Formidlingsruter i Brønderslev Kommune
Her har vi samlet en oversigt over de 10 Formidlingsruter, som de finder spredt over i hele Brønderslev Kommune. Ruterne er prydet med ny, spændende skiltning og velplejede forløb. Ruterne tager dig med på en rejse gennem varieret natur, mens du opdager lokale, spændende historier.
Projekt Formidlingsruter
Projekt Formidlingsruter har til formål at forbedre naturglade gæster og turisters oplevelse i vores smukke natur – som du netop får en enestående mulighed opdage på disse 10 unikke stier. De 10 stier prydes med nye, innovative skilteløsninger, som formidler det unikke naturområdes dyre- og planteliv, lokale historie, kultur og geologi. Her kan du også få idéer til selv at gå på opdagelse og se, hvad du kan finde i naturens skatkammer.
Skiltene giver dig samtidig et overskueligt indtryk af stiens forløb. Se, om du kan finde de “oplevelsesrammer”, som står rundt om i landskabet langs flere af stierne. Hop ind i rammen og tag et billede af din makker – eller måske en selfie – og du har dermed et ægte Insta-moment i ramme med et malerisk landskab i baggrunden.
Projektet er et samarbejde mellem Brønderslev Erhverv & Turisme og Brønderslev Kommune. Projektet er støttet af LAG Nord, Friluftsrådet og Brønderslev Kommune.
OBS ifht. Grindsted Plantage:
Grindsted Plantage er pt. i proces med et andet projekt, som bl.a. skal give muligheden for etablering af en ny aftale om vedligeholdelse og et nyt mountainbikespor. Dette forsinker desværre projekt Formidlingsruters arbejde i netop Grindsted Plantage. Men vi tror på, at det i sidste ende kun gør resultatet ENDNU bedre.
Kilde: Visit Brønderslev
1: Klokkerholm Møllesø
Adresse
Allerupvej 10
9320 Hjallerup
Klokkerholm Møllesø er med sine ca. 10 ha den største sø i Vendsyssel.
Naturområdet er fredet, har et rigt fugleliv, og man kan ofte spotte svaner i søen.
Søen blev genetableret for ca. 30 år siden.
Den havde forinden været tørlagt i 65 år.
Rundt om hele søen er der anlagt en natursti, som er ca. 2,5 km lang.
En travetur her kan tages af både voksne og børn.
Turen varer ca. 1 time.
Fiskekortet gælder for fiskeri med 1 stang
Fiskekort kan købes hos:
Meny Klokkerholm
Bredkærsvej 7
9320 Hjallerup
tlf. 98 28 40 11
Droninglund Vin & tobak
Slotsgade 53
9330 Dronninglund
tlf. 98 84 31 00
Fredningsperiode: Fra 16. nov. til 15. jan.
2: Øster Møllesø
Adresse
Øst Mølle 5
9330 Dronninglund
Øster Møllesø byder på en hyggelig naturoplevelse nær Dronninglund by, slot og kirke.
Gåturen rundt om søen byder på fine udsigter over vandet. På vejen kan du tage en afstikker op til den store Margrethe Eg nær Dronninglund Slotspark, eller du kan vælge at gå turen videre ad Eventyrstien mod Dronninglund Naturpark eller mod Grevens Sti, der fører op til Dronninglund by.
Du kan også lægge vejen forbi Dronninglund Slot til en lækker bid mad eller en overnatning i royale omgivelser.
Nær parkeringspladsen ved søen ligager det gamle gule møllehus som har tilhørt selve Øster Mølle.
Øster Mølle var en vandmølle fra det 16. århundrede.
På dette kort kan du se turforslag ved og omkring Øster Møllesø
Der kan fiskes efter flere fiske arter i Øster Møllesø.
Fiskekort med 1 stang til nedenstående fisk.
Mindstemål: Ørred 30 cm – ål 45 cm – gedde 40 cm – aborre 20 cm
eller
Fiskekort til karper med 3 stænger. Alle karper skal genudsættes.
Fiskekort kan købes hos:
Skjold Burne i Dronninglund
Slotsgade 53
9330 Dronninglund
Tlf. 42 72 42 66
3: Grevsmosen og Slettingen
Adresse
Brøndbakvej 100
9740 Jerslev J
Velkommen til et naturskønt, fredet område: Grevsmosen og Slettingen
Områderne Grevsmosen og Slettingen er sammen med Fejborg Bakke og Bollebakken (Frederikshavn Kommune) dele af Jyske Ås. Helt området blev samlet set fredet i 1964. Naturområdet udgør ca. 70 ha, og der hersker bred enighed om, at landskabet her er noget af det allersmukkeste du kan finde i Brønderslev Kommune – ja i hele Nordjylland.
