Når landets efterskoler slår dørene op til en ny årgang elever, så er det i stigende grad med taktikmøder og krigsstrategier på skemaet. Esport boomer på landets efterskoler. Forsker støtter udviklingen.
Danske efterskoler der tilbyder esport som en del af undervisningen, er de seneste fem år knap tyvedoblet. Det svarer til at esport udbydes på en tredjedel af alle efterskoler. Det viser en optælling hos efterskolernes forening.
Den udvikling overrasker ikke Rune Kristian Nielsen, Ph.D og lektor ved IT Universitetets Center for Computer Games Research. Han mener, at esport som disciplin er oplagt til efterskolernes koncept om fællesskaber.
– Esport er en fællesskabsdannende aktivitet på samme måde som friluftsliv og traditionel sport er det, hvor det store fokus på respekt, holdånd, og håndtering af sejre og nederlag spiller ind, fortæller Rune Kristian Nielsen og fortsætter:
– At dyrke esport på en efterskole er en fantastisk mulighed for de børn, der har svært ved at finde nogen at dele deres hobby med. På efterskolerne finder de jævnaldrende, der har samme interesser som dem selv, og mange spil, som eksempelvis Counter-Strike, spilles i hold, hvilket lærer eleverne at samarbejde og kommunikere med andre.
Esport skaber et efterskoleophold for alle
Stidsholt efterskole var blandt de første efterskoler, som satte esport på skemaet, og her er esport mere end bare en smart trend for at lokke flere kunder i butikken. Det fortæller esports- og idrætslærer på skolen, Kasper Kaptain.
– Selvfølgelig virker esport også som et trækplaster for nogen elever, men for os er det en rigtig god mulighed for at møde de unge i deres interesse og give dem en seriøs oplevelse med spil som en sport. Og de egenskaber vi terper i undervisningen som holdfællesskab, kommunikation og selvstændighed i hurtige beslutninger er både utroligt vigtige og universelle for efterskoleopholdet, men også egenskaber, som giver stærke kort på hånden for de unges fremtid.
Stidsholt idrætsefterskole i Nordjylland har i gennemsnit 120 elever, og for de 30 elever på esportsholdene kombineres spilundervisningen også med fysisk sport og kost.
Professionel esport har sat fokus på gaming
At esport og gaming generelt har fået et bedre ry blandt de unge og ikke mindst deres forældre, glæder direktør og medejer af den danske spildistributør Playgames.dk, Jack Jørgensen. Han mener, at den øgede opmærksomhed på de gavnlige effekter af computerspil er positiv, og at den professionelle esport har bidraget til udviklingen.
– Eksplosionen af efterskoler med fokus på esport viser, at anerkendelsen af de positive effekter gaming kan have, er ved at nå den brede befolkning. Jeg tror i særdeleshed, at den danske succes i den professionelle esport har været med til at sætte fokus på gaming, også i mainstream-medierne, forklarer Jack Jørgensen
– Esporten er relativt ny, og det er først i 2016 at Danmark får professionelle spillere, der kan leve af deres sport. Det er klart, at det gør en kæmpe forskel, at unge i dag har verdensklasse spillere, de kan se op til og spejle sig i. Esportsudøvere har fået plads i medierne og sportsnyhederne, og eksempelvis lavede Danmarks Radio for nogle år tilbage en hel dokumentarserie om esportsholdet Astralis, fortæller Jack Jørgensen fra Playgames.dk.