Nytårsaften: Kog ikke levende hummer
Når nytårsaften skal fejres, skal maden ofte være noget ud over det sædvanlige. Hummer er for mange en delikatesse, men hvis det store krebsdyr skal serveres, er det vigtigt at den aflives før den koges, eller endnu bedre: købes aflivet.
Når nytåret står for døren, er der mange mennesker som gerne vil gøre noget særligt ud af middagen. Særligt hummeren er en delikatesse, som mange mennesker nyder nytårsaften. Hvis man har hummer på indkøbslisten, er det dog vigtigt at tænke sig om: Hummer skal ikke koges levende og bør aflives af professionelle.
”Det er imod dyreværnsloven at putte levende hummere i kogende vand. Denne form for aflivning er forbundet med stor lidelse for dyrene. Selv hvis man beslutter sig for at aflive hummeren inden den puttes i gryden, så kan det være risikabelt at gøre det selv. For at følge dyreværnsloven skal hummeren aflives så hurtigt og smertefrit som muligt” fastslår Cecilia Christensen Karstrup, dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse.
Køb din hummer når den er aflivet
Hummere er de eneste dyr, som præsenteres levende i supermarkeder og ved fiskehandleren. Dyrenes Beskyttelse mener, at hummere skal aflives forsvarligt, hurtigst muligt efter fangst og senest ved ankomst til kajen, og det bør derfor ikke være op til den enkelte at aflive hummeren selv.
”Der er ikke særlige problemer med holdbarhed af hummere som fødevare, og hummere kan, som andre fødevarer, derfor sælges fersk eller i frossen form, uden at det påvirker fødevarekvaliteten. Derfor er det uforsvarligt at opbevare og sælge levende hummere som man gør nu”, understreger Cecilia Christensen Karstrup.
Hummere kan føle smerte, og selvom de (og andre krebsdyr) ikke føler på samme måde som vi mennesker, skal vi tage hensyn til dem på deres præmisser og derved lade tvivlen komme dyret til gode, mener Cecilia Christensen Karstrup.
Tips til aflivning af en hummer
Det vil altid være mest dyrevenligt at købe sin hummer frossen, men ønsker man ikke det, er det vigtigt at man ikke koger den levende, men afliver den først. Det er nemlig helt unødvendigt at koge den levende. Det bedste råd, Cecilia Christensen Karstrup kan give, hvis man skal aflive en hummer, er at være resolut under aflivningen. Man skal mene det, og ikke tøve i selve handlingen.
”Lige inden den skal tilberedes, skal hummeren aflives. Dette gøres ved at stikke en stor skarp kokkekniv ned igennem det lille kryds, som hummeren har siddende i nakken og flække hovedet på den, inden man koger dem. Aflivningen skal ske i en sammenhængende, flydende og resolut bevægelse. At hummeren aflives forud for kogning, ændrer ikke på smagsoplevelsen”, fastslår Cecilia Christensen Karstrup.