Grevsmosen og Slettingen-ruterne er begge såkaldte Formidlingsruter, et projekt i Brønderslev Kommune, som sørgede for ny, spændende skiltning med formidling af natur, flora og fauna samt spændende lokalhistorie langs ruterne. Ruterne er godt vedligeholdt og med nye pileskilte. Se, om du kan finde Oplevelsesrammerne, som står langs ruterne – her kan du fange et vaskeægte Insta-moment og tage et smukt billede med en god udsigt. Ved en af dem kan du i klart vejr se helt til Rubjerg Knude!
Her er offentlig adgang til fods ad de afmærkede stier, du kan vælge mellem Rød rute (Slettingen) og Grøn rute (Grevsmosen), som varetages af Brønderslev Kommune.
Blå rute (Bollebakken) og Gul rute (Fejborg Bakke) varetages af Frederikshavn Kommune. Alle stier er skiltede med pile i respektive farver.
Start din tur på Rød rute og Grøn rute via parkeringspladsen på Brøndbakvej 100, 9740 Jerslev. Grøn rute kan også startes fra parkeringspladsen på Meldkærvej, 9740 Jerslev.
Opdag en mosaik af forskelligartet natur
Landskabet i området her er meget kuperet og varieret. Det beskrives som en mosaik af skov, marker, moser, småsøer, overdrev og lyngklædte bakker. Mosaikken er opstået ved et samspil mellem de naturgivne forhold, som blev skabt helt tilbage i istiden. Mellem Grevsmosen og Slettingen findes hedebakker, som fortiden røvere og stimænd brugte som tilholssted, og mange af de gamle hukveje er stadig velbevarede. I området kan du sågar stadig finde rester af de jordhuler, hvor røverne holdt til.
Området gemmer på mange kulturhistoriske spor og skjulte skatte. Udforsk eksempelvis langdyssen ved Fejborg Bakke, som stammer tilbage fra Stenalderen. Herfra og flere andre steder i området er der smukke udsigter over Jyske Ås og store dele af Vendsyssel.
Det fredede område er forbundet med en 32 km lang cykel- og gangsti fra Dronninglund til Østervrå.
Cykelstien er også en del af Hærvejsruten, national cykelrute 3.
Planlægger du at overnatte i området, er der fine shelters- og lejrfaciliteter i Slettingen og lidt nord for i Lunken.
Se kort og brochure over områderne
4: Søheden Skov og Lunken
Håndbæksvej 144
9740 Jerslev J
Naturområdet Søheden Skov er en smuk forening af Søheden Plantage, ejet af Brønderslev Kommune, og Naturstyrelsens skovejendom Lunken. Denne sammenlægning, som samlet set går under navnet Søheden Skov, er et sandt eventyr af varieret, kuperet natur, hvor du møder både skov og åbne arealer midt i Jyske Ås.
Skovområdet er med sine 42 ha det største i Brønderslev Kommune. Området er renoveret i perioden 2011-15 med fokus på at tilbyde gode faciliteter til familieskovturen og den stille skovvandrer. I 2014 blev skoven fredet.
Søheden skovkompleks ligger omtrent 15 km nord for Brønderslev og udgør den nordligste del af Jyske Ås. Lige syd for Søheden og Lunken ligger Pajhede Skov og Nymølle Bæk
Lunken huser b.la. Brønderslev Naturskole Lunken og Herberg, hvor der bliver afholdt mange arrangementer året rundt.
Oplev Troldetræet
Ude i Lunken kan du også opleve Årets Træ 2019: Troldetræet. Den gamle rølle har rødder der er mere end 150 år gamle. En rølle er et bøgetræ, der har været skåret ned flere gange. Jorden omkring træets rødder er efterhånden fjernet, men rødderne fortsatte længere og længere ned. Træet står nu på stylter, og det er muligt for børn at kravle under træet. I dag er træet en uimodståelig indbydelse til alle raske børn til at tage en klatretur og derefter en tur under træet. Det er en oplevelse, som kun findes få steder i landet, og leder tankerne hen på trolde og eventyr. Ikke kun børn er imponerede af denne særprægede rølle. Alle, der kommer forbi og får øje på træet, standser op og spørger undrende: ”Hvordan kan det lade sig gøre” eller siger: ”Det er fantastisk”.
