Lokalpolitiet i Brønderslev efterforsker aktuelt en sag, hvor en 47-årig mand er sigtet for at have markedsført og solgt puff bars til mindreårige. Salget mistænkes at være foregået ved uddannelsesinstitutioner i Dronninglund, Brønderslev og omegn.
Tirsdag den 16. januar 2024 sigtede lokalbetjente fra Nærstation Brønderslev en 47-årig mand for at have markedsført og solgt puff bars til mindreårige. Forud for sigtelsen ransagede betjentene mandens bopæl i Dronninglund.
”Vi modtog en anmeldelse fra en borger, som havde grund til at mistænke den 47-årige, og det viste sig, at vores efterforskning – desværre, kan man sige – hurtigt kunne underbygge anmeldelsen,” fortæller politikommissær Philip Rødkjær Larsen, der leder Nærpoliti og Forebyggelse Frederikshavn, Nordjyllands Politi.
Han oplyser, at politiet fandt et stort parti puff bars af mange forskellige smagsvarianter i mandens hjem.
Præcis hvor mange, hvor længe og hvor manden har solgt disse særdeles nikotinholdige e-cigaretter, kan politikommissæren ikke udtale sig om endnu:
”Ud fra det, vi ved nu, så mistænker vi, at der er foregået salg ved uddannelsesinstitutioner i Dronninglund, Brønderslev og omegn. Det er det, jeg kan sige nu. Vi er stadig i gang med at efterforske sagen og har blandt andet flere afhøringer, vi skal have foretaget,” siger Philip Rødkjær Larsen.
”Det er ikke ufarligt”
Politikommissæren er fuld af forståelse for, at sagen kan give anledning til spørgsmål, særligt i de nævnte byer.
”Lige nu har vi en efterforskning, vi skal værne om. Men jeg vil gerne sige, at vi ser med alvor på den her sag. Der er en grund til, at det ikke er tilladt at sælge puff bars til børn – nikotinindholdet er meget højt, og det er ikke ufarligt,” forklarer Philip Rødkjær Larsen.
Han siger videre:
”I det lokale samarbejde vi generelt har gennem SSP med skoler, kommuner, forældre og foreningsliv oplever vi ofte, at børn og unges brug af og adgang til puff bars er et emne. Det er noget, vi tit er i dialog om, og jeg ved, at det også gælder vores kolleger, der arbejder med forebyggelse i resten af politikredsen. Derfor er vi også rigtig glade for, at borgerne kommer til os og anmelder forhold, som det, vi står med nu.”
Han opfordrer forældre til at være opmærksomme på, om deres børn tilbydes eller bruger puff bars – eller viser interesse for det.
Sigtede risikerer stor bøde
Den aktuelle sag mod den sigtede 47-årige er endnu under efterforskning, men det ligger fast, at overtrædelse af lov om elektroniske cigaretter m.v. straffes med bøde – og at sigtede risikerer en forholdsvis stor bøde.
Det kan nemlig influere på bødestørrelsen, hvor mange forskellige smagsvarianter manden har solgt, og hvor mange tilfælde af salg, der har været tale om.
Fakta
Hvad siger lovgivningen om puff bars?
Puff bars er en type elektroniske engangscigaretter, som kasseres efter et bestemt antal sug. De er kritiseret for at ligne legetøj, smage af slik og derved appellere til børn – til trods for at de indeholder store mængder nikotin.
- De elektroniske cigaretter kan overordnet opdeles i to grupper: Dem der lovligt kan markedsføres her i landet og dem, der ikke kan. Det er ikke ulovligt at være i besiddelse af eller anvende puff bars.
- Alle puff bars med anden smag end tobak og mentol er ulovlige at markedsføre i Danmark
- Med markedsføring menes ”at gøre tilgængeligt mod eller uden betaling”. Det betyder, at det ikke er nødvendigt, at der er sket et reelt salg. Det er også ulovligt, hvis man fx giver ulovlige puff bars væk eller blot reklamerer for dem.
- Det er altid ulovligt at markedsføre puff bars til personer under 18 år jf. lov om elektroniske cigaretter m.v. § 15. Sanktionen er bøde, som stiger i flergangstilfælde (op mod 40.000 kr.) jf. § 33, stk. 1, nr. 1.
- Både de lovlige og ulovlige puff bars må ikke anvendes på en række områder opregnet i § 3 i lov om elektroniske cigaretter m.v. – herunder fx skoler og ungdomsuddannelser.
- De puff bars, der må markedsføres, skal opfylde adskillige krav. Det er Sikkerhedsstyrelsen, som fører kontrol med de markedsførte puff bars.
Lov om elektroniske cigaretter m.v.: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2021/1876