Tirsdag d. 7. marts afholder TrygFonden nemlig session – en optagelsesprøve – på Plejehjemmet Kornumgaard i Brønderslev. Her får 30 hunde og deres ejere mulighed for at blive godkendt som besøgshundeteam.
Hos TrygFonden ser de frem til at få endnu flere dedikerede frivillige og deres hunde med i ordningen.
”Vi ved fra både forskning og undersøgelser blandt vores tilknyttede besøgshundeteams og plejecentre, at hundene gør en kæmpe forskel. De skaber en helt særlig kontakt og vækker minder hos de ældre. Og så gør de ikke kun en positiv forskel for beboerne – men også for plejepersonalet. Derfor er det altid en stor glæde, når vi efter sessionerne kan byde flere besøgshundeteams velkomne,” siger Galina K. W. Plesner, der er projektchef i TrygFonden og ansvarlig for besøgshundeordningen.
Dværggravhunden Olli spreder glæde på Otiumgården på fjerde år
Mette Bluhme er en af de dedikerede frivillige, der allerede er med i TrygFonden Besøgshunde. Hun besøger Plejehjemmet Otiumgården i Aalborg hver anden uge sammen sin otteårige dværggravhund Olli. Og hun er ikke i tvivl om, hvor meget besøgene betyder for hjemmets beboere.
”Hunde kan bare noget helt særligt. Det er tydeligt at se, hvordan beboerne liver op og får lys og liv i øjnene, så snart de ser Olli. Og det går jo begge veje. Olli er mindst lige så glad for at komme på besøg. Så snart jeg finder det orange TrygFonden-tørklæde frem derhjemme, springer han forventningsfuldt hen til bilen,” siger Mette Bluhme, der til daglig arbejder som folkeskolelærer.
Olli er nemlig en social hund. Og netop derfor var Mette Bluhme overbevist om, at han ville passe godt ind i rollen som besøgshund. Men hun er også blevet positivt overrasket over, hvor stor indflydelse en hunds selskab kan have på ældre – særligt demensramte.
”Der sker noget helt særligt, når vi træder ind på demensafsnittet. Alene synet af Olli aktiverer noget i beboerne og vækker minder hos dem. Selv dem, der normalt ikke siger noget, begynder at fortælle om deres fortid og om tidligere kæledyr. Jeg lader også beboerne give Olli godbidder, for jeg kan mærke, at følelsen af hans lille våde snude i hånden aktiverer noget i dem,” Mette Bluhme.
Olli vækker minder og skaber et samtalerum
Personalet på plejehjemmet, hvor Olli og Mette kommer, har samme positive oplevelse med besøgshundeordningen. Den gavner nemlig både hjemmets beboere i deres dagligdag og plejepersonalet i deres arbejde.
”Olli skaber smil, glæde og varme hos os alle på Otiumgården. Så snart vores beboere ser ham eller kæler med ham, lyser de op og begynder at fortælle. Forskellen er særlig stor på demensafsnittet, hvor vi kan se, at selv dem, der normalt er passive, pludselig begynder at sætte ord på oplevelser,” siger Lotte Lund Jakobsen, der er plejehjemsleder på Otiumgården i Aalborg, og forsætter:
”Det er en stor fordel, at Mette og Olli er kommet hos os så længe. De kender til stedet, beboerne og personalet, og det skaber en stor tryghed. Derudover gavner besøgene også personalet, fordi det skaber et samtalerum mellem beboere og personale og åbner døren til fortiden.”
Spændende og betryggende session
At være besøgshund kan være en krævende opgave. Til sessionerne skal hundene derfor både igennem en sundhedsundersøgelse og en adfærdstest. Hundens ejer skal også til en samtale med personalet fra TrygFonden, så de er klædt på til at være frivillig.
For Mette Bluhme og Olli var sessionen en rigtig positiv oplevelse, der bekræftede, at Olli var det helt rette match for TrygFonden Besøgshunde.
”Det var både spændende og betryggende at være til session. Betryggende, fordi man bliver bekræftet i, at ens hund er sund og rask og kan klare opgaven. Og spændende, fordi vi skulle igennem en række udfordringer for at se, hvordan Olli blandt andet reagerede på stampende gangstativer og rystende kagedåser. Men Olli var helt upåvirket og syntes bare, det var herligt at være der,” siger Mette Bluhme.
Kilde: TrygFonden