Overnatning i Lunken
Pak soveposen og overnat i de tre flotte nye shelters på bakken ved siden af naturskolen. Her kan der laves mad over bål, og der er rig mulighed for at se nattehimlen folde sig ud over pladsen. Her er bålplads, bordebænkesæt og på naturskolen finder du toiletfaciliteter. Lyt til træerne og de mange dyr, der bor i skoven. En tur i Lunken er en tur for sanserne!
Er en overnatning ikke sagen, er her også rig mulighed for at gå en tur i skoven på en af områdets mange afmærkede vandreruter. Her findes både naturstier og lettilgængelige stier, og den nordjyske del af vandreruten Hærvejen tager et spring ind igennem Søheden Skov. Søheden og Lunken er et oplagt sted for hele familien, og legepladsen giver mulighed for leg til de mindste.
Læs mere om aktiviteter, dyre- og planteliv, historie, praktiske oplysninger og se kort med seværdigheder på http://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturguider/soeheden-skov/
5: Grindsted Plantage
Plantagevej
9700 Brønderslev
rindsted Plantage er en bynær plantage ved Brønderslev, som byder på gode gåture og unikke naturoplevelser.
I plantagen findes søer, tæt og åben skovplantning, solbeskinnede græsplæner samt stier, som leder besøgende rundt i plantagen. På en forhøjning i plantagen findes der en lysning med bålplads. Plantagen byder på et rigt dyreliv og hyggelig stemning ved søerne midt i plantagen. Grindsted Plantage tilbyder en let tilgængelig oplevelse for hele familien.
Parkeringspladser findes ved indgangen til plantagen.
Kør ad: Hjørringvej / Stadevej / Plantagevej.
!! Information vedr. Projekt Formidlingsruter !!
Grindsted Plantage indgår i Projekt Formidlingsruter, som du kan læse mere om lige her
DOG er Grindsted Plantage i proces med et andet projekt, som bl.a. skal give muligheden for etablering en ny aftale om vedligeholdelse og et nyt mountainbikespor. Dette forsinker desværre projekt Formidlingsruters arbejde i netop Grindsted Plantage. Men vi tror på, at det i sidste ende kun gør resultatet ENDNU bedre.
6: Sømosen
Enestående natur, et godt udflugtssted og forhenværende hjem for gøglere og andet godtfolk: Den eventyrlige Sømose venter kun på at blive opdaget!
Smuk natur med en spændende historie
Sømosen er en højmose beliggende inde mellem de høje bakker i Jyske Ås i den sydlige del af Dronninglund Storskov.
Sømosen udgør den sydligste del af Jyske Ås og beskrives som en idyllisk naturperle med åbent vand og hængesæk på mosebund samt tæt sivskov og dunhamre ved brinken. En trampet sti leder dig hele vejen rundt om Sømosen. Undervejs er der borde og bænke, hvor man kan nyde en medbragt madkurv til den smukke udsigt over søen.
Sømosen bærer samtidig på en spændende historie om fortids folkeliv og er bestemt et besøg værd.
P-pladsen på Sømosen kan benyttes til vandreruten. Den finder du på venstre hånd på Kirkevej i den sydlige del af Dronninglund Storskov.
Vandreruter
Vandrerutenetværket i Dronninglund Storskov består af 3 ruter, som alle er afmærkede. Den ene rute, Sømoseruten, starter i Sømosen.
- Bøgeskovsruten er markeret med gul og er enten 3,5 km i forkortet længde eller 6 km i fuld længde.
- Nåleskovsruten er markeret med blå og er 5 km lang.
- Sømoseruten er markeret med rød og er enten 2 km i forkortet længde eller 3 km i fuld længde.
OBS: Ruterne er ikke egnet for gangbesværede, kørestolsbrugere eller andre køretøjer.
7: Grevens Sti
Kirkevej 2
9330 Dronninglund
Velkommen til Grevens Sti
Følg i grev Moltkes fodspor
Grevens Stiløber fra Kirkevej langs Smedebækken til Bøgevangen.
Det siges, at stien har fået navnet Grevens Sti, fordi der i 1754, da lensgreveAdam Gottlob Moltke købte Dronninglund Slot, blev en kontrovers mellem hans forvalter Rosen og en fæstebonde om, hvem der skulle vedligeholde og oprense Smedebækken.
Smedebækken bliver også kaldt Nonnernes Vandløb, fordi den forsyner fiskedammene omkring Dronninglund Slot, det tidligere Hundslund Kloster, med vand.
