I november kan Lokalhistorisk Arkiv for Øster Brønderslev og Hallund Sogne fejre 35-års jubilæum, og det markeres med Åbent Hus i arkivet søndag 10. november kl. 14-16. Det sker i arkivets lokaler i de tidligere sognerådslokaler i underetagen af plejecenter Elmehøj. Åbent Hus holdes for at give flere mulighed for at se, hvad der er blevet samlet ind fra hele lokalområdet i perioden, hvor skiftende bestyrelsesmedlemmer har arbejdet med at sikre og formidle lokalhistorisk viden.
I øjeblikket er der kun 3 personer i bestyrelsen: Kirsten Boelt fra Hallund, Holger Dahl Hansen fra Stubdrup og Per Drustrup Larsen fra Øster Brønderslev. Aktivitetsniveauet har gennem årene varieret meget i takt med interessen fra lokalområdet og antallet af aktive i bestyrelsen, men i alle årene har arkivet modtaget rigtigt mange spændende arkivalier og billeder, så samlingen er ret omfattende. På samme måde har vilkårene for drift af arkivet ændret sig meget, og her har den tekniske udvikling betydet meget.
Etableringen af den landsdækkende database arkiv.dk med mulighed for digitalisering af billeder og bedre overblik over de arkivalier fra især private og foreninger, som arkivet har. Netop behovet for og arbejdet med digitalisering af samlingen, så den kan gøres tilgængelig og nyttig for mange flere, er en opgave, som arkivet gerne vil gøre noget ved.
Derfor håber vi også på, fortæller Per Drustrup Larsen, at der til Åbent Hus melder sig nogle flere til at deltage aktivt i arbejdet på arkivet. Interessen for den lokale historie er der, men det har vist sig svært at få aktive folk til at arbejde med billeder og arkivalier. Derfor er slet ingen af arkivets sager registrerede i arkiv.dk, og det er en opgave, der kræver flere hænder og hoveder. Lykkes det ikke at få flere med, så er jeg bange for arkivets fremtid, udtaler Per Drustrup, som også lover kaffe på kanden søndag eftermiddag. Uden opbakning fra lokalområdet og herunder flere aktive til at arbejde i arkivet, er det svært at se det nødvendige i arbejdet med arkivet, slutter han med optimisme i stemmen.
Samtidig er der mulighed for at se nogle af de ting, som er brevet fundet med arkivets metaldetektor. De dækker perioden fra bronzealderen og helt frem til den øldåse, der blev smidt på marken den anden dag. Ud over at der på den måde findes beviser for lokale folks liv og færden for mange år siden, viser det også skiftende generationers måde at håndtere affald på. Der er fundet mange sjove og interessante sager, og det, der endnu ikke er afleveret på museet, kan ses i arkivet.
Kilde: Pressemeddelse