Sommerhuskøb: Udvid din søgning og opnå millionbesparelse
Der kan være mange penge at spare ved at udvide søgeområdet til nabokommunerne, når man er på jagt efter et sommerhus. Det gælder også i Region Nordjylland, hvor prisforskellen på kommunen med de dyreste sommerhuse (Hjørring) og de billigste (Aalborg) er 7.538 kroner per kvadratmeter – svarende til en gennemsnitlig besparelse på over 500.000 kroner, hvis man tager udgangspunkt i et fritidshus på 70 kvadratmeter (se tal for kommuner og regionen herunder).
Sådan ser det ud i Nordjylland:
Tabel: Gennemsnitlig kvadratmeterpris april 2019-marts 2020 (feriehuse)
Er du på udkig efter et sommerhus, kan der være mange penge at spare ved at udvide søgeområdet. Ifølge en ny undersøgelse fra Spar Nord er der nemlig markante gennemsnitlige prisforskelle, når man sammenligner de enkelte regioners dyreste sommerhuskommuner med de billigste.
Som følge af coronakrisen er rigtig mange danskere blevet usikre på sommerferien, og flere begynder derfor også at kigge i retning af de danske sommerhuse. Her vælger nogle at leje, mens andre søger flittigt på ejendomsmæglernes hjemmesider, hvor det langt fra er ligegyldigt, hvilken radius man tager udgangspunkt i fra drømmelokationen. Ifølge en ny analyse foretaget af Spar Nord på baggrund af tal fra Boligsiden.dk er der nemlig store prisforskelle på regionernes dyreste sommerhuskommuner sammenlignet med de billigste.
– Når mange går med planerne om sommerhuskøb, er det i første omgang ofte de mere klassiske sommerhusområder som eksempelvis Skagen, Fanø eller Gilleleje, blikket bliver rettet mod. Det skyldes blandt andet, at områderne har mange af de faciliteter, som er attraktive blandt sommerhuskøbere, og som således også er med til at gøre efterspørgslen stor, forklarer cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm og fortsætter:
– Det er på mange måder en fordel, da det dels øger mulighederne for udlejning og dels gør chancerne bedre for at kunne sælge igen efter en årrække. Men samtidig er en stor efterspørgsel også med til at skrue priserne væsentligt op, og sommerhusene ender således ofte i et prisleje, hvor mange ikke kan være med. I den forbindelse kan man – i stedet for at opgive drømmen om sommerhuskøb – med fordel udvide sit søgefelt til andre, mere billige, kommuner i regionen. Det giver ikke alene store besparelser, men kan også have fordele for dem, der vægter naturen, stilheden og frirummet højt, da mængden af turister samtidig bliver reduceret.
Ifølge undersøgelsen kan det især i Region Midtjylland betale sig at udvide sin radius, så det omfatter flere af landsdelens kommuner. Sammenligner man regionens dyreste kommune, Aarhus, med regionens billigste kommune, Struer, kan man nemlig opnå en besparelse på hele 28.581 kroner per kvadratmeter i gennemsnittet, hvis man vælger Struer frem for Aarhus.
– Køber man et fritidshus på eksempelvis 70 kvadratmeter i Struer Kommune, opnår man en gennemsnitlig besparelse på godt to millioner kroner sammenlignet med Aarhus Kommune. Det skyldes især de mange indbyggere i Aarhus Kommune og den eftertragtede placering mod vandet, forklarer Jens Nyholm og fortsætter:
– Man skal dog være opmærksom på, at antallet af feriehuse i Struer er begrænset, da det af statistikken fremgår, at der det seneste år kun har været handlet feriehuse i kommunen i juni måned, hvilket i princippet også kan dække over et kolonihavehus. Derfor kan man i stedet med fordel kigge i retning af de næstbilligste kommuner i regionen som eksempelvis Skive og Lemvig, hvor handlerne fordeler sig mere ud på året, og udbuddet således formentlig også er væsentligt større.
På samme måde er der mange penge at spare i Region Hovedstaden, hvor forskellen på den gennemsnitlige kvadratmeterpris fra regionens billigste kommune, Frederikssund, til den dyreste, Helsingør, er på 21.609 kroner. Det er svarende til en gennemsnitlig besparelse på godt 1,5 millioner kroner, hvis man tager udgangspunkt i et fritidshus på 70 kvadratmeter.
I Region Syddanmark er prisforskellen per kvadratmeter 13.725 kroner, mens Region Sjælland ligger på 10.134 kroner og Region Nordjylland på 7.538 kroner.
– I Region Syddanmark er der flere populære sommerhusområder langs Vestkysten, hvor Fanø og Varde er blandt de kommuner, der placerer sig med den højeste gennemsnitlige kvadratmeterpris. Dog placerer en lidt mere utraditionel kommune som feriehusdestination sig i toppen med den højeste kvadratmeterpris, nemlig Vejle, forklarer Jens Nyholm og fortsætter:
– Her finder vi nok en stor del af forklaringen i, at det dels ligger tæt på det tætbefolkede, populære trekantområde, og dels at der kun er solgt meget få fritidshuse i kommunen det seneste år, hvilket let påvirker gennemsnitsprisen. I statistikken fremgår det nemlig, at det kun er i september måned, en eller flere feriehushandler har fundet sted i kommunen, og på samme måde som i Region Midtjylland kan det derfor også her være en fordel at kigge i retning af de næstbilligste kommuner som Langeland og Tønder.
I Region Sjælland er Næstved Kommune den dyreste sommerhuskommune, mens Lolland Kommune er den billigste. Tilsvarende placerer Hjørring Kommune med det populære feriehusområde Løkken sig som nummer et i Nordjylland, mens feriehuse i Aalborg Kommune er de billigste.
– Det kan måske komme bag på flere, at Aalborg Kommune placerer sig i bunden med den billigste kvadratmeterpris i Region Nordjylland, da det ellers er en by med mange indbyggere. Her er forklaringen formentligt, at en stor del af feriehusene i statistikken er kolonihavehuse, slutter Jens Nyholm.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen bygger på Boligsidens markedsindeks og indeholder den gennemsnitlige salgspris per kvadratmeter for fritidshuse i perioden 1. maj 2019 til 31. april 2020. I undersøgelsen er samtlige kommuner medtaget, der det seneste år har haft en eller flere handler af fritidshuse.
Kilde: Spar Nord