For godt 900 år siden, da nonnerne boede på Hundslund Kloster, lagde munkene på egnen bækken om: De ville nemlig have nonnerne til at vaske deres tøj, og derfor lagde de åen om, så nonnerne fik vand indlagt på klosteret. Efter åen var omlagt, gik den ind foran den nuværende Dronninglund Hovedgård, ind over gårdspladsen, forbi dyrenes drikkested, for til sidst at løbe ind i nonnernes bryggers og køkken. Derefter løb vandet ned til slottets vandmølle, igennem karpedammen for til sidst at ende i Øster Møllesø.
Hvem var grev Moltke?
Adam Gottlob Moltke vartysk-dansk lensgreve og en af sin tids rigeste og mest magtfulde mænd. Da han købte Dronninglund Slot i 1754, hyrede han den kendte arkitekt og godsejer Laurids de Thurah til at stå for en omfattende ombygning af slottet. Adam G. Moltke fik også anlagt den smukke slotshave.
I to ægteskaber fik grev Moltke hele 22 børnhvilket gjorde Moltke-slægten stor og indflydelsesrig i Danmark.
I adelens fodspor
Smedebækken bliver også kaldt Nonnernes Vandløb, fordi den forsyner fiskedammene omkring Dronninglund Slot, det tidligere Hundslund Kloster, med vand.
For godt 900 år siden, da nonnerne boede på Hundslund Kloster, lagde munkene på egnen bækken om: De ville nemlig have nonnerne til at vaske deres tøj, og derfor lagde de åen om, så nonnerne fik vand indlagt på klosteret. Efter åen var omlagt, gik den ind foran den nuværende Dronninglund Hovedgård, ind over gårdspladsen, forbi dyrenes drikkested for til sidst at løbe ind i nonnernes bryggers og køkken. Derefter løb vandet ned til slottets vandmølle, igennem karpedammen, for til sidst at ende i Øster Møllesø.
Området omkring Øster Møllesø er i dag et naturskønt rekreativt område med fine stier. Før i tiden lå der en vandmølle fra det 16. århundrede ved søen, og en del af møllehuset er bevaret.
På din tur mod Øster Møllesø kan du også slå et smut forbi Margrethe-egen, som har mere end 700 år på bagen. Du kan også lade dig betage af det smukke Dronninglund Slot.
Dronninglund Slot: Fra nonnekloster til moderne hotel og kursuscenter
Hundslund Kloster, som Dronninglund Slot hed førhen, nævnes første gang ca. år 1260. Det var indtil reformationen i 1536 kloster for nonner fra den ældste klosterorden, Benediktinerne. Klosteret var dog efter al sandsynlighed allerede en gammel og velanset institution dengang.
Nonneklosteret blev et af Danmarks rigeste da Dronning Margrethe den Første tilskød det rige gaver i et gavebrev af 6. juli 1393. Hundslund kom nu i besiddelse af mere end 100 gårde i Vendsyssel.
Efter reformationen kom klosteret ind under kronen, varetaget af lensmænd, bl.a. to af slægten Corfitz Ulfeldt og Peter Munk.
Fra 1581 ophørte klosteret at være krongods og blev overtaget af herremanden Hans Johansen Lindenow. Han anlagde en ny borggård med de to hjørnetårne, som stadig står i dag. Han opførte også gården, der dengang var en af Jyllands største avlsgårde.
Fra 1690 til 1729 var slottet, kirken og herregården igen i kongehusets eje. Christian den V´s dronning, Charlotte Amalie overtog slottet og omdøbte det til dets nuværende navn, Dronninglund. Efter dronningens død overtog hendes søn Frederik den IV Dronninglund, men han overdrog det året efter til sin søster, prinsesse Sophie Hedevig. I 1719 underskrev hun en fundats til oprettelse af syv prinsesseskoler i Dronninglundområdet. Hun sørgede også for at kirken blev gennemrestaureret, og hun fik dermed stor betydning for det store Dronninglund Sogn.
Blandt andre kendte ejere af Dronninglund var grønlandsfareren Jacob Severin fra 1736 til 1753, samt den efterfølgende ejer, grev Adam Gottlob Moltke, der bl.a. anlagde den pragtfulde slotshave – og muligvis gav navn til stien her.
Dronninglund Slot er i dag i privateje og tilbyder moderne faciliteter som hotel og kursuscenter, der giver de gamle bygninger ny værdi ved at blive anvendt med respekt for de historiske rammer.
8: Jyske Ås Gangsti
Stenbakkevej 5
9330 Dronninglund
Jyske Ås byder på et pragtfuldt landskab og en enestående natur, og du oplever det hele på nært hold, når du går ad denne unikke vandrerute.
