Onsdag 2. marts har Vendsyssel Teater premiere på ‘Onkel Vanja’, et klassisk teaterstykke skrevet af den russiske dramatiker Anton Tjekhov i 1897.
– Vi er naturligvis meget påvirkede af situationen i Ukraine og føler med det angrebne folk. Vi håber, at vores forestilling kan være med til at nuancere forståelsen af Ruslands mangeårige historie med diktatoriske herskere, siger teaterdirektør Lars Sennels, Vendsyssel Teater.
‘Onkel Vanja’ handler på mange måder om, hvad det vil sige at være russer. Stykket viser et billede af Rusland, der desværre stadig er meget aktuelt. En verden, hvor rå magt dominerer, og hvor det er svært at gøre oprør og handle. Forestillingen viser, hvordan den russiske befolkning altid er blevet styret af diktatorer – og hvordan mange russere derfor er blevet lammede og ude af stand til at handle og ændre deres situation.
Lars Sennels understreger, at man på Vendsyssel Teater har gjort sig grundige overvejelser om at spille et russisk teaterstykke, mens Rusland invaderer et fredeligt og demokratisk naboland:
– Vi opfatter det som relevant klassikerteater til tiden. Langt de fleste russere er jo ganske almindelige borgere, der lider under en magthaver, som ikke kan styre sig. Deres ønsker må vige for dem, der sidder på magten – et forhold, der også viser sig i ‘Onkel Vanja’. På den måde fungerer stykket også som en hyldest til den menige russer, der tager afstand fra magten. Derfor føler vi, at det er endnu mere påtrængende, at vi spiller Tjekhov nu, siger Lars Sennels.
‘Onkel Vanja’ skulle have haft premiere i februar, men flere tilfælde af corona blandt skuespillerne har betydet udsættelse til onsdag 2. marts.
Forestillingen spiller mandag til fredag kl. 19.30 og lørdag kl. 15 med sidste dag lørdag 19. marts.
Medvirkende:
Serebrjakov, afdanket professor: Jørgen Bing Jelena, hans unge hustru: Luise Kirsten Skov
Sonja, hans datter af første ægteskab: Karla Løkke Marija, Sonjas bedstemor: Marianne Høgsbro
Vanja, Marijas søn: Jakob Højlev Jørgensen Astrov, distriktslæge: Alexander Mayah Larsen
Telegin, Sonjas gudfar: Søren Hauch-Fausbøll Marina, husfaktotum: Lisbeth Gajhede
Jakov, arbejder og spillemand: Thomas Hamilton
Kunstnerne bag:
Tekst: Anton Tjekhov (1860-1904) Oversættelse: Niels Brunse
Instruktion: Geir Sveaass Scenografi: Marianne Nilsson
Musik: Thomas Hamilton Lysdesign: Marcus Philippe Gustafsson
Koreograf: Jeanette Binderup-Schultz Dramaturgi: Ditte Bladt-Hansen
Kilde: Vendsyssel Teater