Ny analyse:
Sådan har danskerne brugt de frigjorte feriepenge
Danskerne har haft travlt med at spendere de indefrosne feriepenge, som for de flestes vedkommende blev udbetalt i starten af oktober. En ny analyse fra Spar Nord viser, at de ekstra penge mellem hænderne blandt andet er blevet brugt på ny elektronik, smykker og gør-det-selv-artikler.
Muligheden for at få udbetalt tre ud af de i alt fem ugers indefrosne feriepenge har været populær blandt danskerne, og det kan aflæses på forbruget. Enkelte fik udbetalt feriepengene allerede i uge 40, mens den største portion af de indtil da indefrosne feriepenge begyndte at tikke ind på danskernes konti mandag 5. oktober i uge 41. Siden er mange af pengene blevet omsat til forbrug.
Ifølge en ny analyse fra Spar Nord baseret på kundernes handelsmønstre er de frigjorte feriepenge primært brugt på køb af elektronik, gør-det-selv-artikler, kosmetik og møbler.
– Udbetalingen af de indefrosne feriepenge skulle sætte skub i forbruget, og inden for flere produktkategorier kunne effekten mærkes med det samme. Sammenlignet med samme uge sidste år var forbruget af elektronik i uge 41 fx mere end dobbelt så højt i år, mens forbruget i smykkeforretninger og byggemarkeder var henholdsvis 73 procent og 57 procent højere i år, siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm og uddyber:
– Dog kan feriepengene ikke tilskrives hele forklaringen på udviklingen i forbrugsmønstrene, når man sammenligner uge 41 og de efterfølgende uger med sidste år. Eksempelvis har forbruget i både elektronikforretninger og byggemarkeder det meste af året ligget over 2019-niveau – dog ikke så højt som i perioden efter udbetalingen af feriepengene. Det skyldes formentlig, at coronakrisen har ført til en øget tid i hjemmet både i arbejdsregi, hvor mange har haft brug for elektronik til hjemmearbejde, og privat, hvor mange har brugt tiden på at kaste sig over gør-det-selv-projekter.
Kigger man på de forbrugskategorier, hvor forbruget i forhold til samme tid sidste år gik mest frem efter udbetalingen af feriepengene, finder man ifølge analysen blandt andet møbler.
– I uge 41 blev der brugt 30 procent flere penge på møbler sammenlignet med sidste år, mens salget af møbler i de foregående uger enten var på niveau eller under niveau i forhold til samme uger i 2019. Retter vi i stedet blikket mod nogle af de brancher, som coronapandemien har ramt hårdest, nemlig hoteller, turistattraktioner og lignende, er det sværere at få øje på den store effekt, siger Jens Nyholm.
Vin og gør-det-selv hittede i efterårsferien
Det var dog bestemt ikke alle feriepengene, der fik ben at gå på allerede i uge 41. Mens det øgede forbrug af eksempelvis smykker og kosmetik sammenlignet med sidste år slog igennem med det samme, var effekten for andre kategorier mest udpræget i uge 42, hvor mange danskere holder efterårsferie.
– Foruden forbruget af elektronik var der særligt to steder, hvor danskernes forbrug i efterårsferien var markant højere end i 2019. Det drejer sig om byggemarkeder og vinforhandlere. Forbruget i byggemarkederne var ifølge vores undersøgelse 70 procent højere sammenlignet med uge 42 sidste år, mens danskerne brugte hele 78 procent flere penge hos vinforhandlerne sammenlignet med sidste års niveau, fortæller Jens Nyholm og fortsætter:
– Begge dele hænger sammen med ferien og kan formentlig tilskrives, at coronakrisen har påvirket vores lyst og muligheder for aktiviteter uden for hjemmet som eksempelvis rejser, restaurationsbesøg og turistattraktioner. Det betyder, at man både har mere tid hjemme samt flere penge til andre ting som eksempelvis gør-det-selv-projekter og hjemmehygge.
Stadig råd til julegaver
Selvom mange feriepenge nu er brugt, er der dog ingen grund til at tro, at det kommer til at gå ud over størrelsen på årets julegaver, vurderer Jens Nyholm:
– Helt generelt er forbruget under coronapandemien blevet holdt oppe af, at vi har formået at begrænse en stor del af skaderne på arbejdsmarkedet gennem blandt andet hjælpepakker med lønkompensation, og i dag er to tredjedele af de 80.000 jobs, der gik tabt efter nedlukningen, genskabt. Det betyder, at vi i Danmark i dag har knap 2,8 millioner i job, mens danskernes samlede opsparinger i bankerne netop har rundet 1.000 milliarder kroner. Så selvom meget tyder på, at vi ikke kan være så mange sammen til jul, kan mange måske se frem til nogle ekstra store gaver.
Fakta – Danskernes forbrug i ugerne før og efter de første feriepenge blev udbetalt sammenlignet med samme uger sidste år (2019=Indeks 100)
Om analysen:
Spar Nords analyse er baseret på transaktioner foretaget både i udenlandske og danske butikker med mobilbetaling og betalingskort. Analysen er baseret på Spar Nords kunder og dermed ikke nødvendigvis fuldt repræsentativ for den danske befolkning. Bemærk, at kontooverførsler og kontantbetalinger ikke indgår i datasættet, hvilket betyder, at flere faste udgifter til fx bolig ikke indgår i undersøgelsen.