Skoler i Brønderslev bliver i stigende grad introduceret for apps, som kan give lærere indblik i børnenes individuelle læseniveau. De kan være en fordel i skoleklasser med en stor spredning i læseniveauet.
Spilbaseret læring – også kaldet gamification – vinder frem i form af apps, der tildeler brugere point for faglige succesoplevelser som led i for eksempel en quiz eller konkurrence. De bliver i stigende grad introduceret for skoler i Brønderslev, og ud over at styrke børns faglige motivation, kan de hjælpe lærere til bedre at kende deres elevers individuelle læse- og udviklingsniveau, vurderer Thomas Tegner, landechef for Pickatale Danmark.
– Børn vokser i dag op med computer og iPad, og de fleste uanset alder kan lide at game, så en spilbaseret læring vil ofte være en virksom måde at motivere børn til at læse. Gennem de indbyggede spil, konkurrencer og quizzer kan børnene selv og deres pædagoger og lærere få indblik i deres læsefaglige niveau, siger Thomas Tegner.
Ifølge Lisbet Vestergaard, projektleder hos tænketanken Fremtidens Biblioteker, er der typisk stor spredning i
læseniveauet i en skoleklasse. Derfor er det relevant at øge indblik i børnenes individuelle niveau via apps.
– Læsebaserede niveauforskelle blandt skolebørn opstår blandt andet som et produkt af en række miljømæssige faktorer. Hvis forældrene for eksempel altid har læst og haft bøger fremme i hjemmet, har børnene bedre forudsætninger for selv at gribe fat i læsningen, siger Lisbet Vestergaard.
Læseapps kan gavne ved skolestart
Hvis skoler samarbejder med daginstitutioner om at bruge de samme apps, vil lærere kunne få kendskab til børnenes læseniveau allerede ved skolestart, vurderer Thomas Tegner:
– Det kan være en krævende proces at implementere en ny app i institutionerne, men vi oplever, at danske skoler og daginstitutioner er nysgerrige og åbne over for at høre om nye apps, fordi der er et allround ønske om at styrke børnenes læsning, siger han.
Pickatale er et eksempel på en læseapp med indbyggede spilelementer, som er i dialog med institutioner i
Brønderslev om at testprøve appen. En indbygget browser gør det muligt at monitorere børnenes fremgang i
forhold til antallet af læste bøger, tiden de har brugt på dem, og hvordan de har klaret de efterfølgende quizzer.
Ifølge Kristina Kristensen, der er konsulent i læseindlæring for Læsekarrusellen, kan man dog ikke forvente, at
børn i daginstitutioner læser bøgerne, men snarere er optaget af appens klikbare funktioner.
– I daginstitutioner kan det være svært at nå at arbejde med at øge børnenes ordforråd, når der læses højt. Her kan apps med interaktive funktioner såsom klikbare illustrationer, hvor ordene siges enkeltvis, og klikbar tekst, hvor teksten læses op sidevis, være en hjælp. De kan få børnene til selv at opsøge bøgerne for den vej igennem at få udvidet deres ordforråd, siger Kristina Kristensen og tilføjer:
– Børnene vil næppe læse bøgerne af sig selv, men kan få styrket deres ordforråd og ikke mindst deres interesse for bøger og litteratur. Vælger et barn på eget initiativ at sætte sig og høre en interaktiv bog, så er de klikbare illustrationer en stor hjælp for barnets forforståelse af bogens indhold.
Vær opmærksom på faldgruberne
Ifølge Thomas Tegner er der nogle faldgruber, som lærere og pædagoger bør være opmærksomme på, når de
afkoder børnenes individuelle læseniveau gennem apps.
– Børnene bør have deres egen bruger, som kun de bruger. Hvis de låner appen til sidekammeraten eller en
voksen kigger dem over skulderen under læsningen, kan det påvirke resultatet af læsehastighed og quizzer. Hvis appen registrerer læsehastighed adaptivt, bør man sikre sig, at barnet ikke snyder ved blot at køre øjnene hen over skærmen uden faktisk at læse, lyder rådene fra Thomas Tegner.
Pickatale til daginstiutioner og skoler er en interaktiv læse- og læringsapp målrettet daginstitutioners og skolens indskoling og mellemtrin. Gratisappen er intuitivt kategoriseret, og den består af over 600 skønlitterære børnebøger og faktabøger til de fleste skolefag. www.pickatale.dk
Kilde: Pickatale, Epicent Public Relations