Sig nej – dit barn kan selv. Sådan lyder opfordringen i en ny kampagne fra otte nordjyske kommuner, der står sammen om at motivere og opfordre til, at børn og unge mellem 9 og 15 år selv kommer i skole. Når børn og unge selv kommer i skole enten på cykel, ved at gå eller på anden måde transporterer sig selv, så er der stort set kun positive sidegevinster.
Det viser sig, at når børn og unge er selvtransporterende, øger det eksempelvis deres selvstændighed og motion. Det påvirker deres læring positivt og de øver sig i at begå sig i trafikken. Transporttiden giver mulighed for socialt samvær, ved at følges med vennerne og kan give adspredelse fra smartphonen. Samtidig opnår de unge en større fleksibilitet og frihed – og så er det godt for miljøet.
Men børn og unge på 9, 12 og 15 år er meget forskellige – det er de både i deres mentalitet og i deres muligheder, interesser, adfærd og fysik. Derfor er der ikke én måde at få dem aktiveret på. Til gengæld er der én vej til at tage ansvar og hjælpe med motivationen – nemlig forældrene!
”Med kampagnen Dit barn kan selv ønsker vi at motivere forældrene, men alle kender til ”kampen” mandag morgen, når vi er sent på den, og det hele gerne må være nemt. Så kommer vi måske til at køre vores børn i skole alligevel – fordi vi slipper for at diskutere, og det er hurtigere bare at komme afsted” forklarer Karen Elvang Svendsen fra Vesthimmerlands Kommune.
Det er ifølge en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik kun hver fjerde ung, der mener, at det er vennerne, der påvirker deres adfærd i trafikken.
”Det viser sig, at børn og unge faktisk lytter til deres forældre omkring adfærd i trafikken – så selvom de unge vrisser lidt af situationen, så har det faktisk indflydelse, når forældrene blander sig” fortæller Karen Elvang Svendsen, omkring overvejelserne bag kampagnen og Rådet for Sikker Trafiks undersøgelse.
Kampagnen har derfor fokus på at give forældrene et smil med på vejen og give dem gode argumenter, så de kan motivere deres børn og unge til selv at transportere sig til og fra skole. I en række film bliver forældrene ”hængt lidt ud”, så de unge kan grine med, når det faktisk er forældrenes egen ”skyld”, at de bukker under og starter bilen til skole gang på gang.
Når kampagnen sættes i gang den 3. august, vil det være med udgangspunkt i en række kampagnefilm, med forældre, som kører deres børn, i hovedrollen. Konfrontationen i at lære at sige fra, sættes på spidsen med en række sjove situationer og i det hele taget skal filmene gerne få modtageren til at smile over situationer, hvor de gengiver konflikter mellem børn og forældre.
Hvor filmene udstiller de ofte lidt kaotiske øjeblikke mellem børn og forældre, har websiden ditbarnkanselv.dk konkrete argumenter og råd til at hjælpe forældrene godt på vej til de besværlige diskussioner, hvor transport er omdrejningspunktet. Rådene vil i kampagneperioden løbende blive delt fra websitet i opslag på sociale medier.
De nordjyske kommuner bag kampagnen er Brønderslev, Hjørring, Jammerbugt, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted og Vesthimmerlands kommuner. Kampagnen afvikles fra uge 32 og fire uger frem.
Link til kampagnehjemmeside: https://www.ditbarnkanselv.dk/