Lykke Olsen fra Museerne i Brønderslev Kommune
Sidst i 1800-tallet boede der hver vinter en række familier med fremmedartede navne ved Sømosen og i Dronninglund Storskov, og de levede af skærsliberi, musik og gøgleri, og nogle af dem drev senere cirkus. Dengang og helt op til i dag talte man om familierne, som skilte sig ud med deres anderledes levevis. Man kaldte dem bl.a. for “sigøjnere”, og folk foragtede dem, men var også fascineret af dem. Især datidens folkemindesamlerne var betagede af dem og opsøgte dem.
I samme periode var man meget nationalt orienteret i Danmark, samtidig med at man i ind– og udland var optaget af at opdele befolkningsgrupper i forskellige racer. Museumsinspektør Lykke Olsen ved Museerne i Brønderslev Kommune har forsket i de rejsende og datidens opfattelse af dem, som netop var påvirket af nationalisme og raceantropologi. I dette foredrag fortæller hun om de rejsende, deres levevis og den måde, som samtiden opfattede dem på og ikke mindst, hvordan de rejsende selv reagerede på behandlingen.
Arrangeret er den 31. januar kl. 13-15 og koster 50 kr. Billetter kan købes her. Arrangementet er i samarbejde med Museerne i Brønderslev Kommune