Der ses fortsat et stigende antal tilfælde af abekopper i en række europæiske lande, inklusive i Danmark. Derfor giver vi her lidt gode råd til, hvordan man kan passe på sig selv, især hvis man skal rejse i sommer. Det handler primært om at tænke sig om, hvis man er sammen med nye partnere under rejsen.
Siden den 7. maj er der i flere europæiske lande fundet flere tilfælde af abekopper. Der er indtil nu mere end 4.100 bekræftede tilfælde på tværs af Europa. Der er fundet tilfælde i næsten alle europæiske lande, flest i Storbritannien, Tyskland, Spanien, Portugal, Frankrig og Holland.
Der er hidtil kun set 26 tilfælde i Danmark, og i alle tilfælde er der tale om kendt smittekilde. Cirka halvdelen er smittet ved rejser i udlandet.
Abekopper viser sig typisk med blandt andet feber, kulderystelser og et udslæt med knopper eller blærer på huden, for eksempel i skridtet. Sygdommen er normalt mild, varer omkring 2-4 uger og går for de fleste over af sig selv. Sygdommen kan dog være meget generende, særligt ved udslæt i og omkring endetarmen, og kan også give ar, når blærerne heler. I Afrika er nogle døde af sygdommen, men dette er ikke set under det igangværende udbrud i Europa.
Smitte mellem mennesker sker ved tæt kontakt og ved for eksempel at dele tøj eller sengetøj med personer, der er syge med abekopper. Smitte sker derfor typisk blandt personer, der bor sammen. De nuværende tilfælde i Europa med smitte har primært været blandt mænd, som har haft sex med mænd, ofte i forbindelse med rejser.
”Smitten er især set blandt mænd, der har sex med mænd, og derfor skal især denne gruppe være særligt opmærksomme, hvis man er sammen med nye partnere”, siger afdelingslæge Gideon Ertner. ”Hvis man mistænker, at man er smittet med abekopper, skal man undgå tæt kontakt til andre og kontakte læge pr. telefon snarest muligt”.
Der er ikke særlige anbefalinger til almenbefolkningen i forhold til at forebygge smitte mod abekopper, men det er fortsat vigtigt for at undgå smitte med andre sygdomme, at man husker på god hygiejne med hyppig håndvask med vand og sæbe eller håndsprit, ligesom vi opfordrer til at dyrke sikker sex.
I Danmark anbefaler vi ikke vaccination mod abekopper som forebyggende indsats. Dog kan vaccinen tilbydes til nære kontakter til smittede efter konkret vurdering fra en læge.
Sundhedsstyrelsen følger situationen tæt og følger de overordnede retningslinjer, som kommer fra WHO og EU. Sundhedsstyrelsen er desuden i kontakt med de øvrige europæiske lande og holder øje med deres tiltag på området.
Kilde: Sundhedsstyrelsen