Jyske Ås separat gangsti er ca. 30 km. og starter ved Dronninglund Slot og tager dig med på opdagelse op gennem hele Jyske Ås’ kuperede højderyg.
En separat Jyske Ås Cykelrute deler sit forløb med den nationale Hærvejsrute og begynder også ved Dronninglund Slot.
Der findes 3 primitive lejrpladser på ruten, som slutter i Østervrå.
Slettingen Shelters i det fredede område, Slettingen og Grevsmosen
Shelters ved Lunken i Søheden Skov
Østervrå primitive shelterplads i Østervrå
9: Hærvejen i Brønderslev Kommune
I Brønderslev Kommune finder du både spændende vandreruter og cykelrute langs Hærvejen. Her venter et væld af unikke naturoplevelser, når du går i fortidens fodspor langs den historiske rute. I Brønderslev Kommune findes der en østlig og en vestlig gren af Hærvejs-vandreruter.
Hærvejsruten er et fælles nordisk projekt, som blev indviet i maj 2014. Ruterne på Hærvejen menes at kunne spores 4000 år tilbage. Ruterne blev dog først skriftligt bekræftet i starten af middelalderen, hvor Hærvejen fungerede som en fælles hovedåre gennem hele Jylland.
Hærvejen består af både vandre- og cykelruter. I Vendsyssel findes der en østlig og en vestlig gren af Hærvejs-vandreruter.
Den vestlige del drejer ind mod midten af Vendsyssel fra Blokhus ved Vesterhavet og går gennem Brønderslev Kommune ved Manna, Thise Bakker og Thise Kirke.
Den østlige del af den vendsysselske Hærvejs-vandrerute starter i Aalborg og fortsætter via Hammer Bakker gennem Ørum, Klokkerholm og videre nordpå til Frederikshavn.
Langs den østlige Hærvejs-vandrerute kommer du forbi det smukke fredede område ved Fejborg Bakke, Grevsmosen og Bollebakken samt det idylliske Pajhede Skov og Nymølle Bæk og Søheden Skovkompleks; begge er dele af Jyske Ås.
Den vendsysselske Hærvejs-cykelrute gennem Brønderslev Kommune tager dig omkring byerne Hjallerup og Dronninglund og videre langs Jyske Ås‘ bakkede terræn gennem den uberørte natur ved Dronninglund Storskov, forbi Pajhede Skov og videre mod Østervrå og Frederikshavn.
Se et overordnet kort over Hærvejsruten her
Se brochuren for Hærvejen i Østvendsyssel
Nyt Projekt: Destination Hærvejen 2019-2020
12 kommuner, heriblandt Brønderslev Kommune, og en lang række lokale turistorganisationer er gået sammen i et nyt projekt om at udnytte og udvikle Hærvejens potentialer, og skabe det førende rejsemål for vandring- og cykelturisme i Nordeuropa.
Projektet har indtil videre modtaget fondsbevilling på 915.000 kr. fra Nordea-fonden til at gøre Hærvejen til den foretrukne destination for vandre- og cykelturister.
Læs mere om det omfattende projekt her
10: Nordsøstien
Asaa Havn
9340 Asaa
Find vandreskoene frem!
Nordsøstien er en del af North Sea Trail og NAVE Nortail-projektet, hvor målet er at etablere vandreruter på gamle historiske spor rundt om hele Nordsøstien. 26. regionener fra Danmark, Norge, Sverige, Tyskland, Holland, England og Skotland medvirker i projektet, hvor redningsveje, kirkestier, kongeveje, drivveje og sejlture er kædet sammen med natur- og kulturhistoriske seværdigheder.
North Sea Trail har en samlet længde på 5.000 km og er overalt skiltet med et svuget “N” med form som en bølge. Stien følger fortrinsvis eksisterende mark- og skov-veje, stier og bilveje i det åbne land. Nogle steder er der trempestier, der følger terræn, skel eller læhegn.
I Toppen af Danmark findes der, uanset interesse og ambitionsniveau, ruter langs kysten og det dertilhørende bagland.
I Brønderslev Kommune møder du dele af Nordsøsti-strækningerne “Sæby-Melholt” og “Melholt-Lille Vildmose”.
Her kan du blandt andet opleve Havnebyen Asaa med et idyllisk havnemiljø og den børnevenlige Asaa Strand. Snyd heller ikke dig selv for en unik naturoplevelse i Asaa-Geraa Vildtreservat, hvor du kan se sjældne flyve og nyde smukke, uberørte steder.
Læs mere og se kort over ruterne:
Kilde: Visit Brønderslev