligere kok på gourmetrestauranten Molskroen. Som værtinde bevæger hun sig frit og fermt, som der er behov i både køkken og på gulv, mens det er Helene, der primært agerer tjener, og Anna, der kreerer Annettes lækre opskrifter i køkkenet i cafeen, der åbnede den 20. juli og siden har været mere end godt besat med både turister og lokale. 52-årige Annette trækker på mange erfaringer i branchen herunder bl.a. også fra nogle år med egen cateringvirksomhed på Mols. Hun gik imidlertid lige før Corona i land efter 8 år som først køkkenchef og siden Food & Beverage Manager på Fjord Lines ruter, primært mellem Hirtshals og Bergen. Da var hun nyforelskelsket i Vendsyssel efter 5 år med adresse og egne høns i Lørslev.
Stedet er indendørs indrettet med en hyggelig blanding af Høgsted Antik’s second hand ”mormor”-møbler, som gæsten med små håndskrevne prisskilte næsten opfordres til at købe med sig hjem. Ved et af bordene er de gamle spisebordsstole ovenikøbet blevet nyombetrukket med kaffesækkelærred fra Vendia Kaffes mikro-risteri i Tornby, der leverer kaffen, ligesom Annette har fået syet forklæderne af gamle damaskduge. Med samme tanke er en stor Troldhassel-gren markant fastgjort i loftet ved siden af krystallysekronerne. Ude på Strømgade er der selvfølgelig også mulighed for servering – i et møblement støbt af plasticrester, der er fisket op af havet.
Fra muslinger til kager
På menukortet til både frokost og aften finder vi en stribe af Annettes lækre serveringer med udgangspunkt i bl.a. dagsfriske fisk og skaldyr fra Hirtshals, lokal kylling, gris og okse – samt absolut altså ikke mindst nordjyske grøntsager fra Højgården og øl og vand fra Thy Bryghus. Blandt en del andre lækkerier. kan gæsterne på ROD nyde smørstegt stjerneskud med jomfruhummer, Moules Frites, mormors frikadeller med kartoffelsalat, signaturburger, salater, sandwich og tapas samt forskellige generøse stykker, flot smørrebrød – altid i en ROD-fortolkning med f.eks. saltbagt selleri eller grillede asparges med en svag smag af røg. Og menukortet rummer også de fleste retter i rene vegetarudgaver. Og så er der jo kagerne.
Genskabe liv i latinerkvarter
Som initiativrig restauratør er det i disse år økonomisk ikke nemt at komme i gang, med mindre at man står med alle pengene til investeringen selv. Bankerne tør sjældent længere løbe risikoen. Heldigvis fandt Annette i stedet en konstruktiv partner i Conny Lindholt, der er vokset op i Hjørring, og hendes Valhal Estate, der med fokus på Aalborg og Hjørring driver ejendomsudvikling. Ikke alene lånte Conny Annette startkapital men ville også engagere sig med sparring i konceptudvikling samt assistance til den ”kedelige” regnskabsmæssige side.
”Isoleret set er restauranter da en risikabel affære, som kræver et ekstra stort hjerte, arbejdsvilje og viden. Alle de dele kan jeg mærke, at Annette har i rigt mål. Samtidig er gastronomi og godt værtskab netop den slags personlige oplevelser, som også hjørringenserne søger ud i byen efter, og ikke kan erstattes med nethandel. En god, veldreven restaurant eller cafe kan være med til at genskabe liv og interesse for midtbyen og dermed også forhøje værdien af vores ejendomme. Det er selvfølgelig en win-win for min forretning,” forklarer Conny om sit engagement.
”Vi skal have mere gang og liv i Hjørrings latinerkvarter ved Springvandspladsen igen. Det fortjener Hjørring,” forklarer hun om den opmærksomhed og trafik, som ROD kan tiltrække.
Conny købte desuden for nyligt Hjørring Arrest og arbejder på dér på at skabe en højskole med fokus på menneskets sanselighed (kunst, gastronomi m.m. Ligesom hun bl.a. har gang i bl.a. et seniorboligprojekt med 34 lejligheder, udover i alt 3 ejendomme, som hun ejer ved Strømgade.
Fotobeskrivelser:
Foto 1a og 1b: Annette Kvist Bjerre ekspederer endnu et hold af de mange gæster, der er begyndt at besøge hendes nyåbnede dagligstueagtige Café ROD.
Foto 2a og b: Annette i køkkenet sammen sin nye kok, Anna Katrine Kvist-Nielsen, der er uddannet på Lilleheden, samt sin tjener Helene Winther Nielsen (t.h.).
Foto 3a og 3C: Den tidligere Fjord Line køkkenchef og Mols Kro-kok Annette Kvist Bjerre (med og uden sin business angel Conny Lindholt) ude foran Café ROD på Strømgade.
Foto 4: Eksempler på smørrebrødet på RODs’ menukort: Henholdsvis laks og æg & rejer – altid med rigeligt, eget grønt.
Fotos: Svenn Hjartarson.