Narkokørsel
Selvom en ung mand havde taget stoffer, kørte han bil torsdag morgen. Han kom kørende ad Vestergade i Brønderslev, da politiet standsede ham. En narkotest viste, at han var påvirket af cannabis, hvilket medførte at politiet anholdte og sigtede ham for narkokørsel.
Manden erkendte at have kørt i narkopåvirket tilstand.
Kører du med ulovlige, euforiserende stoffer i blodet, er straffen den samme, som hvis du kørte spirituskørsel med 1,21 promille:
- Du får frakendt dit kørekort ubetinget i 3 år
- Du får en bøde
- Du skal gennemføre et kursus i Alkohol, Narko og Trafik. Kurset varer samlet set 12 timer og koster 3.200 kr.
- Du skal bestå en ny teori- og køreprøve.
- Bliver du taget flere gange med ulovlige stoffer og/eller alkohol i blodet, stiger straffen.
For kørsel med THC (hash) i blodet er straffen gradueret alt efter, hvor højt indhold, der bliver målt i blodet.
Nyt efterforskningssamarbejde har ført til anholdelse af omrejsende kriminelle.
Et efterforskningssamarbejde mellem Berigelses Efterforskning ved Nordjyllands Politi og Særlig enhed for proaktiv efterforskning, UKA Vest, hos Syd- og Sønderjyllands Politi har ført til, at en gruppe omrejsende kriminelle fra Rumænien er blevet anholdt for tyverier af værdifuldt GPS-udstyr.
Der er tale om et større sagskompleks, der foreløbig omfatter 23 forhold, og hvor tyverierne ramte landmænd i Nordjylland og i Midt-og Vestjylland i efteråret 2023.
Værdien af det stjålne GPS-udstyr er gjort op til mere end 3,8 millioner kroner.
Foreløbig er tre rumænske mænd i alderen mellem 35 og 39 år blevet anholdt. En person blev anholdt i Sverige og efterfølgende udleveret til dansk politi, mens en rumænsk mand blev anholdt i Nordjylland. Derudover blev en tredje mand anholdt i Rumænien. Han blev udleveret til de italienske myndigheder, hvor han var efterlyst. Manden afventer udlevering til Danmark.
Tip fra en borger
Politikommissær Ulf Munch Sørensen fra Berigelses Efterforskning ved Nordjyllands Politi, fortæller om sagens begyndelse:
– En nordjysk kvinde observerer en sen efterårsaften et mistænkeligt køretøj, som parkerede i nærheden af en kirke. Hun noterer registreringsnummeret på bilen. Da hun senere finder ud af, at en nabo har haft indbrud – hvor der er blevet stjålet GPS-antenner og skærme fra landbrugsmaskiner – ringer hun til Nordjyllands Politi og opgiver registreringsnummeret. Og det er faktisk dét tip, der kickstarter hele efterforskningen. Jeg synes, det er et godt eksempel på, at selv sådan en lille oplysning fra en borger kan hjælpe os rigtig langt i en efterforskning. Vi har efterfølgende indstillet kvinden til en dusør som tak for hjælpen.
Den omfattende proaktive efterforskning har ført til ransagninger i Sydøstjylland og i Esbjerg, hvor der blandt andet blev fundet stjålet GPS-udstyr, der skulle sendes til Rumænien. I første omgang kunne efterforskerne i de to politikredse knytte de rumænske mænd til syv indbrud, men den videre efterforskning førte til, at antallet af forhold voksede betydeligt.
Berigelses Efterforskning ved Nordjyllands Politi forestår den videre efterforskning i sagskomplekset, understøttet af kolleger fra Særlig enhed for proaktiv efterforskning. Sagskomplekset er blandt de første opgaver for enheden, siden den blev etableret i oktober 2023. Særlig enhed for proaktiv efterforskning fokuserer på efterforskning af sager om omrejsende kriminelle, der krydser landegrænsen for at begå kriminalitet i Vestdanmark.
– Vi har igennem hele sagen haft et godt og tæt samarbejde med vores kolleger i Nordjylland, og netop ved at kunne efterforske på tværs af politikredse har vi kunnet dele viden og optrævle gruppens aktiviteter flere steder, fremhæver politikommissær Søren Schlaikjer fra Særlig enhed for proaktiv efterforskning, UKA Vest.
En betragtning der bliver delt af kollegaen i nord, politikommissær Ulf Munch Sørensen, som er begejstret for det nye, grænsenære initiativ:
– Jeg synes allerede, vi har rigtig gode resultater ud af samarbejdet – og jeg kan kun se, at det bliver endnu mere vanskeligt at være omrejsende kriminel fra nu af.
Forebyggende tiltag
Parallelt med den konkrete efterforskning arbejder UKA Vest videre i forhold til forebyggende tiltag, hvor myndigheden blandt andet har indledt et samarbejde med politi i udlandet for at dele viden og skabe relationer i forhold til en hurtig, fremtidig indsats.
– Vi følger samtidig situationen tæt herhjemme. Tyveri af GPS-enheder er et problem, vi har oplevet de seneste år, og er meget sæsonpræget. Om kort tid er der forårstravlt i landbruget, hvor der erfaringsmæssigt også kan komme nye tyverier. Derfor appellerer vi fortsat til, at landmændene tager deres forholdsregler og sikrer deres udstyr bedst muligt, pointerer Søren Schlaikjer.
Kilde: Nordjyllands Politi.