Der var fest på Restaurant Studenterkilden, nord for København, da Fonden Dansk Gastronomi torsdag aften overrakte den fornemme pris Kokkenes Kok 2021, som hvert år gives til en person, der har ydet en bemærkelsesværdig indsats for dansk gastronomi.
Blandt de nominerede var Jakob de Neergaard fra Restaurant Marchal og Jan Friis-Mikkelsen fra Restaurant Tinggården, men det blev tv-kokken og restauratøren fra Aalborg, Morten Nielsen, der stolt kunne modtage prisen.
Hvert år afholder Fonden Dansk Gastronomi mindst et fundraising-arrangement, hvor en række af landets bedste kokke giver gæsterne en gastronomisk oplevelse i særklasse og forud for arrangementet indstiller fondens bestyrelse tre potentielle kandidater til prisen, Kokkenes Kok, der afgøres af landets kokke og branchefolk. I år har ca. 700 danske kokke mv. afgivet deres stemme og prisen gik til Morten Nielsen, der er indehaver af Mortens Kro i Aalborg, kogebogsforfatter og tv-kok på programmerne ’Røg i køkkenet’ (DR), ’Mad på minuttet’ (TV3) og ’Morten Kok’ (24-Nordjysk).
Tidligere år har Fonden Dansk Gastronomi blandt andet overrakt den fornemme pris til Jesper Koch (2020), Jakob Mielcke (2017), Rasmus Kofoed (2011) og René Redzepi (2008).
Karrieren startede tidligt
Allerede som 7-årig inviterede Morten ‘Kok’ Nielsen familien til bords hjemme i stue-restauranten og sidenhen har karrieren taget ham til hhv. Luxembourg, hvor han blandt andet har arbejdet på michelin-restauranten Saint Michel, samt til køkkenet på Rold Stor Kro, inden at han i 1997 købte et lille lokale i Aalborg. Siden hen er Mortens Kro flyttet til store, lyse lokaler på Mølleåarkaden, hvor restauranten i dag har plads til 120 gæster.
Om Fonden Dansk Gastronomi
Siden 2002 har Fonden Dansk Gastronomi arbejder for at bidrage til den danske madscene, og for at fastholde og højne det gastronomiske niveau i Danmark, blandt andet ved at yde støtte til lovende danske kokkes videreuddannelse gennem kurser, studieophold og meget mere.
Fonden bestyrelse består af en række førende kokke fra danske restauranter, samt repræsentanter for fødevarevirksomhederne Danish Crown, Arla og Carlsberg. Kokkene bidrager ulønnet til arbejdet for fonden, hvor både kreativitet og kollegialt samspil udfolder sig i bestræbelserne på at løfte dansk gastronomi.
Fondens bestyrelse består af:
• Pelle Øby Andersen, formand.
• Kirsten Meisner, sekretær, Danish Crown.
• Lars Johannesen, BestyrrDansh Crown
• Anita Klemensen, gastronomisk konsulent
• Steffen Villadsen, Molskroen
• Mikkel Marschall, Sol over Gudhjem
• Per Thøstesen, Bistro Boheme
• Thomas Pasfall, Restaurant Pasfall
• Vivi Schou, Restaurant Babette
• Morten Winther, Carlsberg
• Søren Flaunø, Arla Foods
Kilde: The Food Project