Engang brugte man den i haven mindre travle vinterperiode på at beskære frugttræerne, men vil du dine træernes bedste, skal du gribe beskæresaksen i sensommeren. Få gartnerens råd til en god beskæring.
For frugtavlere har vinteren traditionelt været årstiden, hvor træerne skulle beskæres. Selvom det ikke nødvendigvis er det bedste for planterne, har traditionen hængt ved i mange private haver. Det forklarer Jeppe Juhl Sørensen, der er planteskolegartner i Plantorama.
– Hvis man for eksempel driver en æbleplantage, har vinteren været den eneste tid på året, hvor man traditionelt set har haft tid til at beskære planterne, fordi der ikke været så mange andre opgaver. Det har været med til at give mange et indtryk af, at det er den bedste årstid at gøre det, siger Jeppe Juhl Sørensen og uddyber:
– Skal et træ beskæres, bør det ske, mens det er stærkt og har masser af energi og modstandskraft, men ikke skal blomstre eller danne frugter, og det vil sige i sensommeren. Her kan sårene, man påfører med en beskæring, hurtigt hele, så der ikke så let når at komme svampeangreb.
Gartneren giver her sine råd til en god og sund beskæring af træer og buske.
Beskær frugttræer i sensommeren
Nogle træsorter er ekstra sårbare og må under ingen omstændigheder blive beskåret om vinteren. Af de klassiske danske træer gælder det blomme og kirsebær. Æble- og pæretræer har ligeledes bedst af en sommerbeskæring, men da de er mindre modtagelige over for svampeangreb, kan det til nøds også gøres hen over vinteren. Undgå så vidt muligt også at beskære de største grene, hvilket stresser træet. Det vil typisk skabe en masse såkaldte vanris, der er lodrette grene, som ikke sætter blomster og bærer frugt.
Læg det gode snit
Når du skal beskære dine træer, kan du starte med at fjerne knækkede og døde grene samt krydsende grene, der kommer i vejen for hinanden. Tynd også ud i kronen, så der kommer mere luft og lys ved at fjerne de grene, der peger ind mod stammen. Klip din gren en halv til en hel centimeter over et blad, der peger væk fra stammen – så øger du chancen for, at de nye grene også vil vokse væk fra kronen, så man får et bredere træ. Og husk at slibe saksen, så snittet bliver så rent som muligt.
Foryng bærbuske
Buske som solbær, stikkelsbær og ribs kan med fordel forynges ved at klippe de ældste grene af helt nede ved jorden. Derved fremmer man nye skud nedefra, og busken forbliver ung og sætter masser af frugt. Ved brombær og sommerhindbær skal man her i sensommeren klippe de grene væk, der har båret frugt, men lade de øvrige være. Efterårshindbær skal først beskæres til foråret, hvor de klippes ned til jorden, når der begynder at komme rodskud.
Kilde: Plantorama