Tiden for ferie nærmer sig, og det er lig med tid til læsning. I hvert fald hvis du spørger en flok ansatte fra Brønderslev Bibliotek. Louise Eltved Krogsgård, Josephine Nobre Boisen Valentin og Kirstine Grøngaard kommer her med deres anbefalinger til sommerferielæsning.
Kirstine anbefaler: krimi, spænding og dansk autofiktion
En af de bøger, som har gjort mest indtryk på mig i år, er ”Bar” af Kristian Ditlev Jensen. Vi følger hovedpersonen Kristian Ditlev Jensens opvækst, ungdomsår, studentertid og arbejde som journalist, forfatter og præst, alt sammen i alkoholens skygge, først ubemærket, siden uundgåeligt. Bogen blander det autofiktive med det kontrafaktiske; for hvor virkelighedens Kristian stopper med at drikke, fortsætter romanfiguren Kristian. Stærk læsning, som giver stof til eftertanke.
Er du en af de mange, som elsker bogen ”Hvor flodkrebsene synger”, må du ikke snyde dig selv for den nye roman af Chris Whitaker ”Vi begynder med slutningen”. Det er en fremragende og intens roman om en hel by med knuste hjerter og historien, der gentager sig selv. For 30 år siden blev Vincent King dømt for mordet på den kun 7-årige Sissie. Nu skal han løslades og vender hjem til Cape Haven, hvor det kun er kriminalbetjent Walker, der er glad for at gense sin bedste ven. Hvis du gerne vil have noget, som får dig til at trække på smilebåndet i din ferie, vil jeg anbefale dig at læse ”Miss Merkel – mord i Uckermark”, som er historien om den nu pensionerede tyske kansler blandet med Angela Lansbury, kendt fra tv-serien ”Hun så et mord” fra 1980’erne.
Efter endt virke som kansler i Tyskland er Angela flyttet til den lille by Uckermark med sin mand, bodyguard og hunden Putin. Her forsøger hun at få et nyt netværk, lære at bage frugttærter og få tiden til at gå. Da den lokale baron Philip von Baugenwitz bliver fundet død, lugter Angela Merkel ugler i mosen og begynder sin egen private efterforskning. Bogen indeholder masser af sjove referencer til tidligere præsidenter samt lun humor.
Josephine anbefaler: Kærlighed og store følelser
”Pachinko” af Min Jin Lee fra 2018 er netop kommet som tv-serie på Apple TV+. Bogen er en familiekrønike set gennem koreaneren Sunjas liv. Hun bliver gravid uden for ægteskabet, og til alt held møder hun en præst, som gifter sig med hende og tager hende med til Japan. Her vil han sprede kristendommen, men pga. racisme bor de i koreanerghettoen, jobs er svære at få, og at have børn i det miljø er heller ikke nemt. Det er en hjertevridende fortælling om en del af verden, jeg ved meget lidt om. Fordi vi ser tingene gennem flere karakterer, får vi også forskellige facetter af livet i Japan. Den er velskrevet, og selv om bogen er lang, virker den ganske kort.
Til jer, som elsker glamour, Hollywood og sladder, vil jeg anbefale den helt nye roman ”Evelyn Hugos syv ægtemænd” af Taylor Jenkins Reid. Den handler om Evelyn Hugo, der har levet tilbagetrukket, især siden sin datters død. Hun er en af verdens mest omtalte filmstjerner helt fra 50’erne til hun går på pension i 80’erne. NU vil hun fortælle sin historie om sit filmstjerneliv og især om sine syv ægtemænd – eller er det faktisk de syv mænd, hun vil snakke om? Romanen kan lidt af det hele, og jeg ved ikke helt, om jeg hader hende eller hader at elske hende.
I romanen ”Lenni og Margots et hundrede år” af Marianne Cronin blomstrer et umage venskab mellem Lenni på 17 år og Margot på 83 år. Tilsammen har de levet 100 år på jorden, og på den palliative afdeling, hvor de begge venter på at dø, bliver de venner. De beslutter sig for at lave et kunstprojekt om deres 100 års liv.
Derfor får vi begge kvinders liv fortalt, og det er både helt almindelige liv og helt fantastiske liv – og det er nok det, læseren tager med sig fra den her bog, at vores liv er skønne. Det er en varm fortælling om venskab mellem generationer.
Louise anbefaler: En trist, en historisk og en smal roman
”Tænk ikke på mig” af Vilma Sandnes Johansson er en stærk debutroman fra den 22-årige dansker. Det er en vedkommende og rørende autofiktiv roman om sorg, død og identitet. Som 13-årig bor Vilma alene med sin mor, som skal dø af kræft. Lægerne giver hende 6-48 måneder at leve i, og selvom Vilma også har sin far tæt på, bliver det nogle hårde ungdomsår med døden og sorgen som fast følgesvend. Bogen består af korte kapitler om livets op- og nedture som teenager og samtidig barn af en syg mor.
Skuespilleren Søren Pilmarks litterære debut ”Varieté. Laurits og Valdemar” handler om Laurits, som er en gudbenådet tryllekunstner og arbejder i Apollo Teateret i 1910. Han drømmer om at arbejde på Scala i København, men en dag dukker drengen Valdemar op på bagscenen, og Laurits’ mange forhistorier trækkes frem og ændrer alt. Jeg valgte at lytte til romanen, fordi bogen er indlæst af Søren Pilmark selv. Ikke kun er fortællingen eventyrlig, stor og grandios, men Søren Pilmark er en helt vidunderlig oplæser.
”Hvis man ikke vidste bedre” af Lotte Kirkeby handler om en ældre isoleret kvinde, som holder øje med omgivelserne fra sit vindue, mens hun tænker tilbage på dengang, hun var nygift og ung mor. Hun genbesøger de fysiske og mentale minder i det lokalsamfund, hvor en stor del af hendes familieliv udfoldede
sig. Bogen er kort og præcist fortalt hen over en dag, hvor forfatteren formår at undersøge det nære og svære i relationer. Det er en roman om et ægteskab og den afstand, der kan komme mellem ægtefæller. Om utroskab og manglende dialog og om mor/datter-forholdet og morrollen. Det er forfatterens tredje udgivelse.
Mod på mere?
Har du brug for flere gode anbefalinger, står vi klar til at hjælpe på biblioteket hele sommeren. Rigtig god fornøjelse.
Kilde: Brønderslev Bibliotek