Klimaudvalgsformand Dennis Kvesel (V) går til folketingsmedlem, Maja Torp (V), for at få flere incitamenter til udtage af lavbundsjorde i landbruget – borgmester Mikael Klitgaard (V) bakker op
Brønderslev Kommune er målt på areal i forhold til antal indbyggere landets næststørste. Og når Brønderslev Kommune skal forsøge at efterleve de krav om CO2-reduktion, som regering og Folketing har pålagt landets kommuner, så er udtagning af lavbundsjorde fra landbrugsproduktion en af de mest oplagte.
Det mener Dennis Kvesel – byrådsmedlem for Venstre og samtidig formand for et særligt temaudvalg under teknik- og miljøudvalget.
Dermed flugter Brønderslev Kommune samtidig ambitionen i den landbrugsaftale, som et samlet Folketing indgik i efteråret 2021.
Men Brønderslev støder på udfordringer, når man forsøger at realisere udtagningen af lavbundsjorde.
-Vi er en stor landkommune med et meget stort landbrugsareal, og det giver rigtig god mening for os som kommune at tage lavbundsjorde ud af landbrugsdriften. Men det er jo ikke noget, vi som kommune kan gøre uden at have lodsejerne med. Og det er en udfordring, for samtidig lægger regeringen barrierer ud for os – for de incitamenter, som gør udtagningen af lavbundsjordene mulig, ændrer sig hele tiden. Og generelt er de meget dårlige, siger udvalgsformand Dennis Kvesel.
Derfor involverer Dennis Kvesel og Brønderslev-borgmester Mikael Klitgaard (V) nu det lokale folketingsmedlem, Maja Torp (V), i problematikken.
FOLKETINGSMEDLEM: GENERELT PROBLEM, REGERINGEN IKKE BETALER FOR DET, DER BESTILLES
-Der skal selvfølgelig falde en erstatning, hvis en landmand tager jord ud af produktion. Jord er noget, han har betalt for i dyre domme. Og vi må sige, at der jo alt for ofte er meget små puljer til rådighed til formålet i Fødevareministeriet og Miljøstyrelsen. Og når der endelig er nogle puljer til rådighed, så er erstatningerne så små, at det slet ikke opvejer det tab, landmanden vil have på at tage jorden ud af drift, siger folketingsmedlem Maja Torp.
-Det er et kæmpe problem – og en barriere for den grønne omstilling, som regering og Folketing taler om hele tiden. Og det skal vi selvfølgelig have rettet op på. For selvfølgelig skal vi i mål med klimaambitionerne – og vi skal også betale det, som det koster. Også når det gælder landbruget, som Mette Frederiksen efter nogle pragmatiske år igen er begyndt at tale dårligt om for at hente vælgere i byerne, som hun har tabt så mange af over de sidste år.
-Det er jo ikke nok at tale om klima og grøn omstilling. Lige som med at andet, skal der betales for det, man bestiller. Det gør regeringen bare ikke. Og den problematik, som Brønderslev Kommune rejser er ikke ny, men en generel problematik, som nordjyske kommuner støder på. Derfor har jeg tænkt mig at forfølge den sag sammen med Brønderslev og alle andre kommuner i Nordjylland, som gerne vil have grøn omstilling, men ikke får muligheden på grund af regeringens manglende prioritering.
BORGMESTER: VI SKAL HAVE REGERING, DER LAVER NOGET MELLEM PRESSEMØDER
Brønderslev-borgmester Mikael Klitgaard (V) er tilfreds med, at sagen nu forfølges.
-Vi skal jo have en regering, der kan mere end at holde pressemøder. Der skal også laves noget reelt arbejde mellem pressemøderne. Og det kniber desværre rigtig meget med den regering, vi har lige nu. Derfor er jeg rigtig glad for, at Maja Torp er så meget i arbejdstøjet og tager sådan en sag med videre i valgkampen – og får en ny regering til at handle på det efter det kommende valg, siger borgmester Mikael Klitgaard.
Kilde: Folketinget