Brian Harbo Olesen fra Tolne i Nordjylland er indstillet til Årets Hjerteredder 2020.
Det er søndag ved middagstid den 14. april, 2019. Brian Harbo Olesen, 43 år og Susanne Andersen, 51 år har lige spist frokost med deres 2 drenge Anton,11 år og Marius, 9 år.
– Da jeg rejser mig fra bordet, føler jeg mig lidt svimmel, og siger til Brian, at han skal hjælpe mig, og så husker jeg ikke mere, forklarer Susanne.
Brian ser Susanne falde om på gulvet, skynder sig hen til hende, klapper hende på kinderne, hiver i hendes ører, men der er ingen respons.
– Så tjekker jeg hendes puls og vejrtrækning, men der er ingen af delene. Så jeg går i gang med hjerte-lunge redning og får min søn på 11 år til at hente min telefon i køkkenet. Han ringer af sig selv op til 1-1-2 og giver mig telefonen.
Brian sætter telefonen på medhør og giver alarmcentralen besked, om hvad der er sket, og hvor parret bor, mens han fortsætter med hjerte-lunge-redningen.
Efter 5-10 min. ankommer en hjerteløber med hjertestarter og overtager, imens Brian trøster sine to børn og ringer til deres storebror. Susanne bliver stødt én gang.
Kort tid efter ankommer akutlægen og ambulancen, og Brian hjælper dem ind. Susanne bliver stødt 2-3 gange mere.
– Imens jeg stadig ligger på stuegulvet, begynder jeg langsomt at komme til bevidsthed. Jeg husker, at der bliver rusket i mig, og mit navn bliver sagt gentagne gange.
Da Susanne er kommet nogenlunde til bevidsthed, bliver hun kørt med udrykning til Aalborg Universitets hospital, hvor hun får indopereret en ICD-pacemaker, og efter et par hårde måneder med smerter fra hjerte-lunge-redningen og genoptræning, har hun det godt.
Om Årets Hjerteredder 2020
Fredag den 7. februar kommer mange ”hjertehelte” til København, hvor de vil møde andre hjertereddere og sammen med dem modtage hyldest og taknemmelighed fra de mennesker, hvis liv de har reddet. I alt er 46 indstillet til Årets Hjerteredder 2020.
Skuespiller og ambassadør for Hjerteforeningen, Peter Mygind, står i spidsen for det store arrangement, som Hjerteforeningen afholder sammen med Østifterne.
Årets Hjerteredder 2020 afsløres under Hjertegalla, der sendes på TV 2 CHARLIE lørdag den 21. marts kl. 20.55.
Hjerteforeningen har modtaget 46 indstillinger til prisen som Årets Hjerteredder 2020.
Alle hjerteredderne, og de mennesker, de har reddet, er inviteret til et stort hyldestarrangement fredag den 7. februar i Nykredits ”Glaskuben” på Kalvebod Brygge i København. Her vil tv-vært og ambassadør for Hjerteforeningen, Peter Mygind, omtale hver enkelt redning og interviewe og hylde hjerteredderne.
Blandt de indstillede hjertereddere har et dommerpanel udvalgt og nomineret hjertereddere fra tre redninger til at modtage prisen som ”Årets Hjerteredder 2020”. Den hjerteredder, der opnår flest stemmer på hjerteforeningen.dk/givliv modtager den ultimative hyldest i ”Hjertegalla”, der sendes på TV 2 CHARLIE lørdag den 21. marts kl. 20.55.
Det er læserne af Hjerteforeningens medlemsmagasin Hjerteliv, besøgende på Hjerteforeningens hjemmeside og følgere på Facebook, der vælger ”Årets Hjerteredder 2020”:
Prisen er sponsoreret af Østifterne, der sammen med Nykredit også er sponsor for hyldestarrangementet.
Fakta om hjertestop
Hvert år bliver ca. 5.400 danskere ramt af hjertestop uden for hospital …. I hjemmet, på gaden, i parken, i en forretning. Det svarer til 15 om dagen. Af dem overlever i gennemsnit 2 (2,4).
