I samarbejde med Aalborg Portland arrangerer Nordjyske Museer nu en helt særlig tur til besættelsestidens Aalborg. Det sker torsdag 25. maj, hvor turen går til den tyske flyveplads Aalborg Öst beliggende i Rørdal tæt ved Aalborg Portland. Undervejs har museumsgæsterne mulighed for at udforske nogle af de forladte tyske bunkere, der stadig ligger gemt i området.
Flyvepladsen ved Rørdal blev oprindeligt anlagt i 1936 som en privat flyveplads for direktør og medejer af Aalborg Portland Cementfabrikker, ingeniør Gunnar Larsen, og flyvepladsen lagde blandt andet landingsbaner til Danmarks første indenrigsrute Aalborg-København.
9. april 1940 blev Danmark besat af tyske tropper, og en af hovedårsagerne til, at Nazityskland valgte at invadere Danmark, var netop flyvepladserne ved Aalborg, herunder flyvepladsen ved Rørdal.
I forbindelse med begivenhederne 9. april blev flyvepladsen sikret af tyskerne og senere udbygget til uigenkendelighed. Lufthavnene ved Aalborg fungerede som en del af den luftbro, der skulle sikre den tyske besættelse af Norge. Senere kom de også til at fungere som base for kontrollen af luftrummet over det sydlige Skandinavien og Nordsøen.
Flyveplads Öst var sammen med flyvepladserne Aalborg West og Aalborg See Nordeuropas største flyveplads ved befrielsen i maj 1945.
Besøg gamle tyske bunkere
Den spændende besættelsestur 25. maj begynder ved Aalborg Portland, hvor guiderne Bent Ole Borup og John Marnov fortæller om flyvepladsens spændende og dramatiske historie med flystyrt og luftkrig.
Herefter fortsætter publikum turen i bus ud på selve området, hvor flyvepladsen var placeret. Undervejs fortæller guiderne, og der gøres stop ved flere af de skjulte tyske bunkere, som stadig ligger i området.
Her får publikum helt ekstraordinært lov til at gå på opdagelse og udforske de gamle tyske anlæg. Der stoppes bl.a. ved flyvepladsens kommandobunker og en sanitetsbunker, hvor tilskadekomne kunne behandles. Det anbefales derfor at medbringe lommelygte samt fornuftigt tøj og sko.
Historien om flyvepladsen slutter dog ikke ved befrielsen i 1945. Da de tyske soldater forlod området, blev det efterfølgende benyttet som flygtningelejr til nogle af de titusindvis af tyske flygtninge, som ankom til Danmark.
Turen inkluderer en sandwich samt en øl/vand, der indtages i rammer af flyvepladsens ammunitionsbunker beliggende med fantastisk udsigt over fjorden. Man kan booke billetter til denne særlige tur på nordjyskemuseer.dk.
Kilde: Nordjyske Museer