I takt med at børnebogsserien ”Nomerne” har fundet vej til børnenes hjerter og lige nu topper udlånslisterne på flere af landets biblioteker, har forfatteren bag valgt at skabe en ny fortælling, hvor FN’s verdensmål er i fokus. Det gør han sammen med Silkeborg Bibliotekerne, der i samme omgang slår dørene op for en uge spækket med sjove og lærerige Nomer-arrangementer, der alle beskæftiger sig med verdensmålene.
Hvordan gør man FN’s verdensmål relevante for børn i 5-8-årsalderen? Man bruger et univers, som de kender og elsker i forvejen!
Det kan ellers være svært at fange børnenes interesse, men det er lykkedes børnebogsforfatter og tegner Jan Kjær, som nu vil bruge sit talerør til at formidle FN’s verdensmål i børnehøjde. Det gør han i samarbejde med Silkeborg Bibliotekerne, der vurderer, at historierne indeholder en dybde, der gør dem perfekte til at formidle FN’s verdensmål:
”Der er et budskab i historierne, der når ud af Nomerskoven og lige ind i børnenes virkelighed. Nomer-historierne passer også godt ind i FN’s verdensmål, fordi de handler om at løse udfordringer på kreativ vis, finde egne styrker og passe på hinanden og fællesskabet,” siger bibliotekar Karen Nørby Kristiansen.
Fra eventyr til dagligdag: Nomerne rykker ind i bibliotekerne
Nomerne tilhører forskellige klaner, men lærer undervejs, at deres forskellighed er en styrke, som de kan bruge til at bekæmpe det onde og stå stærkere. De små grønne væsener har vundet børnenes gunst – en gunst som Jan Kjær og bibliotekerne kan bruge i fortællingen om, hvordan Nomerne bruger verdensmålene til at passe på sig selv og Nomerskoven, hvor de bor.
I den forbindelse slår Silkeborg Bibliotekerne dørene op for ikke færre end 15 arrangementer i vinterferien, der både involverer monsterjagt, nomer-yoga, nomer-workshops, der afholdes af Jan Kjær selv, og et besøg fra selveste Nomernes leder, Prinsesse Zika – for hun er dybt bekymret.
Der er nemlig sket noget med nomerne, der ellers normalt er gode til at passe på hinanden og på Nomerskoven. De er blevet dovne, og i stedet for at arbejde og hjælpe hinanden, sover de det meste af dagen og skændes alt for meget, ”og det skal vi med hjælp fra børnene have gjort noget ved” siger Karen Nørby Kristiansen og forklarer, hvordan verdensmålene er blevet flettet ind i Nomer-universet:
”Vi tager udgangspunkt i de forskellige verdensmål og bruger fortællingen til at være kreative og have det sjovt, samtidig med at vi ”tager fat om” verdensmålene sammen med børnene. Fx fremstiller vi blåbærkanoner af genbrugsmaterialer for at hjælpe opfinder-nomerne med at få deres kreativitet tilbage, og vi sender børnene på monsterjagt med både drenge- og pige-nomer for at understrege ligestilling mellem kønnene, og at alle er lige vigtige for Nomerskoven”.
Blandt de mest udlånt
Arrangementerne beskæftiger sig desuden med emner som madsplid, affaldsjagt og vigtigheden af mental sundhed. For Jan Kjær er det idealt, at bogserien kan bruges til at kaste et lærerigt lys over menneskehedens største udfordringer og forhåbentligt være med til at udruste børnene med viden, de skal bruge for bygge en bedre fremtid for dem selv:
”Det er helt afgørende at tale gennem et univers, som de allerede kender, og som desuden er sat i verden for at gøre mere end at underholde. Alle nomer-historier har temaer og moraler, som man kan snakke videre om,” siger han.
Kendskabet til den populære bogserie vokser, og Nomerne topper i forvejen bibliotekernes udlånslister. I Silkeborg ligger Nomerne både som nummer 1. og 2. på listen over de mest udlånte børnebøger i 2021, og med god grund, hvis man spørger bibliotekaren:
”Vi oplever, hvordan de farverige illustrationer fanger børnenes opmærksomhed på en helt særlig måde. Fortællingerne er simple og action-fyldte, og historierne om de små, men tapre nomer, fanger også de børn, der ellers foretrækker iPad’ens letfordøjelige underholdning,” afslutter Karen Nørby Kristiansen.
Fakta:
Forfatter Jan Kjær. 50 år. Forfatter og foredragsholder.
Jan Kjær har skrevet 62 bøger og er udkommet i 15 lande.
Kontakt: Agama Publishing. Camilla Clevin. camilla@agama.dk. Mobil 26366260
Hjemmeside: www.nomerne.dk
Foto: Camilla Clevin
Kilde: Agama Publishing