Stigende energipriser rammer mange boligejere. Det giver anledning til at gennemgå sit energiforbrug og kilder. Overvejer man en varmepumpe, er det en energikilde, der udnytter energien op til tre gange så meget i forhold til et olie- eller gasfyr. Så det kan være interessant at kigge i den retning.
De høje energipriser, mange boligejere oplever i øjeblikket kan være en god anledning til at gennemgå sine energikilder og måske handle på tanken om at udskifte sin nuværende varmekilde til eksempelvis en varmepumpe.
Selvom prisstigningerne naturligvis også viser sig i forhold til strømforbruget, så kan varmepumpen udnytte energien mere effektivt, fortæller Klaus Kjær, som er markedschef på Energiteknik hos energiselskabet OK.
”Elprisen er naturligvis også steget i forhold til det forbrug, der går til varmepumpen, men varmepumpen forstår at udnytte energien mere effektivt, og derfor er den på mange måder en bedre forretning i energiregnskabet hos den enkelte boligejer i stedet for en ældre varmekilde,” siger Klaus Kjær.
Cirka en tredjedel af den stigning, der kommer, udnytter varmepumpen.
”Rent teknisk kan man sige, at med en varmepumpe laves varmen decentralt uden transmissionstab,” siger Klaus Kjær.
Det behøver ikke være dyrt
Klaus Kjær kan godt forstå, at det skaber usikkerhed hos mange boligejere omkring energipriserne og tidspunktet i forhold til en investering i en varmepumpe, men han mener, at man med fordel kan kigge lidt længere frem end den investering, som ligger nu og her. Over årene vil man oftest opleve besparelser på varmeregningen, så det er reelt fremtidig drift, som er vigtig at holde for øje.
”En varmepumpe ændrer eksempelvis energimærket i ens hus, og over nogle år er investeringen hentet hjem på grund af billigere drift sammenlignet med fyringsolie,” siger Klaus Kjær.
Det kan derfor være en god idé at investere i en varmepumpe, og det kan faktisk også være en fordel for privatøkonomien på længere sigt, fortæller Klaus Kjær. Han understreger, at OK har forskellige løsninger for køb eller finansiering, og netop nu er det måske særlig interessant at lægge mærke til OK Nærvarme. Her betaler man et mindre opstartsbeløb og derefter for det antal kWh, varmepumpen bruger, som en abonnementsordning.
”Vi sørger for installation, drift samt efterfølgende service og vedligehold. På den måde skal man ikke ud og finde et beløb på over 100.000 kr. for at komme i gang, men kan relativt billigt komme i gang, og kunderne vil opleve en besparelse i forhold til fyringsolien eller gassen,” siger Klaus Kjær.
Der er også mulighed for leasing af sin varmepumpe eller man kan betale for varmepumpen kontant og hente eventuelle besparelser direkte hjem hver måned på varmekontoen.
”Det er individuelt, hvad der passe den enkelte boligejer bedst, men vi hjælper gerne med at rådgive, så man får den rigtige løsning og får et overblik over støttemulighederne, der er i øjeblikket,” siger Klaus Kjær til slut.
Kilde: OK (Foto: Ole Hartmann Schmidt)