Brønderslev Kommune markerer et nyt kapitel i udviklingen af Hærvejen, når den første udstillingsplads åbner i Klokkerholm ved Møllesøen. Dette nye pausested er en del af projektet Hærvejens visuelle identitet, der skaber sammenhæng og genkendelighed langs den historiske rute, både digitalt og nu med fysiske komponenter. Projektet er støttet af Nordea-fonden, og udstillingspladsen er en gave til både lokale og besøgende.
En inspiration til fremtiden
Udstillingspladsen i Klokkerholm er det første eksempel på de pausesteder og wayfinding-komponenter, der bliver opstillet langs Hærvejen i de kommende år. Målet er, at steder som dette kan fungere som både test- og fremvisningsplads for kommuner, private aktører og andre, der ønsker at etablere lignende faciliteter andre steder på ruten.
På pladsen i Klokkerholm finder man bord-bænkesæt, bænke, et madpakkehus, en stor infotavle og de karakteristiske Stop/Start-søjler, der markerer Hærvejens etaper. Her kan Hærvejsvandrere tage en pause og nyde naturen ved Møllesøen, mens de planlægger deres videre færd.
Flere udstillingspladser på vej
Den nye udstillingsplads i Klokkerholm er kun begyndelsen. Der følger flere pladser, både i natur og by, hvor en også vil inkludere shelters. Disse pausesteder skal ikke blot skabe bedre rammer for Hærvejens gæster samt skabe værdi lokalt, men også inspirere til videre udvikling af ruten som en attraktiv destination for både lokale og internationale besøgende.
Et samarbejde på tværs
Projektet er blevet til i tæt samarbejde mellem Brønderslev Kommune og Udvikling Hærvejen, og flere aktører har bidraget til at gøre visionen til virkelighed. Kommunen har bl.a. stået for nødvendige jordarbejder og opstillingen af faciliteterne, mens Udvikling Hærvejen har sikret, at pladsen er en del af den samlede visuelle identitet for ruten.
„Det er en glædelig milepæl for Hærvejen, og vi håber, at mange vil lægge vejen forbi Klokkerholm for at opleve denne første udstillingsplads. Den er skabt for at inspirere og invitere til, at endnu flere vil tage del i udviklingen af Hærvejen,‟ udtaler Steen Søgaard Petersen, Formand for Fritid- Kultur- og Turismeudvalget i Brønderslev Kommune.
Med Nordea-fondens støtte og en fælles indsats på tværs af kommuner, destinationsselskaber og aktører er Hærvejen godt på vej til at blive en endnu stærkere rute med natur- og kulturoplevelser i Danmark.
Indvielse 26. april
Månedens rute i Brønderslev Kommune er i april måned i Klokkerholm. Her går ruten forbi udstillingspladsen. Den 26. april er der fælles gåtur kl. 10.00 med start fra Allerupvej 33. Når turen runder udstillingspladsen vil vi byde på en lille forfriskning som indvielse.
Fakta om udstillingspladserne:
- En del af projektet Hærvejens visuelle identitet støttet af Nordea-fonden.
- Til fri afbenyttelse for vandrere og cyklister.
- Fremvisnings- og inspirationspladser for fremtidige Hærvejspausesteder.
- Flere pladser på vej i 2025, inkl. faciliteter som shelters og læskure.
KORT OM HÆRVEJEN
Hærvejens historie går tusinder af år tilbage. Som tidligere tiders hovedfærdselsårer var Hærvejene de veje, hvor alle havde ret til at færdes.
- Vandreruten er 638 km lang og cykelruten 454 km lang
- Cykelruten er etableret i 1989 og kendt som national cykelrute nr. 3
- Vandreruten er etableret i 1992 fra Viborg og sydpå og i 2014 nord for Viborg
- 100 km af Hærvejens vandrerute og 40 km af cykelruten løber på Naturstyrelsens arealer
- Ruterne løber gennem 3 regioner, 15 kommuner, 9 destinationsselskaber
- Hærvejen indgår som en del af pilgrimsruten mellem Trondheim i Norge og Santiago de Compostela i Spanien
- Nordea-fonden har på nuværende tidspunkt støttet udviklingen af Hærvejen med over 133 mio. kr.