Hvis en person får hjertestop, og der ikke ydes genoplivning, før ambulancen når frem, overlever 1 ud af 9. Hvis vidner træder til og yder genoplivning, overlever 1 ud af 6.
Hvis en person får hjertestop, og der både bliver givet hjertemassage og brugt en hjertestarter, før ambulancen når frem, overlever 1 ud af 2.
Tiden ved et hjertestop er afgørende. De fleste personer med hjertestop får varige skader eller dør, hvis de ikke får hjælp inden for ca. 10 minutter. Efter ca. 6 minutter kan hjernen begynde at tage skade og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med ca. 10 procent.
3 ud af 4 hjertestop sker i private hjem, og her overlever kun 11 procent et hjertestop.
Når lynet slår ned
Hjertestop kan ramme alle. Når som helst og hvor som helst. Det kan ske som lyn fra en klar himmel. Hjerteforeningen har akutområdet som et særligt fokusområde i de kommende år. Det handler om at uddanne hjertereddere og uddele hjertestartere samt efterfølgende at sikre, at det danske sundhedsvæsen, der normalt er i verdensklasse ved hjertestop, giver den optimale behandling. Hvert slag tæller.
Hjerteredderkursus – 30 minutters intro i genoplivning
Gennem de seneste 15 år er der sket en imponerende stigning i de tilfælde, hvor der bliver ydet genoplivning ved et hjertestop uden for hospital. I dag sker det i 3 ud af 4 tilfælde. Nu overlever
16 % af danskere med hjertestop uden for hospitalet. For 15 år siden var det mindre end 4 %, der overlevede et hjertestop uden for hospital.
Men mange flere kan reddes fra døden med et hjertestop. Hjerteforeningen satser stort på, at tusindvis af danskere deltager i de gratis ”Hjerteredderkursus – 30 minutters intro i genoplivning”, som Hjerteforeningen og Dansk Råd for Genoplivning (DRG) står bag. Allerede nu har 70.000 danskere deltaget i 30 minutters-kurset.
Målet med kurserne er, at landets borgere lærer, hvordan de træder til. At de har lært, hvordan
1-1-2 sammen med 30 tryk og 2 pust og en hjertestarter redder liv. Dansk Råd for Genoplivning og Hjerteforeningen har udviklet konceptet for introduktionskurserne, og Østifterne støtter introduktionskurserne økonomisk. For at deltage i et introduktionskursus skal du blot samle 5-15 personer og kontakte Hjerteforeningen, så kommer der en instruktør ud til kursisterne. Og det er gratis.
På Hjerteredderkurserne lærer man at betjene en hjertestarter. Hjertemassage og indblæsninger kan forhindre et menneske med hjertestop i at dø, men der skal en hjertestarter til for at vække et menneske med hjertestop til live. Derfor satser Hjerteforeningen på at udbrede hjertestartere i hele landet.
Gå dig til en gratis hjertestarter
Søndag den 3. maj kan du gå dig til en gratis hjertestarter. Hvis blot 15 personer danner en gruppe og går en indsamlingsrute, når Hjerteforeningen har dør-til-dør-indsamling, får grupperne en hjertestarter sat op på et sted, man selv har valgt. Og hjertestarteren bliver monteret i et varmeskab af en professionel elektriker fra TS-gruppen. Desuden får alle grupper ét års fuld overvågning og service af hjertestarteren med Hjerteforeningens nye ServicePlus-aftale.
Vi samler ind for at kunne dele ud. Derfor kalder Hjerteforeningen det for Landsuddelingen. Et eventuelt overskud går til at tilbyde flere danskere gratis Hjerteredderkurser – 30 minutters intro i genoplivning.
Samarbejde med fakta
Dagligvarekæden fakta har valgt at være en hovedsponsor for Hjerteforeningens Landsuddeling 2020. Det indebærer blandt andet, at deltagerne i Landsuddelingen kan hente indsamlingsmaterialer i deres lokale fakta-butik helt op til Landsuddelingen søndag den 3. maj, ligesom fakta bakker op om Landsuddelingen i butikkerne, i tilbudsaviser og på andre medier.
Kilde: Hjerteforeningen/ Pressefoto: Linda Johansen/Hjerteforeningen.