Litteraturen er fuld af musik. Der findes bøger om musikere, bøger, hvor musik er et tema, bøger, hvor der opstår sød musik mellem hovedpersonerne – og så er der selvfølgelig de bøger, som bare er så gode, at det er, som om sproget i sig selv er musik. I denne artikel guider Brønderslev Bibliotek dig til gode oplevelser inden for musikkens litterære verden for både børn og voksne, når vi sammen med DR i efteråret har fokus på musik og sang.
Musikken som tema
Er du en af de heldige, der endnu har Stine Pilgaards ”Meter i sekundet” til gode, kan du glæde dig til en humoristisk roman, hvor sangskrivningens kunst faktisk er i fokus. Hovedpersonen skriver nemlig lejlighedssange, og fire af sangene, som Pilgaard har skrevet til romanen, er blevet optaget i den danske
sangskat ”Højskolesangbogen”. Lytter du bogen som lydbog, får du fornøjelsen af sangene sunget og spillet på guitar.
I ”Pigen i violinen” af Knud Romer får du en fortælling om musikkens og kunstens forførelse, veje og vildveje. Det er en musikalsk og filosofisk skæbnefortælling om en ung violinist, der som 5-årig får sin første violin og siden suges ind i musikkens verden på godt og ondt.
Har du mod på digte, anbefaler vi nobelprisvinderen Thomas Tranströmer forfatterskab. Tomas Tranströmer var selv pianist, og det mærkes tydeligt i hans digte. I ”Samlede Tranströmer” samles al hans poesi, og det er som at læse musik. Især digtet ”Allegro” tåler fremhævelse.
Om musikeren og musiklivet
Livet som kunstner på scene er omgærdet af en vis mystik, og musikere har da nok også oplevet mere end de fleste. Heldigvis findes der en masse gode biografier, hvor musikere gladelig deler ud af deres mange erfaringer og anekdoter.
Du har helt sikkert på et eller andet tidspunkt skrålet med på ”Because the Night” af Patti Smith. Bogen ”Just kids” handler om hendes forhold til fotografen Robert Mapplethorpe. Det er en øm fortælling om venskab i 60’ernes New York i det mytologiserede miljø omkring Chelsea Hotel og Andy Warhol.
En anden rockklassiker er selvfølgelig selveste Bossen, Bruce Springsteen, som i sine senere år har dannet et tæt venskab med den forhenværende præsident Barack Obama. I bogen ”Renegades: born in the USA: drømme, myter, musik” præsenteres vi for samtaler mellem de to, blandt andet om kunst og kultur, selvfølgelig krydret med anekdoter fra Springsteens lange musikerliv.
Som datter af to af dansk musiks klenodier lå det måske i kortene, at Annette Heick en dag selv skulle få succes som musiker. I bogen ”Datteren” fortæller hun om sit liv, fra hun som barn turnerede rundt med sine forældre Keld og Hilda Heick, til hun i fyrrerne fik opfyldt sine drømme om musik og sang.
Sød musik
En helt anden slags musik i litteraturen er selvfølgelig den søde musik, der opstår, når to karakterer falder for hinanden. I ”Ingen som dig” af Nick Hornby møder den 41-årige folkeskolelærer Lucy den 22-årige Joseph, og verden forandrer sig radikalt. Med Brexit i baggrunden udfoldes en herlig romantisk komedie, der samtidigt får sagt noget vigtigt om klasse, race og aldersforskelle.
Endnu sødere bliver tonerne, når Hilda og Rasmus tager til madlavningskursus i Italien i svenske Christoffer Holsts roman ”Solskin og parmesan”. Her har du en klassisk, lun kærlighedsroman, der emmer af hjertevarme – perfekt til en rolig sensommereftermiddag.
Sød musik opstår også i Stine Askovs ”Nøjsomheden”, men præsenteret i mindre klassiske feel good-klæder. Bogglade Mona fra det fattige kvarter Nøjsomheden forelsker sig i den litteraturstuderende Nikolaj fra byens pæne kvarter, og mødet mellem de to kulturer er ikke altid nemt. Askov skriver med humor og skarpe observationer om klasseskel og litteraturglæde, men også om kærlighed til familien.
Musik i børnehøjde
Vidste du, at forfatteren Dan Brown, som nok mest er kendt for romaner som ”Engle og dæmoner”, faktisk også er komponist? I den interaktive billedbog ”Vild symfoni” kan du og dine små gå på opdagelse i naturen akkompagneret af Browns klassiske kompositioner, som du kan høre via en app på telefonen. Bogen er en fantastisk vej ind i den klassiske musik, krydret med fine iagttagelser om livet, som snildt kan bringe glæde hos både små og store.
Til de større, 9-11 år, anbefaler vi læs let-serien ”Star Girl” af Nicole Boyle Rødtnes. Nanna og Luna er bedste venner. Luna er stor fan af sangeren Star Girl, men Luna ved ikke, at Star Girl faktisk er Nanna.
Nanna vil gerne leve et normalt liv uden at være kendt, men kan hun både være en superstjerne og en superven? Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.
Er ungerne fra 7 år mere til metal end til pop, skal de læse Marie Duedahls ”Kurt er vild med metal” – altså metalmusik. Kurt elsker at spille højt. Naboen Boris er også vild med metal, og de spiller megahøjt – så højt, at ingen i hele byen kan holde det ud. Men hvad kan man gøre?
Bogcafé på Café Kox
Onsdag den 14. september klokken 16 kan du sætte dig til rette og lytte til flere gode, musikalske anbefalinger akkompagneret af kaffe og kage, når Café Kox i samarbejde med Brønderslev Bibliotek slår dørene op til endnu en bogcafé på caféen i Brønderslev. Vi har booket hele caféen, så vi har stedet for os selv, og bibliotekarer fra Brønderslev Bibliotek vil stå klar med flere anbefalinger til musisk litteratur for voksne læsere. Det koster 60 kr. at deltage, og billetterne skal bestilles senest tirsdag den 13. september klokken 12. Køb billet på biblioteket eller på www.bronderslevbib.dk.
Kilde: Brønderslev Bibliotek