Med genåbningens anden fase af blandt andet storcentre og restauranter udvider Arbejdstilsynet nu sit målrettede tilsyn til alle brancher. I hospitals- og plejesektoren vil Arbejdstilsynets fokus og besøg dog fortsat være ved alvorlige ulykker og klager.
Besøgene er i hovedreglen uanmeldte og sker på virksomheder med risiko for arbejdsmiljøproblemer. Arbejdstilsynet fortsætter den styrkede indsats i bygge-anlægsbranchen, som blev igangsat lige efter påske.
De målrettede tilsyn har fokus på virksomhedernes forebyggelse af smittespredning og ulykker. Arbejdsgivere får et straks-påbud, hvis de ikke har truffet effektive foranstaltninger til at beskytte de ansatte mod risikoen for smitte.
Desuden reagerer de tilsynsførende, hvis virksomhederne overtræder arbejdsmiljøloven, så medarbejderne bliver udsat for betydelig fare – fx i forhold til kemiske påvirkninger eller trusler om vold.
Under nedlukningen har Arbejdstilsynet begrænset tilsynsindsatsen for at mindske smitterisikoen. Tilsynet har dog hele tiden kørt på alvorlige arbejdsulykker og klager efter en konkret vurdering. Lige efter påske påbegyndte Arbejdstilsynet en prioriteret indsats i bygge- og anlægsbranchen og i brancher med udenlandsk arbejdskraft med fokus på at forebygge ulykker og mindske risikoen for smittespredning.
Med fase to af genåbningen vil omkring to tredjedele af de tilsynsførende, svarende til 200 ansatte, komme ud på målrettede tilsynsbesøg.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:
– Corona-krisen ramte os meget pludseligt, og det var helt afgørende for os at reducere smitterisikoen så vidt som overhovedet muligt. I den forbindelse blev Arbejdstilsynets tilsynsindsats begrænset for at mindske cirkulationen i samfundet og smitterisikoen. Arbejdstilsynet har dog hele tiden kørt på alvorlige arbejdsulykker og klager efter konkret vurdering.
– Arbejdstilsynet begyndte efter påske med målrettede tilsyn i blandt andet byggeriet, for at sikre, at arbejdet foregik sikker- og sundhedsmæssigt forsvarligt – og det på en måde, så tilsynet tager hensyn til smitterisiko.
– Nu er vi heldigvis i en situation, hvor vi kan åbne Danmark gradvist igen, og det betyder også, at vi kan sætte tryk på tilsynsindsatsen med fokus på netop at forebygge smittespredning og ulykker. For det skal selvfølgelig være sikkert at gå på arbejde for alle.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet
Foto:Keld Navntoft